Откриха двуметров паметник на Георги Марков в София

Той чувстваше дълбока връзка с България, сподели съпругата му
Обновена: 11 ное 2014 14:50 | 11 ное 2014 14:34, Красимир Ангелов
176

Снимка: БТА

Паметник на писателя, публицист и дисидент Георги Марков беше открит в София по повод 85 години от рождението му.

Двуметровият монумент е поставен на пл. "Журналист" и е дело на скулптора Данко Данков. Идеята е на Инициативния комитет "Памет за Георги Марков", чийто почетен председател е президентът (1990-1997) д-р Желю Желев, а председател - писателят дисидент Димитър Бочев.

Лично президентът Росен Плевнелиев откри паметника и отбеляза в словото си, че със своето остро перо Георги Марков се е превърнал в най-яркия пример на тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт е била лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство.

"Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система. Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това, превръщайки се в светъл пример за гражданска и човешка доблест", каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Държавният глава изрази надежда паметникът на писателя да бъде мост за следващите поколения, които да преоткриват словата и делото на писателя, за да "не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт".

На церемонията по откриването на паметника присъстваше и съпругата на Марков - Анабел Маркова, която припомни, че той е прекарал последните седем години от своя живот в Лондон и е вярвал, че може да пише това, което иска.

“Казваше, че никога не съжалява за това, че е отишъл на Запад, но е ясно от всичко, което написа през тези години, че той чувстваше много дълбока връзка с България”, посочи съпругата на писателя.

На церемонията по откриването на паметника присъстваха президентите Росен Плевнелиев, Желю Желев и Петър Стоянов, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият външен министър Надежда Нейнски, общественици, съмишленици и много граждани.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
13
 
! Отговори
още 250 години преди 9 години
Роска, теб те забравиха вече, кой си. Но за бай Тошовото време хората си спомнят с благодарност. Още не 25, а още 250 години!
61
3
 
13
 
! Отговори
нямаше опозиция преди 9 години
Истината е, че в България, по времето на социализма нямаше опозиция, нямаше нито един единствен диссидент. В България нямаше личности от величината на Валенса, Солженицин, Сахаров, Хавел и т.н. Нямаше независимо мислене, нямаше независими профсъюзи, нямаше хора да излязат на барикадите. *** е, че и сега ги няма. Когато Желев го интернираха, той получаваше заплата, по-голяма и от тази на полковник от ДС.
60
3
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Поклон!chitanka.info/text/2898-zadochni-reportazhi-za-bylgarija
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живял съм по времето на развития социализъм и с ръка на сърцето казвам, че писаното от Георги Марков е истината за това време - истина безпощадна и жестока, но истина
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Можеше да използваме Шведския модел на скандинавските държави, но вместо това предпочетохме да станем демократичният *** на Европа.
57
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!!! Крайно време беше да се издигне паметник на Георги Марков. Той заслужава!
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
75съжалявам, имаш остър недостиг от домашно внимание...Диагноза
55
3
 
6
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
До Виктор Попов"Хубавата новина е, че анонимните *** като вас могат само да скърцат злобно със зъби в мрака и да ни напрапват с главни букви безграничната си простотия."Поради липса на партийна маса атакиЦите на Болен им остана да щурмуват САМО по форумите!
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 73Ние, сополанко, сме съвременници на тези репортажи, имаме ги и сме ги прочели-представи си-в мрачното време, когато бе "забранено всичко".Най-хубавото е, когато бъде забранена простотията, породена от високо самочувствие на кух слугинаж.Не е приближеният човек на Живков този, който от Лондон да разказва как живеем ние българите.Той нас дори не ни вижда.Да ти внушават неистина и да ги разпространяващ, не е признак на интелект.Пишат и съвременници, а не платени нагаждачи.
53
6
 
15
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Едно време за своите, той си е бил просто предател, съжалявам, че го казвам, мир на духа му! Но цялата му героизация взе да идва в повече! Ползвал се с всички облаги, докато живял в комунистическа България, карал западни коли, има хора дали много-много повече на тази държава!
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурен съм, че повечето от "феновете" му във форума не са чели нито един негов труд. Просто им служи като инструмент за целите им.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябваше на Позитано да го сложат. Да им боде очите.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в българия никога не е имало социализъм.имаше диктатура, почти както в северна корея.социализъм има в швейцария. всички са равни и няма бедни.при нас за покупка на апартамент се чакаше 20 години, затова някои ставаха агенти на дс, за да се облагодетелстват.за кола се чакаше по 7-8 години.. може ли да си го предтсавите сега?в никоя държава това го няма в момента само в северна корея и отчасти в китай.дори русия прие капитализма. социализма е хубава идея, но не както беше при нас или в ссср,а както е в централно-европейските и скандинавските страни - там хората успяха да го постигн
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..."Я паметник воздвиг себе нерукотворныйк нему не зарастет народная тропа...?Това е строфа от стихотворението на Пушкин "Поет" и означава: " Аз ще си издигна паметник , не направен от ръце и към него пътеката, по която ще върви народът, няма да обрасне с трева".Възхищавам се на Ботев, който се опитват да изхвърлят всячески от битието на подрастващото поколение.Кой говори тук за свобода на словото при "демокрацията"?Защо Ботев е трън в петата?Аз знам, сетете се вие.
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яд ги е ***, че Георги Марков и неговото творчество не е забравено
47
1
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
До софетоОТИВАЙ ДА ПИЕШ БОЗА И ДА СЕ ХИЛИШ КАТО ТИКВА ПРЕД КВАРТАЛНАТА ЛАМАРИНЕНА КРЪЧМА.Вижсе какъв си ***.... напънал се да изгони някой от форум! ха ха ха
46
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На всички фенове на соц-а им препоръчвам да прочетат Задочните репортажи на Марков и след това да занесат цветя на паметника му
45
6
 
3
 
! Отговори
чобан преди 9 години
Ей това е, оня ден ВРИД президента награди с орден един турски шпионин, о днес откри паметник на друг шпионин.Чудно мие пред кого се подмазват днешните управници, или да не се чудя.
44
9
 
6
 
! Отговори
очевидец преди 9 години
....освен хляб и вода, друго не беше ял. през 70те концлагерите бяха затворили, но милицията все още тероризираше брутално хората.така, че сега живеете в рай, деца, не ви трябва да знаете какво беше по онова време...
43
5
 
9
 
! Отговори
очевидец преди 9 години
така беше по комунизма - различното мислене беше забранено.през 70те, мой приятел лежа 3 месеца в ареста и не можа да се дипломира защото намериха в него тетрадка с вицове срещу бкп. тази тетрадка се разпсространявала между учениците в класа, и всеки си я преписвал. явно някой от тях е бил къртица и го е предал, може и учител да е бил агент на дс. така и не се разбра кой е бил, но една сутрин милицията нахлува в тях и го отвеждат без да кажат нищо. майка му беше в ужас, редовно идваше да плаче при моята майка и казваше, че не и позволявали да го види. след 3 месеца го пуснаха кожа и кости, о