С лодка по Перловската, но и с миризмата на канализация

Новият план на София: Качвайте се по колите!
Обновена: 17 мар 2015 14:03 | 17 мар 2015 11:07, Камелия Цветанова
92

Снимка: Столична община

Повече ленти за автомобили, разходка с лодка в повдигната река Перловска, както и площадки за спорт между платната на една от най-опасно замърсените с фини прахови частици зони в Европа според данни на Министерството на околната среда и водите.

Това част от са акцентите на проекта за обновяване на центъра на София от бул. "Драган Цанков" до Орлов мост.

Още по темата

Според бивши кметове, както и архитекти, обаче планът вместо да реши проблемите с трафика, ще ги задълбочи.

С проекта трафикът в центъра на София се увеличава с 50%, отбеляза архитект Борис Енев по bTV.

Той упрекна проектантите, че вместо да търсят стратегии, в които голямото движение да заобикаля центъра, те го вкарват  там. Според него планираните площадки за спорт са напълно неизползваеми.

"Смислен ли е изобщо Площадът на спорта между две трилентови платна? Усилията са в създаването на нови атракционни зони със съмнителна ефективност, и то в близост до Борисовата градина, където има много възможности за спорт", подчерта още Борис Енев.

Той обясни също, че първото обществено обсъждане на спорния проект се е състояло при закрити врата и всъщност се е оказало затворено за граждани.

"Ако се разширят платната на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", само ще се увеличи трафикът, но задръстванията ще останат. Основният стратегически проблем е да свалим софиянци от колите, а с подобен проект ги караме да пътуват повече с автомобили", коментира и бившият столичен кмет Александър Каракачанов.

Според друг бивш градоначалник – Стефан Софиянски, в колите се возят хора и затова и техните нужди от бърз трафик трябва да бъдат разгледани.

"Важно е покрай Перловската река да има бърз трафик по тангентата към НДК. Деликатно трябва да се намери решение на конфликта със зелените площи", посочи той.

По думите на Каракачанов, проектът вече е избран и най-вероятно ще бъде одобрен, "за да се усвоят едни пари".

"Направление "Архитектура и градоустройство" трябва да утвърди проекта, за да не изтървем 7 млн. лева", коментира той.

И двамата бивши градоначалници са категорични, че ще има изсичане на дървета заради новите планове.

Проектът предвижда засаждането на 150 нови дървета, но остава въпросът как ще се отрази липсата на големи и стари дървета на най-прашното място в София, докато фиданките пораснат.

Според проекта около разширените автомобилни платна ще има площадки за спорт и пълноводна река Перловска, която ще предлага разходка с лодка.

Екзотиката на лодките от анимацията от бъдещата река Перловска рязко контрастират с миризмата на мръсна канализация, която се носи от канала.

За кварталите под Витоша река, Перловска и притоците са мястото, където хората изхвърлят отпадъците си. В тази река се изливат фекалните води на все по-гъсто населените квартали под планината.

За пълноводието на Перловската река допринасят стотици тръби като една в квартал "Киноцентър", които обогатяват реката с характерен жълтеникаво-кафяв цвят.

Обратно в центъра на София, Перловската река носи проблемите от кварталите, които нямат канализация и използват поточето като мръсен канал.

На моста на Перловската река пред стадион "Васил Левски", според проекта, се предвижда трилентово кръгово кръстовище без светофар за пешеходци и велосипедисти.

Как ще се пресича това натоварено и вече разширено кръстовище е един от въпросите, които се очаква да се поставят по време на общественото обсъждане за новия облик на София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 8ма картинка вече са се къпали и ся изсъхват. ХМ, икономично.
59
2
 
8
 
! Отговори
Чудо преди 9 години
София тъне в мръсотия. Много квартали нямат канализация, а са почти в центъра на София. Асфалтът изчезва от улиците като сегашния мартенски сняг, а те заприличват на танков полигон, осеяни с дупки и арматура около трамвайните линии. Каква река, какви лодки, крадци мръсни.
58
2
 
3
 
! Отговори
Васо преди 9 години
И последно. Като не се сдобихме с Москва река чрез Панчаревския канал, сега се напъваме да станем балканската Венеция. Бравос.
57
2
 
6
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Първо обаче канализацията не само на Бояна, Симеоново и Драгалевци, а на цялата столица. После паркирането, пък чак тогаз такива мегаломании. Дори и да се изтърват едни пари. Ама ето защо нямало обществено обсъждане.
56
2
 
5
 
! Отговори
Васо преди 9 години
престъпление е прекъсването на връзката на Орлов мост с планината Витоша след застрояването на Манастирски ливади и почти свързаните Драгалевци и Бояна. Лишиха София от една уникалност за пешеходен преход от центъра до Алеко. А можеше и да се свърже една линия на метрото с кабинковия лифт. Тия дадености ги няма нито една столица в Европа. Що не се получи? Заради лакомия. Има все още някакъв шанс да се стори това през Борисовата градина. Но ще я застроят и нея. Вервайте ми.
55
3
 
3
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Който подкрепя такъв проект да заповяда в кв. Слатина да се надиша на вонята на р. Слатинска. Ще добие по-пълна представа какво го чака Орлов мост. То там си вършат безобразия от много години. Унищожиха едно престижно и емблематично заведение за да направят една две кошари. Събориха пивоварната на Прошек вместо да направят един музей на бирата с реставрация и на пространството за някакви културни събития. Посадиха там стъкло и бетон. Съдбата на освободителя още създава противоречия. А най-голямо
54
2
 
5
 
! Отговори
ALIS преди 9 години
На мене проектът много ми харесва. Така ще се види, че има РЕКА, а не някакъв мизерен канал.Същото трябва да стане и с другата река - Владайската.Там дори коритото е по-широко и реката ще изглежда по-голяма. А колкото до миризмата, все ще се построи пречиствателна станция и проблемът ще бъде решен.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Па все едно сме във Венеция. И там смърди.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво по-хубаво тази вода да се пречисти и пак да тече по перловската и да има лодки ???
51
6
 
11
 
! Отговори
нормален човек преди 9 години
Не се косете-Фандъкова е спец по градиники и спортни площадки,нищо че в кв.Слатина асфалтът не се вижда от калта,като мине кола се покриваш с огромно количество прах.Но ще строим канал,ще сечем дървета,ще увеличаваме мръсния въздух и ще спортуваме за здраве.Отдавна в д-вата се усвояват пари(с огромни комисионни),строителството е калпаво и след година-две новопостроеното започва да се руши.Но нали сме си взели парите-какво като недоволстват гражданите-тях никой за нищо не ги пита.
50
0
 
15
 
! Отговори
до скънка преди 9 години
Забравяш и факта, че почти всяка дясна лента на булевард в центъра е... познай... *** ПАРКИНГ!!! Няма място за коли, има задръствания, но на никого не му хрумва, че на 98% от булевардите просто няма място, заради паркирали автомобили!
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е да се секат дървета, парковете да се правят на паркинги, а между тях игрища на които софиянски и борисов да си ритат мачле
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомням си, че миналата година имаше проект за плажове на същото място. Представяте ли си да се къпете в перловец - всички реалити предавания ще дойдат у нас да опитат от тази гнусотия. Сега пък ще вдигат нивото за да смърди по-добре - обаче спирам защото проекта е спечелил награда и обиждам и проектанта и многоужаваното жури
47
0
 
2
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Tia deto izhvurliat-globi globi i pak globi i shte si napraviat shahti.a bivshite kmetove sa iasni prevurnaha sofia v ***.ako ima jelanie shte se poluchi super lol
46
2
 
19
 
! Отговори
54 преди 9 години
Уважаеми г-н Софиянски, ако в колите се возеха хора, нямаше да четем всеки ден за убити в катастрофи. Автомобилите нямат място в центъра на града. Никой не е длъжен да им осигурява каквото и да е. Те сами са си избрали да се предвижват по този начин. Тук всеки тарикат, ако може ще си качи колата на балкона, щото го мързи да качи пеш 9 стъпала. Ако на някого нещо да се осигурява, това са пешеходците. Те мръзнат на студа и ги вали дъжда, докато оня с колата си гази децата ни из пешеходните пътеки.
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това някаква кандидат студентска работа ли е!?! Толкова набързо нахвърляни и натрупани неща, без мисъл и концепция отдавна не бях гледал!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с повдигането на нивото на реката не го разбирам, язовир ли ще правят, как става.
43
0
 
21
 
! Отговори
%vo преди 9 години
Снимка 5 : Гимнастичка тренира в облак смог под погледите на студенти от 94 . Каква пасторална картина !
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде ще се разминават лодките, или ще пускате само салове?
41
1
 
19
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 9 години
Вместо да пръскат луди пари за безмислени, излишни и дори вредни проекти за едно отсечка от 400 метра, която досега е преправяна вече няколко пъти и е в сравнително прилично състояние, да ги вложат за оправяне на улиците малко по-далеч от "центъра", къдате от дупки и ями не може да мине кола, а тротоари никой не помни да е имало.