20 г. от смъртта на 14-те войници: Паметта ни е къса!

Истината за трагедията на Околовръстното остава неизяснена
Обновена: 11 авг 2015 14:07 | 11 авг 2015 12:40,
101
20 г. от смъртта на 14-те войници: Паметта ни е къса!
Снимка: архив Булфото

Днес се навършват 20 години от жестоката катастрофа на Околовръстното шосе в София, при която загинаха 14 войници от Транспортни войски. Две десетилетия по-късно истината за трагедията все още не е ясна, няма и виновни за нея.

"За съжаление още в началото делото беше смачкано. Три пъти то беше възобновявано, но виновни за смъртта на 14-те български момчета няма. Явно е, че паметта ни е много къса и не се отдава почит на тези 18-19-годишни момчета, които отдадоха живота си за България", каза пред БНР председателят на Комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата Юлия Симова.

Загиналите са: 27-годишният лейтенант Венцислав Вълчев, ефрейтор Юлиян Тодоров, 19-годишният ефрейтор Павел Димитров, 20-годишните редници Андрей Любенов, Ботьо Шинков, Венцислав Николов, Георги Илиев, Даниел Рангелов, Валери Цветков, Венцислав Герев, Лальо Стефанов, Йордан Балжийски и 21-годишните Румен Иванов и Стоил Христов.

На 11 август 1995 година вечерта те се връщат от строителен обект, когато военният камион ГАЗ, с който пътуват по Околовръстното, се врязва в трактор и пламва. Момчетата изгарят живи, оцелява само 19-годишният редник Кръстьо Дунчев, който и до днес отказва да говори. 

Една от най-спряганите версии за катастрофата е неуспешен атентат срещу Иво Карамански, който е пътувал в същото време зад камиона.

Днес родителите на загиналите войници ще се съберат за пореден път пред паметника, издигнат в чест на децата им на бул. "Околовръстен път" в София.

"Досъдебното производство още в началото беше размито, не беше направена транспортна експертиза, имаше безброй хипотези – от техническа повреда до заспиване на шофьора, до прилошаване, до неравност в пътя, но това бяха все версии, за да могат да се размият истинските причини", обясни Симова днес.

Тя е категорична, че всички улики са били унищожени. Нито един от свидетелите на инцидента пък не е дал смислено обяснение.

През 1995 година, само по данни на Комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата, които Симова нарече "непълни", са загинали 40 войници. През 1996-1997 година държавата е взела решение за отпускане на средства за децата на загиналите войници, но с времето практиката е преустановена.

Миналата година родителите на загиналите са получили по 65 лева помощ за Рождество и Нова година. Получават и по 111 лева наследствена военноинвалидна пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vargАбе Ивелинчо, шуменско гейче, я се занимавай с това дето го можеш най-добре: да снимаш гей порно през нощта на гробищата.
15
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Prikriha shefovete im, govoreshe se, che sa pravili na nqkoi ot tqh vilata, za bez pari, estestveno, i na vrashtane hop...sorry, transportni voiski, qko krajbi i dalaveri
14
10
 
3
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 8 години
Аееее минус до минус. Таман да се види интелектуалното ниво на йелектората.
13
11
 
11
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 8 години
Къде е тука новината. Имам чувството че чета само за ало измамници, Ким Изпердашян и за бременни, починали и панахиди.
12
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обърнете внимание: "...редник Кръстьо Дунчев, който и до днес отказва да говори."Колко ли са му платили или как са го заплашили за да мълчи като пън, а може би е пън, наистина...
11
10
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
До Анонимен 15Крадецът Костов къде го слагаш?Между светците ли?
10
0
 
31
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Това е територията Мутристан управлявана както винаги от подходящи *** като целта е да се *** колкото се може по-вече ,а истината за събитията да се замита под килима.
9
2
 
52
 
! Отговори
Диляна Маркосян преди 8 години
Не зная - ЗАЩО, не зная какво е трябвало да се ПРИКРИЕ, знам и съм сигурна във видяното на камиона убиец - ЗИЛ - стоеше дъъъъъъъълго време на плац в поделението в Обеля - откъм вратата на шофьора - най- малко 20 дупки, като сито перфорирано..... Къса памет , че на някого му изнася и ГАДНА ДЪРЖАВА....ЖАЛКОТО Е, ЧЕ СМЕ СЪЩИТЕ...
8
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината за убитите войници ще излезе колкото излиза истината за загиналите руски войници които се бият в донбас...
7
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не се лъжа на времето едни следователи от Австрия бяха готови да помогнат на разследването, но помощта им бе отказана. Бъдете сигурни, че за точно една седмица щяха да знаят точно какво се е случило.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те горе долу там '95та започнаха със "самоубити" и подобни случаи
5
9
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
M-у другото случайно или сега излезе една снимка в ,която Тиквун е с Карамански !!
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А същата вечер по новините Илиана ИДИОтова нареди емисията да започне с клипче на Виденов как друса хорце на събора в Копривщица...
3
4
 
51
 
! Отговори
Astarot преди 8 години
Как да не го потулят... Най-интересната версия по въпроса е, че Иво Карамански е бил натоварен със задачата да изнесе от България няколкото тона златен резерв, който се е намирал под мумията на Димитров във Мавзолея. Естествено, по заръки на Луканов. И естествено, трудно ще оставят живи свидетели сред войничетата, които са го изнесли.
2
0
 
39
 
! Отговори
ист преди 8 години
1995 година на мутрите на улицата, в партиите, в парламента,в полициата и правителството. Не казвам и в съдебната система която смачкваше каквото и наредят, защото другарите са много чувствителни и много от тях още" правораздават". Затова няма виновни. Жертвите в раздел статистика.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са "големите" националисти да протестират