Защо са тия опашки пред училища, има места за всички!

Цел на Кунева е да повиши качеството на образованието за първолаците
Обновена: 25 май 2016 14:57 | 25 май 2016 14:30, Камелия Цветанова
60
Защо са тия опашки пред училища, има места за всички!
Снимка: архив, Bulphoto

Истерията около подаването на документи за записване на първолаци е към края си, защото крайният срок, който Регионалният инспекторат препоръча за това е 29 май.

Тази година по традиция родители на малчугани, които за пръв път ще прекрачат прага на школото на 15 септември, отново спаха на тротоара, но според просветния министър Меглена Кунева това е напълно излишно, защото входящият номер не е критерий за прием.

Има достатъчно места за всички първокласници в училищата, обяснява тя в писмен отговор на въпрос на депутата от РБ Петър Славов.

Кунева смята, че родителите чакат на опашки с часове само защото има обществена нагласа, че качество на обучението в дадени училища е по-добро в сравнение с останалите.

Така че, за да се преодолее това мнение просветното, министерство ще направи възможното, за да има задоволително средно равнище на образованието във всички училища, за да можа родителите да записват децата си в най- удобното за тях и да нямат притеснения за качеството на образованието, където и да е, твърди Кунева.

Иначе тя е категорична, че нито едно училище в София не ползва входящия номер като критерий за прием на децата, така че практически няма значение дали документи са подадени в първия ден или в последния възможен момент за записване.

Няма смисъл родителите да чакат с часове на опашки, апелира Кунева.

Училищата на своите сайтове и на входовете си трябва ясно да посочат графика по прием на документи – от коя до коя дата, както и критериите за прием.

Критериите са: детето на живее близо до училището, да има брат, сестра, които вече учат във въпросното училище, с предимство са деца със специални образователни потребности, деца които вече са били в предучилищна група там, близнаци и сираци, деца на инвалиди, живеещи в близост до училището.

През изминалите години дълги опашки от чакащи родители се виеха пред 18 СОУ, 120 СОУ, 119 СОУ, 51 СОУ и 133 СОУ.

От отговора на Кунева става ясно, че от петте училища през тази само 133 СОУ "Ал. Пушкин" не се е съобразило с графика за записване, какъвто се прави второ поредна година и заради това тази година отново някои спяха на тротоара пред училището.

Попълването на местата и класирането напърволацоите трябва да стане до трети юни. Тогава ще бъдат обявени списъците с класираните малчугани.

На 4 и 5 юни ще бъде записването. Свободните места след първото класиране до запълване на 24 броя ученици в клас ще се обявят на осми юни. На 15 юни ще се обявят и останалите свободни места, тогава и записването ще продължи до 15 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
загрижен преди 7 години
До РазочарованАбсолютно вярно. По-плачевно е състоянието при долните класове 91,2,3) където резултатите от някое масово състезание по математика показват, че ако максимума точки,които дават за него е 60, в провинциалните училища децата изкарват до 30 т, в малките областни може д аима тук таме по 30-40. В големите областни и столицата се виждат десетки резултати в рамките 50-60 точки. РАзликата е непреодолима и с времето само че се задълбочава.
47
1
 
4
 
! Отговори
катя преди 7 години
133-то не струва. Хората се подлъгват, защото е в центъра. Материалната база не е нищо особено, директорката не е сменяна от поне 10 години. Ако някой си мисли, че детето му ще стане човек, само защото е записано в училище в центъра, жестоко се лъже. За хората, живеещи в този район разбирам, но за останалите просто не си заслужава. Да спят на палатки пред училището е направо унижение и говори за лоша организация и планиране.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-жо Кунева, за да няма опашки, въведете централно класиране. Аз живея в центъра, около нас всички училища се водят "елитни" и, ако не искам детето ми да пътува един час до някое училище, пред което няма опашка, ще чакам и, ако трябва рушвет ще дам, но да ни запишат в близкото училище.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като има място за всички, защо не направите кандидатстването по електронен път, както е в Бургас? Но тогава няма да има рушвети за директорите и от там, нагоре по веригата.
44
0
 
6
 
! Отговори
нинджаго преди 7 години
Може буквите да се намалят наполовина ,и без това за доста "българи" си остават непознати
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Palni laji drugarko pramova. Vie ot koja poredna osrtia schte ste
42
0
 
10
 
! Отговори
леле мале преди 7 години
Тя няма представа от реално образование у нас.Когато вземаш 200 000 Е при напускане на пост, живееш в друг свят.Ако това просто явление и е непонятно, какво друго може да разбере от ставащото?
41
0
 
3
 
! Отговори
УЧЕНИЧКА преди 7 години
Статията е пълна с правописни грешки!
40
0
 
9
 
! Отговори
Соня преди 7 години
Държавата гарантира ли, е качеството е еднакво във всички училища?
39
1
 
6
 
! Отговори
ШОПО преди 7 години
До StrikerПа у София едни граждани !!! От ,,Стройрайон,, , от Кремиковци, от Градски транспорт ватмани и шофьори със софийско жителство отпреди 40-50 години...
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ съкращават държавните училища и детските градини, за да пълнят частните за пари.
37
0
 
7
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Като няма хляб, да ядът пасти!
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КУНЕВА ДОКАТО ИСКАТЕ ДА СЕ УВЕЛИЧИТЕ САМО КАЧЕСТВОТО И САМО ИСКАТЕ А САМО ВАШИТЕ ЗАПЛАТИ РАСТАТ НЯМА НИЩО ДА СЕ ПОЛУЧИ. ХОРАТА ВИ ДАВАТ ТАКОВА КАЧЕСТВО НА КОЕТО ОТГОВАРЯТ ЗАПЛАТИТЕ ИМ. ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ ПОЛУЧАВАТЕ В ПЪТИ ПО-ВЕЧЕ ,НО НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ ОТ ВАС И НЕ ИСКАЙТЕ ТОВА ,КОЕТО ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ДАДЕТЕ !
35
3
 
11
 
! Отговори
до Striker преди 7 години
Наистина нямаш мозък в главата. Да си чувал, че събирането на данъците в България е централизирано? Всичките събрани пари отиват в София, след това се разпределят обратно по цялата страна. Познай къде остава най-много - в София. Малките общини и населени места са обречени на недоимък с такава система. Затова постепенно хората се изнасят към столицата, защото там отива всичката пара. Да ти се обяснява ли защо всички продължават да се тъпчат в София или започваш да схващаш?
34
12
 
6
 
! Отговори
36 преди 7 години
Аверче,аз живея в пропадналата,лоша западна Европа,всяка година внасям във БГ готова суха кеш пара близо 10 000 лв,ти ли ще ми говориш аз да си плащам данъците в БГ? аз внасям 10 бона а не триста лева на година ,ами само аз ли съм ,милиони сме,кой си ти селянино да определяш къде аз ще живея и кога с какво да се изнасям ?
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До StrikerТъпан, нали работят така наречените не-софиянци в София, което предполага, че голяма част от фирмите са софийски. Следователно ползват жилища и квартири на софиянци. Единственото, което евентуално може да не се плаща в София са личните автомобили.Не виждам и не разбирам какво драматизираш - бизнесът е предимно по големите градове, съответно и работните места.
32
6
 
10
 
! Отговори
Striker преди 7 години
До 31: Като е на всички си плащайте данъците в София, регистрирайте си фирмите в София и научете български, че да ви се разбира, сеш' се? А не като дойдат 4 почивни дни да се изнасяте с 200, барабар със щайгите и празните буркани към родните места, щото не ви понася "на София" - капиш?
31
5
 
3
 
! Отговори
как защо? преди 7 години
"Защо са тия опашки ..."На опашката, отколешна съдба на българина. До такава степен му е уседнала практиката на опашките за каквото и да било, че може да се приеме мутирал ген. Без паниката около "нещо", че ще свърши и той ще остане на "сухо" българинът не е в състояние да преживее. Банани, портокали, лимони, маслини, фаянс, цимент, тухли, телевизори и... този списък няма край, а сега защо не и опашка за училища! Утре ще има опашка за друго. Подготовка за напускане на ЕС и опиване към друго.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като родител на бъдещ първокласник само ще споделя, че тая п-а-0-ча ич не е наясно с нещата, защото критерият за входящ номер го има.
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Махайте я тая кривоустата, че ми разваля настроението.