Сагата "сградна инсталация" – 30 лева за студени тръби в панелка!

Омбудсманът стигна до ВКС срещу събирането на такси за студените тръби
115

Снимка: Dnes.bg

30 лева за студени тръби в панелна гарсониера, 15 лева всеки месец без да има въобще тръби на "Топлофикация" в ателие в нов блок. Такава е действителността в европейската столица София. А и няма софиянец, който да има каквото и да било вземане даване с "Топлофикация", която плати луксозното джакузи и скъпите почивки на екзотични дестинации на бившия си шеф Вальо Топлото, който да е доволен от отношенията си с монополиста.

"Пак гигантска сметка, откъде идва тия пари, аман от тия мошеници, до гуша ми дойде", това се върти в главата на всеки потребител на ТЕЦ-София като отвори плика с фактурата си, всеки месец.

Още по темата

Въпреки това протестът днес пред Съдебната палата, насрочен точно заради проблемите на потребителите на столичното топло, се оказа доста рехав.

Нямаше и двадесет души, които да застанат пред сградата и така да покажат, че искат да има справедливост и който се е отказал от услугите на Топлофикация, не трябва да плаща такса сградна инсталация.

Една от тези, които дойдоха беше Надежда Недялкова. Тя е категорична, че трябва да се спази закона за Защита на потребителите и регламентите на ЕК и който се е развел с Топлофикация, да не плаща повече никакви такси на монополита.

"Нямам парно и топла вода, плащам сградна инсталация от 11 лева всеки месец за студени тръби", оплака се тя пред Dnes.bg.

Още през 2014 г. беше приета европейска директива, според която "потребител има право да откаже да плати в случай на непоръчана доставка на стоки, вода, газ, електрическа енергия, централно отопление или цифрово съдържание или предоставяне на услуга".

Оказа се обаче че тя не е трансформирана в нашия Закон за енергетиката, така че накрая омбудсманът Мая Манолова се обърна към Върховния касационен съд.

По време на заседанието на ВКС днес тя ще пледира в полза на гражданите, че таксата "сградна инсталация" е незаконна. По думите й, ако делото бъде загубено, институцията на омбудсмана е готова с промени в Закона за енергетиката, които да направят плащането й по-справедливо.

ВКС ще се произнесе, тъй като два закона - за енергетиката и за защита на потребителите, си противоречат задължително ли е да плащаме дори и да си махнем радиаторите.

Искането на омбудсмана Мая Манолова е да се уеднакви практиката на съдилищата за такса "сградна инсталация", която се събира и от хората, които са си изключили парното. ВКС ще трябва да каже при доставяне на топлинна енергия за битови нужди в сграда етажна собственост кои разпоредби се използват - тези от Закона за енергетиката или тези от Закона за защита на потребителите.

Според първия закон това е колективна услуга, която се използва от всички собственици на обекти в такава сграда и не е необходимо подписване на индивидуален договор с доставчика на енергия. В Закона на защита на потребителите обаче пише, че непоискана услуга не се плаща.

"В случая би следвало практиката да бъде уеднаквена в полза на потребителите, тъй като въпреки противоречието между Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите по отношение на това дължи ли се плащане за непоискана услуга, Параграф 1 от допълнителните разпоредби в Закона за защита на потребителите постановява, че в случай на противоречия между два закона се прилага този, който в по-голяма степен защитава потребителите", обясни Мая Манолова.

Тя допълни, че текстът от член 62* в Закона за защита на потребителите е с приоритет пред всички закони, които се отнасят за потребителите.

"Според мен правилната съдебна практика е свързана с отхвърляне на дължимостта за плащане на "сградна инсталация" в случаи, в които гражданите не са поискали такава услуга от топлофикация", каза омбудсманът.

*Чл. 62. от Закона за защита на потребителите (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.
(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.
(3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
6
 
! Отговори
Софийски ИДИОТИ преди 7 години
Казано е - "Внимавай какво си пожелаваш, да не ти се случи наистина"Софийски ***, вместо да целувате ръцете и краката на тези, които ви осигуряват топлина на тази цена, вие ревете. Като минете на Ел.отопление и като осъзнаете че ще плащате двойни сметки и ще стоите постоянно на студено, тогава друга песен ще запеете.
58
3
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 61 Брачед, значи според теб аз трябва да плащам на Топлофикация такса "Сградна инсталация", понеже съм можел да злоупотребя с услугата им и да си включа горещите тръби на инсталацията им с моя откачен радиатор( не че не е възможно технически)? Значи Топлофикация ми взима "сградна инсталация" такса, защото съм евентуален..потенциален крадец на тяхната услуга???Ше ме разревеш от смях!Та нали преди всеки сезон ти влизат в жилището и установяват тия, че си с откачени радиаторои???
57
2
 
6
 
! Отговори
За жалост си прав преди 7 години
До ФактЗа жалост на плебса си много прав. Спираш радиаторите тарикатски, но стените малко или много ти се нагряват и естествено трябва да плащаш. В един блок си спряха парното на целият блок и сега се топлят в по една стая с ел. радиатор на студени стени и плащат в пъти повече от централното парно. Хора разберете, от централно парно по евтино и по топло няма!!! Разбира се всички трябва да пускат поне минимума, който е необходим при нормална икономия и ще плащате малко.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Темида е болна легнала,болна и още кьорава.Ако искате да знаете - тя е и независима,защото не веднъж е показвала,че от нея нищо независи.Трябва другаре и дрегарки да се съдира кожата ни,а парите отиват винаги у подходящите хора.Бъдете съзнателни!Реактори трябва да се плащат,както и други по-дребни покупки за блатото на народа.Като например нови леки коли за парламента.
55
5
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 56 Факте, не се обаждай, бе олиго.френ- всяка година в нашия вход се провежда събрание преди началото на сезона дали искаме услугата на Топлофикация или не. Ако 2/3 от апартаментите искат да има такава услуга, ние- останалите една трета трябва да им плащаме на тия сградната инсталация без да искаме това.Без да искам аз тяхната услуга, съм задължен заради моите съседи да им плащам 30 лева на месец, при изключени тръби?Ей, такива бо.клуци като теб и от Топлофикация са за Белене!Това е РЕКЕТ
54
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
До До 55 То и подобнитеЗа малко да ти повярвам. :) Да не говорим че явно изобщо не си чел статията. Основна точка в нея е невъможността да се отървеш от тоя мастодонт. Същото както със скапните стационарни телефонни линии на запад. Оптичен интернет и телефон 25 паунда - само интенет 26 паунда. Миз.ерняци тотални. :)
53
2
 
3
 
! Отговори
До 55 То и подобните преди 7 години
Не ви ли писна да показвате пълно незнание по въпроса?! Собствеността на Топлофикация свършва в абонатната станция, където тя си измерва какво ви е доставила и вие реално сте потребили и после съвсем резонно иска да си го плаите. После всички тръби са ваша съсобственост на съсобствениците в сградата, но като всяка друга инсталация в сградата, не можеше да ги режете. И за да няма това-онова - аз съм просто разумен клиент на Топлофикяция и нямам друга връзка с Топлофикация.
52
6
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Ако не искате Топлофикация всички знаете какво да правите. Правите си общо събрание и се отказвате от Топлофикация, но не го правите, защото така ви е по-добре, но искате да ползвате без да плащате, твърдейки че не ползвате. Единственият реален проблем тук са съседите крадци, които много натоварват сметките на съседите си, вкл. и при хоризонталните инсталации. Това нямаше да го има при плащане според кубатурата, което е много по-справедливо.
51
4
 
7
 
! Отговори
To преди 7 години
На никой не му е зор за народа. Аз отдавна казвам , че топлофикация трябва да ми плаща наем защото нейните тръби минават през моя имот. Ползват моя имот за да печелят! Утре през вилата ми ще пуснат нефтопровод, и пак ще дойдат и ще искат кинти щот тръбата им протекла и видиш ли аз имам нефт на аванта :) Нема такава държава НЕМА
50
1
 
2
 
! Отговори
До инженер преди 7 години
Отидох с тези въпроси в Бруната Пловдив и ми казаха да питам в топлофикация...Нещо съвсем просто трябва да направи т.н.топлинни счетоводители,за да си оправдаят заплатите.Разлепете на всяка абонатна станция варианти -при 10 радиатори включени колко ще е сметката на апартамен т,при 20 радиатора -трябва да е надолу сметката ...Магазините правят промоции,мобилните правят тарифни планове,само Топлофикация си седи в Соца и борбата за клиенти не ги интересува....
49
4
 
4
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Не знам защо всички наред плещят неверни неща, коментират си ги, а и си вярват. Основното, което бъркате е, че Топлофикация събира това, което топлинният счетоводител е определил, че трябва да плащате. Топлинният счетоводител е избран от вас, методиката, по която да ви начислява сумите е избрана от вас, защо ритате против избраното от вас?!Ако не искате Топлофикация всички знаете какво да правите. Правите си общо събрание и се отказвате от Топлофикация, но не го правите, защото така в и по-доб
48
3
 
4
 
! Отговори
До инженер преди 7 години
Инженера да си види на втора страница формулите.Ограбването е заложено в самите формули.Един път ти начисляват за месеца разликата в потребеното количество топла вода отчетено от общия водомер и това по индивидуалните водомери чрез изчисляването на един коефициент.После накрая на отоплителния сезон пак ти начисляват тази разлика вече на потреблението на топла вода за отоплителния период.А сградната инсталация е ясна-почти 50%от енергията за отопление,а трябва да е не-повече от 10-12 %...
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм на последен етаж с демонтирани радиатори. Няма "чужди тръби" които да ме топлят. Изцяло сме на климатици. Апартаментът е 65 квадрата и всеки месец тия *** ми пращат фактура за 27,35лв. Е как да е справедливо това?
46
4
 
10
 
! Отговори
Личен опит преди 7 години
Ние се борихме 3 години с алчните варвари от Топлофикация. Целия вход се отказа от парно, събрахме декларации от всеки собственик, попълнихме всичките им безумни формуляри и накрая се наложи да демонтираме абонатната станция за своя сметка и да я изнесем пред входа, да дойде комисия и да се направи протокол, че е демонтирана и предадена. Така след 3 години най-накрая се разведохме с тези варвари. В момента всики са на инверторни климатици и сметките са ни с около 1/3 по-ниски.
45
2
 
8
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Наведените джурналя защо си траят относно факта ,че въпросната бандитска фирма "Топлофикация" е общинска собственост и онова самоковско създание е на практика техен шеф . Чудя се кога най-после ще видя един ама вЕрно един драскач да зададе правилните въпроси на това недоразумение от софийската община дето мнооого се грижи за "благото" на софиянци.
44
4
 
9
 
! Отговори
Омерзен абонат преди 7 години
Ако "Топлофикация" има право да събира такси за сградната инсталация, то на същото основание всеки телекомуникационен оператор, всеки доставчик на електроенергия и на вода, който по същество също има "сградна инсталация" може да има претенции всички обитатели на сградата да му плащат независимо дали ползват или не услугите му.
43
3
 
5
 
! Отговори
Бай ви Ганю преди 7 години
Съседите ви крадат бе хора. Никой не проверява физически топломерите. Нямат и номерирани пломби, както на водомерите. Друг въпрос също е, че срещу някой лев можете да се снабдите и с лепенка или с пломба. Този проблем да се реши, доста общи сметки ще паднат.
42
1
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
До 38. Да не се хващаме за думата. Ясно е, какво имам в предвид. Става въпрос именно за общите части и общите разходи по сградата. Не знам за другите сгради, нашата има договор.
41
5
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
И топлофикация ли вече държи *** на щат?! Бре да му се не надяваш. :)Абе бандюгите от прогнилия тец започват да дерат още с завеждането на потребител. Един надменен чичка се опитваше да ми обяснява по телефона че по 5 лева на месец трябва да плащам защото им се водя в система нищо че нямам тръби или радиатори. Миряса чак след като му казах че абонатната им е откачена от блока и са добре дошли да си я приберат по всяко време. На това му се казва доходоносен к,ре.тенизъм. :)
40
4
 
11
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Докато ненаситният монополен *** "Топлофикация" съществува, всички ще страдат и ще бъдат ограбвани. Тази паразитна структура трябва да бъде заличена от лицето на земята. Излишно е да се дават примери, но ако някой не ползва телефон в сграда в която има телефонна инсталация, трябва ли да плаща за това, че въпросните кабели минават през собствеността му или през идеални части от нея? Не разбирам как е възможно да се защитават абсурдни тези - просто и ясно е - не ползваш, не плащаш.