Лумна колата на кмета на Панчарево. Дали го сплашват?

Имотните измами в скъпия район са хит от поне шест години
Обновена: 17 окт 2016 12:10 | 17 окт 2016 11:44, Камелия Цветанова
11
Лумна колата на кмета на Панчарево. Дали го сплашват?
Снимка: Булфото, архив

Реакцията на престъпната група за имотни измами не закъсня след започналата проверка на прокуратурата и на Столична община в район "Панчарево".

В нощта срещу събота колата на кмета Димитър Сичанов беше запалена в столичния район "Младост" и от нея останаха само парчета, като напълно разтопен радиатор, което навежда на мисълта, че неизвестните извършители са използвали силно запалима течност, за да опожарят колата.

Още по темата

Сичанов също ще трябва да дава обяснение пред властите и явно е бил предупреден по този начин.

Оказа се обаче че преди шест месеца в Осмо РПУ е подаден сигнал за престъпна група, която работи в район Панчарево. Дадени са имена, дадени са документи, но резултат засега няма.

Обикновено жертвите на измамниците са хора, които не са наясно с процедурите за узаконяване. Един от тях е 82- годишният Рангел Танев, който живее в Железница. Майка му Йорданка Сремника е родом от Бистрица, където е имала много имоти.

Оказва се, че жената, която е починала преди много години, е упълномощила Славин Апостолов, чието име излиза и при другите измами, да се разполага с 35 декара земя в Бистрица, Кокаляне. Сремкина е сложила пръстов отпечатък на пълномощното, но Рангел е категоричен пред bTV, че майка му е знаела да пише и винаги се е подписвала с личен подпис.

Той обясни, че преди години заедно с брат му са се опитали да си върнат земите, но в поземлената комисия им казали, че документите им не са изрядни.

Кметът на Бистрица Николай Гюров твърди, че явно някъде някой е събирал информация за проблемите на тези хора, минало е време, позабравило се е и на практика някой нов след това предявява претенции за същите земя.

Оказва се, че на Славин Апостолов има издадено и пълномощно от името на Рангел, който отрича да е давал такова.

Бившият земеделски министър (в периода 2009 – 2013 г.) Мирослав Найденов коментира, че е уволнил като министър цялата общинска служба в район Панчарево точно заради такива сигнали.

"А хората, които командировах там отказаха да отидат, докато тече конкурсът за новата администрация, защото явно са знаели много добре за какво става въпрос", коментира той.

Освен това като министър бил подал сигнал в прокуратурата, но конкретен резултат от проверката не бил чул да има.

Найденов разясни начина, по който стават измамите - когато поземлените комисии са взели решение за удовлетворяване на претенциите за реституция, голяма част от собствениците са получили решението, но не са били оземлени, защото повечето общини са казали, че нямат земя.

"Оттам насетне започва мафията – отиват при този човек и му казват - там имаш едно решение, но не са ти дали замята, упълномощи ме и ще ти върнем земята. Така са получили земи на смешни цени, защото са платили само административните разходи", разясни Найденов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Нищо чудно преди 7 години
Бившият шеф на Общинската избирателна комисия в Русе от ГЕРБ, адвокат Иван Иванов, отива за 6 години в затвора. Това е постановил Върховният касационен съд по дело за имотна измама
5
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Ай ся да го видим Славинчо с GL-те и аудитата от де са му тез пари при положение ,че се води безработен
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПАНЧАРЕВО Е С МАФИЯ ОТ СОЦА. ТУКА НЕЩАТА СТАВАТ САМО С ИЗМАМА В КОЯТО УЧСТВА И МИЛИЦИЯТА.
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално - там СДС беше особено силно след 1989-та година, а всички знаят, че където е СДС, там се краде.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се...не карадат изобщо...само, където ги хванеш, малко да се разровиш и излизат такива золуми,че свят ти се извива...чудя се само на БТВту, как се объркаха да разследват този случай !?
1
2
 
24
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 7 години
Герберските кметове изобщо не краднат!