Протести, проверки и… без нарушения в "Младост"

Всички разрешения от началото на година са били изрядни
Обновена: 29 ное 2016 20:56 | 29 ное 2016 20:40, Камелия Цветанова
16
Протести, проверки и… без нарушения в "Младост"
Снимка: Булфото, архив

На фона на протестите през последните месеци, главният архитект на София Здравко Здравков отчете, че няма нарушения при издаването на разрешенията за строеж на жилищните сгради в столичния район "Младост" през на тази година.

Още по темата

Според него, проблемът със застрояването в София ще бъде решен с новия Общ устройствен план на Столичната община.

Той предупреди, че спекулирането с думи като мораториум върху строителството в район "Младост" е изключително опасно.

Здравков смята, че "Младост" е интересен за строителство заради инвестициите, направени от Столичната община в инфраструктурата, което повишава цените на имотите.

В "Младост" има пет метростанции, обновени булеварди, кръстовища, всичко това го направи един от най-скъпите райони в София, каза главният архитект.

Според него когато бул. "Копенхаген" се свърже с бул. "Ал. Малинов" и бул. "Цариградско шосе", районът ще стане още по-скъп. В градската среда цените на имотите следват инвестициите, които прави Столичната община.

Той настоя, че проблемът със строителството в "Младост" не е създаден нито от Направление "Архитектура и градоустройство"(НАГ), нито от кмета на София, а "от една реституция, която възстанови частната собственост в тази територия, без да отчете придадената й стойност".

Бившите ниви на хората от "Горубляне" и "Драгалевци" се възстановиха, в една вече изградена градска среда. Конституцията обаче дава равнопоставеност на всяка собственост, посочи Здравков.

Това, което и в момента се прави, е на собствениците да бъдат предлагани други имоти, общинска собственост, които ще ги удовлетворят, защото иначе те ще си потърсят правата в съда и Столичната община ще трябва да плаща милиони левове обезщетения за пропуснати ползи. Трябва да се търси индивидуално решение за всеки казус, умерено, с разум, без ескалация на напрежението, посочи Здравков.

Той апелира да се чуват както мненията на хората, които защитават зелените площи, така и на тези, които имат собственост.

С предложените от НАГ промени в Закона за устройство и застрояването, които предстои да бъдат приети от парламента, се цели да се решат възникналите в последно време обществено значими проблеми, посочи Здравков.
Промените са свързани с опазването и развитието на зелена система на Столичната община, като се въвежда нов вид устройствена зона, която да покрива зелените площи в жилищните комплекси.

Съгласно предложенията на НАГ в тази устройствена зона се допуска изграждане само на площадки за игра и на подземни гаражи, като строителството на подземни гаражи се разрешава, когато инвестиционният проект предвижда озеленяване върху цялата площ над гаража, включително висока растителност.

Предвиден е и нов облекчен ред за изграждане на детски площадки, когато попадат в озеленени площи, съобщи Здравков.

С промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община от Направление "Архитектура и градоустройство" предлагат още въвеждане на ново изискване към сградите със застроена площ над 20 хил.кв.м., а именно доказване на допустимост по отношение на бъдещия транспортен трафик, предизвикан от новата сграда.

Разработени са и промени в Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните елементи с цел намаляване на агресивното нахлуване на рекламата в градската среда. Предстои промените да бъдат предложени за обществено обсъждане. През ноември е започнала работа и експертна група с цел разработване на дългосрочна визия за развитие на Столичната община до 2050 година, съобщи главният архитект.

В НАГ е създадено и ново звено - отдел "Градско и пространствено планиране", ангажирано с координацията на инвестиционните проекти, устройствените планове и конкурсите, възлагани от Столичната община. Целта е успешно изпълнение на всички проекти и планове на Столичната община, възложени на НАГ от общината, прозрачност в управлението на проектите и плановете, добра отчетност върху изпълнението им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
До затворко преди 7 години
До ЗатворкоПисма ми от *** като теб, без грам обща дори култура. Какво зелена площ, какво детска полянка и т.н. ти се привиждат. Това, че ти си ги наричаш така няма нищо общо с истината. Места предвидени за строежи, със собственици от десетки години и ти появил се от някъде да давате акъл какво може да се прави с чужд имот и какво не. Като искате зелена площ и детски площадки купувайте си земя и си ги стройте, може и панелката ди се бутнеш и да си направите площадка като искате.
11
0
 
1
 
! Отговори
Ikonomist преди 7 години
Столична община като е правела инвестицията не е ли знаела, че следва презастрояване тип Борово, Стрелбище и Лозенец. Да правят инвестиции на гола поляна с ПУП. Там ще изникне нов моедерен квартал. Метро до панелно гето е ясно до какво води.
10
1
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
То, не че има проблеми с документите, ами просто някакви хора са решили да протестират, щото нямат полянки, за да си разхождат кучетата. Ама, това, че собственика си е платил данъците и най-важното - такса смет, няма значение. Въпросът е кучетата да си *** и опикават, пък някой друг да плаща за почистването.
9
2
 
3
 
! Отговори
Бат Минко преди 7 години
Да се разберем.Някогашните селяни от страната заселени в поляните на Горубляне днес не пускат други селяни.Врякаха крякаха по митингите и докараха демократите на власт.Сега реват.Дошли настанили се в чужди имти сега пък и претенции.На който не му харесва в Младост да се строи да си заминава откъдето е дошъл по селата.В Младост ще се строи щото тарикатлъка се заплаща.Ай са ходете вдигайте двата пръста и скачайте щот кой не скача е червен
8
1
 
6
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Не живея в София но местожителството си беше хубаво нещо и сега ще го оцените !!
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво ще прави сега фризьорката пардон кметицата на район Младост . Нищо но от сърце . Това показва колко са наивни хората като гласуват .
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този защо не ходи да строи в Червен бряг? Тук и без това е презастроено.
5
3
 
20
 
! Отговори
в допълнение към 3 преди 7 години
и нещо по въпроса с новото строителство на ул. Атанас Иширков, където съборихте Детска градина, за да започнете мащабен проек за жилищна сграда??? Нали уж не стигаха детските градини и бяха приоритет.... защо тази така и не заработи, а беше по-голяма от ОДЗ16 и ОДЗ79 , оборудвана с люлки, пързалки и катерушки в двора. Къде отидоха всички съоръжения и как изфабрикувахте документите, за да я съборите и кой точно е стопанина на новия блок???
4
3
 
22
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
И тоя плачи за затвор. След като сте взели рушветите как няма да ги изкарате законни. Как може *** зелена площ, детска площадка да се застроява и да е законна. Тоя трябва се изпрати в Сахара и там да си прави планове за застрояване както си иска. Оставка!!!
3
0
 
18
 
! Отговори
приятел преди 7 години
Кажи нещо за студентски град
2
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе я ги оставете тези селчуци!Оставете им поляните да си разхождат кучетата, пък и овчици може!
1
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имах си хас да каже нещо различно.Кой го знае колко пара е прибрал от тия градинки.И тоя преди него.В коя нормална държава строят в парковете и междублоковите пространства 8 етажни блокове без подземни гаражи,молове и бизнес центрове който стоят полупразни?Нема такава държава.