На война с мръсния въздух: Дизелите без катализатор в София – на трупчета

Затягат и контрола над пунктовете за технически прегледи
5 фев 2017 07:30,
222
На война с мръсния въздух: Дизелите без катализатор в София – на трупчета
Снимка: Reuters, архив

Дизелови автомобили, които се движат в София без катализатори, ще бъдат спирани от движение.

Столичната община започва проверки с Пътна полиция и Държавната автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от автомобилите. Те ще се правят от мобилна лаборатория на Пътна полиция, съобщи във Facebook кметът Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Със служебния министър на транспорта Христо Алексиев вече се работело за затягане на контрола над пунктовете за технически прегледи и регистрацията на автомобили.

Често катализаторите се режели, вместо да се подменят, след като им мине срокът. Това е една от мерките, с които общината ще опита да намали вредните емисии във въздуха.

Започват и проверки за горене на гуми в някои квартали.

"Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се ползват за отопление. Това значи да се забрани продажбата на дърва за отопление с висока влажност и на въглища с високи нива на сяра и пепел", пише Фандъкова.

Подготвя се и доклад до СОС да се ограничава движението на автомобили в София при трайно високи нива на фините прахови частици и в тези дни да има безплатен градски транспорт. За всички мерки е нужно съдействието на различни институции, а най-важна е подкрепата от гражданите, защото ефективните действия, които дават резултат, изискват ограничения, казва Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как убедително ни карат да вярваме че като ни бъркат за пореден път в джоба било за наше добро ,та има не малко и наивници които се връзват
148
1
 
11
 
! Отговори
Карач преди 7 години
Аз на мойта й сипвам от олиото от фритюрника. Дето пържа цацата. Никъв мирис няма. Като нова е прочиства от рибната мас.
147
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Катализаторите не са чак толкова скъпи, защото има и универсални по 150-200лв, с различни диаметри за бензинови и за дизелови двигатели, само че каквото и да се сложи, когато няма качествено гориво, няма никакъв ефект. Освен това няма кой да спаси новия катализатор от кражба няколко дни след поставянето му...А дали всичките автомобили, свързани с общината, ще са с катализатори в града - паяците, аварийните камиони на столичния електротранспорт, влекачите на счупените автобуси и тролейбуси...
146
4
 
24
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Това е не само абсурдно, но и смешно.Каква е другарката Фандъкова?Кметица на един град. Ама си е повярвала че този град е Париж най-малко. А той е София.Е как една кметица ще нарежда на националната полиция да спира коли от движение???Щото нали се сещате - спирането на колата е национално, не само в София.На Доналд Тръмп му спряха федерална заповед, та на тая ли кикимopa няма кой да и свие сармите?Българите сме бедни другарко, не сме като тебе - французи!!! Слез на земята!!!
145
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фандъкова и ОПГ ГЕРБ ще борят замърсяването от отопление на твърдо гориво, със забрана на движението на коли с откраднати катализатори...
144
2
 
24
 
! Отговори
Без преди 7 години
Моя падна щот не бяха чистили. Корите с гърнето заминаха на една бабуна сняг.
143
2
 
29
 
! Отговори
Зимен преди 7 години
А задето мо изгни катализатора от скапаната сол по пътя кой ще ми плати
142
23
 
7
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Браво, най накрая нещо да се направи, дано не са само приказки. Има такива к+очини по улиците, че като караш след някой такъв си в облак и смрад. В Германия забраняват напълно дизела, всичиките 20-30 годишни печки ще дойдат в БГ ако не се направи нещо по въпроса.
141
1
 
20
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Фандъкова...нямате ли съветници ..да ви кажат .че правите глупост след глупост! С цената за гр.транспорт-1.60..загубихте презид. избори. С това безумие ще загубите и парламентарните - и това ли е политическо решение...П.С. - и в Монте Карло забраняват стари RR,Mercedesi,Por6eta !
140
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до вчера на подготвяха колко е мръсен въздуха и ето днес - новинка
139
1
 
2
 
! Отговори
Сузи преди 7 години
Имаш ли за субару - 2ка дизел 82-ра
138
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей веднага решението е да се бръкне в джоба на българина ,а защо не намалят данъците на колите на газ ,ОТВРАТИТЕЛНА ГАДНА ДЪРЖАВИЦА
137
2
 
9
 
! Отговори
Продавам преди 7 години
Продавам катализатори 089 22 102 20 . Вардимо. След завоя. Налични на склад. Отстъпка за количества.
136
0
 
24
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че Фандъкова и бандата й, не са в състояние да се справят с организацията на движението и паркирането в София и както прави всеки некадърник - започва да забранява, в случая движениеъто на коли с откраднати катализатори, а утре ще забранят и нещо друго.
135
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се разбира ли от заглавието, че служители на Столична Община ще свалят гумите на определени автомобили, след което ще подлагат отдолу дървени заготовки, преди да махнат използваните за повдигането на автомобила крикове?Или да се разбира, че уважаемият журналист, написал тази статия, е неспособен да не използва каруцарско-таксиджийска-автоджамбазка терминология?
134
0
 
11
 
! Отговори
Склададжия преди 7 години
1520 катализатора има в един склад. А познай отде са.
133
1
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Когато МВР започне да хваща крадците на катализатори, тогава да задължават колите да са с катализатор. Няма всяка седмица да плащаме за нов катализатор, защото МВР са заедно с крадците и нищо не правят.
132
7
 
7
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Мен ме кефи да ми мирише на нафтица. Я като дам газ на тоя зад мен как му се насълзяват очите. Душа ги до един.
131
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото по-бързо свалим Фандъкова ,толкова по-добре!!!Какво е обяснението за цената на билета от 1.60???!!Какво е обяснението за цената на водата от 1.90 на 2.20 ,а до края на годината до 2.60??!!
130
4
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Допълнение: Отзад на ауспуха като си завра носа - на нищо не ми мирише!Излизат само леки водни пари, и то когато е ужасен сибирски студ - януари когато минаха вече големите студове.Преди карах кола на бензин, двигателят се скапа, казаха гумички на клапаните са заминали за смяна са, едва ли не основен ремонт на двигателя. Тя пушеше от време на време, отзад излизаше бял дим. Сега на дизела не се вижда нищичко отзад, нито мирише! Ша *** спрат те мене! Като минавам на техническия как ще стане?