Над 18 100 души годишно умират от мръсен въздух в България

Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник - 5-те най-мръсни града у нас
30 яну 2017 22:25, Анисия Иванова
37
Над 18 100 души годишно умират от мръсен въздух в България
Архив: Булфото

Над 18 100 души умират в България годишно заради дишане на мръсен въздух. 1% от населението на Европа е у нас, а сме отговорни за 2,5% от замърсяването с фини прахови частити (ФПЧ). Това съобщи доц. Ваня Юрукова, специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия, член на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести и зам.-директор на  Специализираната болница за лечение на белодробни болести "Света София” в столицата.

По думите на доц. Юрукова според статистика, изнесена в сп. "Лансет", 5-те най-запрашени български града са Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник. При тях има увеличение на фините прахови частици, в които се абсорбират вируси, полени, бактерии.

Малките ФПЧ, веднъж попаднали в долните дихателни пътища, могат да проникнат в кръвообръщението и много трудно могат да бъдат изчистени от него, обясни тя.

Освен използването на твърдо гориво /като въглища/, автомобилният трафик и някои производства, допълнителен принос към замърсяването с прахови частици в това време на годината оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната като образуването на мъгли и ниската скорост на вятъра.

През последните месеци еколози и лекари в цял свят изразиха тревогата си от завишаване на замърсеността на въздуха. Над Пекин е обичайна гледката на смог и мъгла от производство и автомобили. В Париж и доста други европейски градове също бяха отбелязани тревожни стойности на наситеност с ФПЧ, азотен и серен диоксид.

Според Световната здравна организация 7 млн. души на година загиват от замърсен въздух, допълни доц. Юрукова, цитирана от БНР.

В началото на годината и в София бяха регистрирани високи концентрации на атмосферни замърсявания във всички станции, които контролират фините прахови частици – в районите "Младост, "Надежда", "Дружба".

Шалът е механична преграда пред ФПЧ, но в дни с повишена запрашеност е по-добре да не стоим дълго на открито. Марлените маски не бива да се носят с часове, защото концентрират замърсители.


37
Още от
Напиши коментар Коментари
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всъщност дизеловите коли замърсяват колкото и димящата цигара с фини прахови частици, като някои дизелови "екодвигатели" замърсяват близо 12 пъти по-малко от една цигара. Все пак колите не са голям замърсител през зимата - основния замърсител с фини прахови частици е отоплението на дърва и въглища. За горенето на гуми да не говорим.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прочетох нещо интересно в нета. Направили експеримент в затворено помещение кой замърсява повече с фини прахови частици - дизелов автомобил или пушенето на цигара. Оказало се, че цигарата замърсява повече ....
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Освен, че трябва да се забрани отоплението с твърдо гориво в големите градове, трябва да се забрани и отсичането на дървета, които са естествен пречиствател на въздуха. Шумът около колите е явно за отвличане на вниманието и противопоставянето на едни хора на други (Разделяй и владей!). Ясно е, че примерно в София, даже и всичките МПС-та да спрем, замърсяването през зимата с фини прахови частици на практика ще си остане същото - няколко пъти над нормата.
28
2
 
1
 
! Отговори
Крадна-лев преди 8 месеца
Глупусти супер си е въздуха това е пропаганда на Швейцарски ***,които не искат да сме им конкуренти.Имаме да сечем и строим още много.По добре сажди и олово отколкото бактерии във въздуха.
27
1
 
5
 
! Отговори
Да бе преди 8 месеца
През лятото, когато има много повече коли по улиците, количеството на фини прахови частици (ФПЧ) е в нормата. Идва зимата, колите намаляват, започва отоплението на твърдо гориво и хоп, замърсяването с ФПХ е 5-10-20 пъти над нормата.
Китайците си го казаха: замърсяването в Пекин се дължи на ТЕЦ-овете на въглища близо до Пекин, работещи на пълни обороти заради повишената консумация на ток и на отоплението с твърдо гориво.
26
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Факт е, че никъде не публикуват някаква статистика кое колко замърсява примерно в София. Това означава,ч е пак нещо ни лъжат и манипулират и най-вероятно замърсяването идва от неизмитите улици и вятъра, както и от отоплението с дърва, въглища и гуми.
25
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
След Големият смог в Лондон през декември 1952 година, заради който умират хиляди хора, в Лондон забраняват отоплението на твърдо гориво, а не автомобилите.
24
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Истината е, че през зимата почти цялото замърсяване с фини прахови частици се дължи на отоплението с твърдо гориво, вкл. и горенето на стари гуми. Делът на автомобилите в това замърсяване е може би 1-2%, но странно защо, всички, от които зависи да се ограничи замърсяването, говорят само за колите, че замърсяват и не коментират основния замърсител. Може би целта е нищо да не се прави по осигуряването на нормална организация на движението, чрез използването на забрани за движение на коли.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма и как да е като държавата нехае..ЯК ама ЯК контрол на техническите прегледи! Няма значение дали колата е на 12 години,мерят изгорели газове,ако е ок пускат,ако не или ремонт на двигател или спиране от движение!!!!80% от колите в момента тровят и пушат! Забрана на въглища и дърва за отопление в населениете места!Англия го е направила през 60-те, толкова е просто!
22
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Твърдо опонирам твърдението. Нека написалия статията да се обоснове, че толкова хора са починали точно от замърсен въздух. Това е леко преувеличено
21
4
 
5
 
! Отговори
Продължение: трошки преди 8 месеца
Та само трошките ли? Толкова не можаха общинарите да направят "Синя зона" в карето бул. Славейков, България, Гешов, Борис. Сега отварят Кауфланд, небостъргачите с молове, и се строят две нови сгради на "Манов" и "Ами Буе" - притока на трошки и човекопотока ще се увеличат. Какви мерки взехте освен да вдигате данъци и такси?Освен мръсния въздух, мръсотията е непоносима, нечовешка, въпрос на време е когато ще плъзне епидемия. Мръсните купчини със сняг 1 месец не са извозени от тротоарите. Повръщам!
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че, то в Бг не остана промишленно производство, бе!
Де що беше фабрика и завод с комин се закри!
Откъде този лош въздух!
Автомобилите?
Е София е милионен град, но за сравнение си представете Ню-Йорк!?

Между другото - туберкулозата и пневмонията са болести на бедните!
19
0
 
7
 
! Отговори
За трошките преди 8 месеца
Улицата ми, до Пирогов "Ами Буе" - не е мита 30 г. - пълна с боклуци, фекалии, фасове, хлебарки, плъхове.Оправданието на община "Красно село" е: "че не можела да се измие от колите" - извинявайте г-да общинари, какво правят коли паркирали на еднопосочна улица от двете страни, включително и на тротоара? Тотално беззаконие, толкова са нагли, че за да паркират на тротоара газят пешеходците. Да не говорим, че на завои масово паркират по две редици автомобили - на ъгъла на Каниц и Буе. Писна ми!!!
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
19, Аз не обвинявам българите, че карат трошки които замърсяват въздуха, а държавата че няма контрол над това. Ако имаше контрол и бяха спрени тия трошки от движение, тези които не могат да си позволят примерно до 5 годишна кола да се возят на метро, автобус, трамвай. Аз ли съм виновен, че те нямат пари за хубава кола, че да им дишам гадните газоиве или държавата? А?
17
1
 
5
 
! Отговори
BB преди 8 месеца
До Анонимен
ALO ANONIMNIYA AKO BRAT TI SI BESHE V SOFIYA SHTESHE I TOY DA E SAS SASHTATA TROSHKA
STANDART I DOHODI NA SVETLINNI GODINI
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Решението е просто - навсякъде синя и зелена зона (както е в Прага, например) и поощряване на пътуването с градски транспорт или велосипед.
Не е нормално хората масово да ходят на 1-2 километра разстояние до работа с автомобил.
15
10
 
15
 
! Отговори
Гадните трошки.. преди 8 месеца
Не се диша в София!
Всички трошки над 5 г., да паркират извън София. Коли без гаражи да паркират извън центъра и широкия център на София. Въглища и дърва в населени места да се забранят като начин на отопляване. Зареждането на магазините да става между 22 и 6 сутринта. Не ми казвайте, че няма уреден транспорт, метрото е добре уредено в София. Всеки пъпчив тинейджър/ка карат трошки, и не знаят правилата. Кучкарите - и аз имам куче, но почиствам след него. Газим във фекалии и мръсотия - отврат
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хахаха ЕС добре,че не живеем в това чудо
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А течността за чистачки колко мит'рял убива? Либерастите край нямат.
12
4
 
3
 
! Отговори
Боже пази ни преди 8 месеца
Стряскаща прогноза!

Гиганто-клетъчният артериит се открива трудно, но лечението е възможно
Гиганто-клетъчният артериит се открива трудно, но лечението е възможно

Гиганто-клетъчният артериит се открива трудно, но лечението е възможно

Маслото е по-полезно, отколкото предполагаме
Маслото е по-полезно, отколкото предполагаме

Маслото е по-полезно, отколкото предполагаме