София – мръсна и пренаселена или пък удобна за живеене?

Метрото ни не е надраскано като в Лондон и Париж, даде пример Румен Драганов
Обновена: 22 мар 2017 20:07 | 22 мар 2017 20:06,
117

Години наред София беше най-добрият град за живеене в страната. Според престижна международна класация обаче е на последно място сред столиците в Европейския съюз.

"В столицата ни се наблюдава драстична разлика в увеличаването на броя на жителите. Като цяло има концентрация на население в големите градове. В по-малките населени места възнаграждението за един и същи труд е съвсем различно и това предизвиква хората да се изселват от тях", коментира президентът на БК "Левски" Тити Папазов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той посочи, че с пускането на метрото трябваше да бъде ограничен трафикът, но повечето от нас сме свикнали с колите си и нямаме манталитета и мисленето как да направим по-лесен и полезен живота в София.

Според Румен Драганов от Института за анализ и оценки в туризма София е един прекрасен чист град.

"В София няма задръствания. Да стигнеш за 20 минути до летището в столица - няма такъв град", подчерта Драганов.

Той допълни, че никъде у нас стъклата на мотрисите в метрото не са издраскани с пръстени, нито пък са напръскани със спрей, както е в Лондон и Париж например.

Фотографът Велислава Ножарова, която пребивава между София и Пловдив, посочи, че когато през 1991 година е дошла да живее в столицата не мислила, че идва в по-хубав или по-лош град. Според нея въпрос на гледна точка е как се събуждаш.

"Аз се събуждам и виждам хубавите неща", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз да се изокам по темата.СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО бе премахнато от едно невзрачно човече, дошло от едно шуменско село, което цял живот е било комплексирано, че е пришълец в София.Надявам се разбрахте, че говоря за Желю Же'лев (то и името му едно такова ...).В по-ново време, вече увеличаващите се селяни в София си избраха за кмет, човек подобен на тях - Бойко Борисов, също несофиянец и комплексиран злобар (спря трамваите по Витошка). Той пък насади протежето си също от село и така ...
74
0
 
15
 
! Отговори
Солидарен преди 7 години
До Анонимен Солидарен съм с теб и с 85 София. Не зная кой "умник" е решил цяла България да дойде да живее в София, но че е простотия спор няма.
73
2
 
18
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Смачкаха прекрасния ми град до степен да не- мога да си го позная.Селяни прости те учат как да живееш......вашата мама.......
72
1
 
32
 
! Отговори
София преди 7 години
Страшна мръсотия - презастрои се, улиците не се мият, паркирали коли по градини, тротоари, пътно платно, завои, пред входове на подземни гаражи. Стана гробище за стари трошки - железни ковчези. Анархия и беззаконие. Да не говорим за кучешките фекалии. Разбити улици, мръсен въздух. Ако не бяха близките ми и ден нямаше да живея в София. Отвращавам се от собствения си град. Чудя се как не е плъзнала епидемия. Развалиха Лозенец, Медицинска академия, Младостите. Отвращавам се, няма визия градът.
71
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София...Каква беше ....и какво остана от нея след 27 г демокрация!Икономика ли,научни и културни институти ли,чистота и хигиена ли,спорт ли?Страшно нещо е простотията във властта!!!
70
1
 
7
 
! Отговори
Лека нощ Петре преди 7 години
Няма смисъл .Петре.Просто не ти вярвам за неща които знам че са невъзможни..След още две по17години ще ме разбереш какво е,, да дойдат 10 души у вас" Бъди жив и здрав. .........P.S. И недей да ментиш!!!
69
2
 
19
 
! Отговори
Ех Петре преди 7 години
Петре аз претенции нямам,а прЕвилегии пък съвсем. И това че ти обяснявам нещо съвсем човешки,че пренаселването е проблем но ти не искаш или не можеш да проумееш.Това е като мигрантите за Европа,като всички българи в София. Аз не се фукам че съм софиянец,защото това е просто даденост,а се дразня че става все по притеснително нашествието.Както казвам на комшии -квартиранти,, Вие идвате в София,ние се евакуираме по вили и къщи извън нея." Не си живял в ,,онази" нашата София,как ще ме разбереш.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Осло който като територия /около 460 кв.км/ и един от най големите по територия столици в света живеят само 700хиляди души И въпреки това от Колботн /квартал като Драгалевци/ ходим с влакчето и метрото защото няма място за паркиране.Това с колите е проблем за цял свят.
67
3
 
4
 
! Отговори
До Петър преди 7 години
Доста несвързано и измислено обяснение на което някой от Симитли може да повярва ,,Малко дарение " не всеки може да направи.Ние ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА търсихме връзки или предлагаха срещу пет бона да приемат внука ми.Накрая с помоща на общински съветник се уредихме/всеки такъв имал право за прием на едно дете/А това гдето сте кандидатствали първи и са ви приели веднага,направо ,,изби рибата" Абе момче ти на 60 годишен софиянец му разправяш приказки за лека нощ.Хайде лека и да спрем с ,,етюдите"
66
1
 
23
 
! Отговори
skunka преди 7 години
Хора, вие добре ли сте?Това, което се случва в София и България се е случило във всяка една нормално развиваща се страна.Големите градове се превръщат в мегаполиси и т .н.Проблемът е, че почти липсват места за развитие в България, освен в София
65
4
 
3
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До Ех Петре...точно с думите, които цитирах. Трябва да призная, че с изключение на директорката, останалия персонал се отнася повече от добронамерено към детето ми - всички много я обичат и се грижат за нея. Колкото до гаража, той е собственост на човека от който го наех. А относно амбициозността ми, да имам доста амбиции и не виждам нищо лошо в това. Определено не се срамувам от това, че съм амбициозен. Амбициите ми са свързани само с хубави неща за мен и хората около мен.
64
2
 
0
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До Ех Петре...заболяване и направя малко дарение, ще приемат дъщеря ми там. Решихме, че не честно да постъпим така и да отнемем мястото на дете, което наиситна е болно и се нуждае от него (изненанда - въпреки, че не съм заченат в София и аз имам съвест). В градината, в която приеха дъщеря ми попаднахме случайно, просто била в ремонт в началото на учебната година и я откриха по-късно, имахме щаститето да сме сред първите кандидатсвали в деня, в който я откриха. Приеха ни и ни посещнаха ...
63
4
 
1
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До Ех Петреведнага ме заклейми като нахалник, лъжец и т.н.т! Без дори да ме познаваш! Точно това е отношението срещу което тихо роптая, но с годините съм се примирил. Така или иначе на мен не ми пречи вече, но за това пък виждам, че теб много те дразни. Наистина незнам защо. Дъщеря ми я приеха в градина, след като бяхме кандидатствали в продължение на повече от година - рушвети не съм давал, въпреки че в една от градините ме посъветваха (директорка-коренячка), че ако изкарам медицинско за...
62
1
 
4
 
! Отговори
Ех Петре преди 7 години
Хлъзгав си Петре .И нахалничък. И лъжльо. Значи така ти каза директорката в детската градина.Явно не ти е ясен проблема,такова ,,посрещане" е НЕВЪЗМОЖНО. Или рушвет или връзки.И за гаража казваш -наем.Чии е този гараж. А за десетте души много добре ме разбираш,София е с малка площ за да побере два милиона.Абе олицетворение си на ,,амбициозните софийски жители"
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛилаИзвинявай, просто се опитвам да ти помогна да се почувстваш по-добре! Между другото, теб кой те покани тук?
60
1
 
8
 
! Отговори
Лила преди 7 години
До АнонименПредположения не коментирам! Само факти - те са достойни за разговор. А фактите са ясни - те са тук, нагли, миекащи, арогантни! И за кой ли път ти пиша - аз съм си на моето място и не е нужно да ходя където и да е! Да го направят неканените!
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Петър-38Не се опитвай да обясняваш, никакви аргументи не приемат и с нищо не се съгласяват! Получаваш пълен отказ да разберат дори очевидни неща! Това е положението. Инвазията е жестока!
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До лилаами може да са дошли, защото те самите не са се чувствали добре там от където идват. Най-вероятно защото там са отишли твърде много немиекащи. Защо и ти не идеш там - при наличие на толкова немиекащи най-вероятно ще се почувстваш по-добре!
57
0
 
1
 
! Отговори
лила преди 7 години
До АнонименДа го сменят тези, които дойдоха в моя град и ми миекат, и ми е кофти от това! Нали през цялото време от това се оплаквам! Ти май не си разбрал...
56
4
 
10
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Абе вижте какво, всеки път като си идвам в София се чувствам много добре, кеф ти Витоша, кеф ти дискотеки, кеф ти добри ресторанти със сносни цени. Смятам, че с доход 1000 евра на месец, при собствено жилище, може да се живее като с 3000 евра в Германия, където 70% са под наем. Прияна вечер !