За или против? "Зелена зона" в София скача с 4 500 места

Тя вече засяга нови райони от Лозенец и Средец
97

Зелената зона за паркиране в София се разширява с 4500 места. Платеното паркиране в центъра на столицата в две зони - "синя" и "зелена", беше въведено през 2012 г. Къде още столичани ще плащат по лев за час паркинг - показваме ви в следващите минути.

Снежанка Петрова живее в столичния квартал Лозенец. Според нея днес трафикът и паркирането в района не подлежат на никакъв контрол.

"Тук е винаги лудница. Като дойде с колата моя син и вика: Мамо, просто се вбесявам, защото няма къде да паркирам, тука е много населено", заяви Снежана пред камерата на телевизия Bulgaria On Air.

За да се урегулира паркирането, общината разширява зелената зона за платено паркиране с 4500 места в районите Лозенец и Средец. Мотивите на кметовете са сигнали и подписки от граждани, които са недоволни от препълнените с автомобили улици.

"Желанието на жителите на район Лозенец, особено в долната му част, е да се освободят тротоарите и зелените части от паркираните върху тях автомобили и единственият начин това да стане ефективно е чрез въвеждането на зелена зона", заяви Любомир Дреков, кмет на район Лозенец.

"Мотивът е да бъде облекчен трафикът от паркиращи коли на хора, които не живеят в квартала", аргументира се и Мария Ачкова, кмет на район Средец.

Мартин лесно е намерил място за да паркира - на тротоара. "Това е защото съм за 2 минути – за кратко паркирам", заяви той.

Други са против решението на районната администрация за разширяване на зоната за платено паркиране. 

"Аз съм против, защото за това, че съм се родил 69-та и цял живот съм живял на тази улица, всяка година ще трябва да давам пари за стикер на г-жа Фандъкова, която е дошла от Самоков  - за да удостоверява, че аз тука живея, това е дискриминация", заяви Борис Аврамов, жител на Лозенец.

Колко ще струва и колко ще спечели общината от разширяването на зелената зона в София – ще стане ясно след месец. Окончателното въвеждане на разширението ще стане през юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
15
 
! Отговори
абе преди 6 години
никой ли от вас не е ходил по света? Къде са им колите там? В Западна Европа има много повече автомобили. Къде са те бе, *** лъжлива самоковска? Рака няма ли пак да те гепса? Всички коли, колела, мотори са в подземни и надземни паркинги под площадите или около центъра. Къде са тези паркинги в София? Защо даваш разрешения на Артекс и Арго груп да строят върху общински имоти нови блокове, а не правиш паркинги? Кажете бе, измамници и престъпници?
71
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синята и Зелената зона в София са вид допълнителен данък, който даже не влиза в общината, а директно се присвоява от мафията. От този данък гражданите на София нямаме нужда, а имаме нужда от кемт, който да си знае задълженията и да ги изпълнява. В случая това означава, че кмета има задължение по закон да осигури ред в паркирането на територията на цялата община и трябва да го направи и без сини и зелени зони. Лъжа е, че не можело да има ред без тези зони.
70
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-некадърен кмет от Фандъкова София не е имала през последните 28 години, а при кой кмет се краде най-много май Фандъкова трябва да поспори с Мафиянски. С тези пари дето управляващите в София ги откраднаха през последните 28 години, София можеше да стане като Виена например. Вместо това - сини и зелени зони и проблеми с паркирането, а колите в София не са много в сравнение с подобни градове в Европа и САЩ.
69
3
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Естествено че не е общинска земя. Това, което ти доставя Общината е парното отопление и топлата вода, чрез ТЕЦ-овете, които са Общински.Токът и водата не ти ги доставя Общината.
68
3
 
5
 
! Отговори
До 68 и 69 преди 6 години
И според теб тръбите и жиците не минават през общинска земя, а само през земя частна собственост на ЧЕЗ и Софийска вода. Давай смело в същия дух
67
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Фандъкова. По-добър кмет София не е имала от времето на Стефан Софиянски.Действа със замах жената и хич не й дреме, че някакви селяни не я харесват.Важното е, че софиянци я харесваме. Защото промени до неузнаваемост облика на града ни.Брат ми миналата година като си дойде от Торонто след 12 години, въобще не можа да познае София.
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ще плащаме за некадърността на Фандъкова и хората й в кметството. Какво стана с метрото - отиват хората с кола до метрото, но няма паркинги около метростанциите, където да си оставят колите и да пордължат с метрото, а малкото паркинги, които ги направиха, по понятни причини са незиползваеми. Резултатът е, че хората живеещи до метростанциите вече няма къде да паркират. Със зоните е същата работа - Фандъкова добре излъга хората, че за да има ред, трябвало да има и зони и да плащаме, но стана
65
5
 
5
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
Е, ти направо изби рибата. Защото аз досега си мислех, че токът ми го доставя ЧЕЗ.
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Токът - достявят го ЕРП-тата.Водата - достаявте я ВиК-дружествата.За остналато си прав, с известни условности.
63
4
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Няколко са нещата заради които хората от дадено населено място са създали структурата наречена община начело с кмет. Най-важните в момента са: доставка на ток и вода до всички, изграждане на канализация, създаването и поддържането на улици, булеварди, плошади, тротоари, места за паркиране и места за разходка. Това са все неща, които не могат да се осигурят от отделния човек и това е факт. Едва ли има разумен човек, който да си мисли, че като си купиш гараж и проблема с паркирането е решен.
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен пък колкото по-мощна кола кара един човек, толкова по-умен е и по-успял в живота. Точка.
61
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също нямам кола защото за мен е излишен разход и грижа. От нас до работата ми са 4 спирки с метрото. Купил съм си карта за цялата градска мрежа - 365 лв на година или по 1 лв на ден и си джиткам с нея.Устройва ме напълно. Нямам и село до което да ходя с колата. Когато почивам се качвам на Витоша - пеша от Симеоново до Черни връх и обратно, а отпуските ходя на море със самолет.Естествено не в България.
60
6
 
7
 
! Отговори
До 62 преди 6 години
Явно имаш още мляко около устата. Личи си по начина, по който се изразяваш. На мен никога не би ми хрумнало да изпозлзвамт този псевдоселски диалект смесен с чалгарщина. И не ми се хвали колко си взимал, нищо не знаеш за мен и разбира се бъркаш. Когато пораснеш може би ще се отърсиш от сегашното ти "аз винаги съм прав" и може би ще разбереш колко си бъркал за колите и нуждата от тях. Обади се пак след 30-40 години.
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плащането за синя и зелена зона си е мафиотски рекет, но някои се радват когато ги рекетират и това никога няма да го разбера.
58
5
 
8
 
! Отговори
до 60 преди 6 години
Ето че постепенно си дойдохме на думата. Ти го каза - за теб кадърен е този, който има кола. Така мислят и 90% от българите, за това и България е там където е.Селската комплексарщина да компенсираш липсващите ти качества с притежанието на скъпа кола. Понеже другите като теб като те видят ще кажат - Иий, ский *** майнъ тоз, ква кола кара, ейй.Щe ти кажа отностно кадърността ми - работя в ай ти сектора. Сред най-добрите в България съм. Взимам на месец колкото може би ти на година. И нямам кола.
57
4
 
9
 
! Отговори
До 59 преди 6 години
Напрорив, общината е длъжна да осигури улици, места за паркиране, тротоари и т.н. Иначе за какво ни е общината? Улицата е място за придивжване на ППС и няма разлика дали общината ще осигури място за придвижване или място за престой, както е навсакъде по света. Само хора с промитои мозъци може да твърдят, че ние хората сами трябва да правим това, което трябва да направи общината. Невъзможно е аз сам или който и да е дру да си осигурим места за паркиране на всички места, където ходим с кола.
56
8
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 6 години
То ако можеше да се приеме и закон против щенията на някои да се върнем в пещерите, нямаше да има такива ***, които понеже са некадърни и не могат да имат кола, искат всички останали да се качат като тях на магарета.
55
5
 
7
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
Общината е длъжна да прави улици и тротоари и ги прави.Но вие ги разбивате за отрицателно време като паркирате колите си по тях (тротоарите).Общината не е длъжна да ви осигурява гаражи или места за паркиране.Вие сте длъжни да си ги осигурите.Автомобилът не е даденост а придобивка. Който смята че може да го има, да си купи и гараж.
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селянинът - с кола.Селянката му - и тя.Селянче 1 - и то с кола, мъ мощна, гъ-зар-ска.Селянче 2 - и то с кола, мъ ощи по-мощна от на батя.Ха сега сметнете колко коли станаха на това семейство, дошло преди 5 години от село.После умножете по всичките такива семейства.Кво стана ? ... Страшно, нали !
53
3
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Казваш, че общината не е длъжна да ни прави улици и тротоари, а всеки да се спасява сам.