За или против? "Зелена зона" в София скача с 4 500 места

Тя вече засяга нови райони от Лозенец и Средец
97

Зелената зона за паркиране в София се разширява с 4500 места. Платеното паркиране в центъра на столицата в две зони - "синя" и "зелена", беше въведено през 2012 г. Къде още столичани ще плащат по лев за час паркинг - показваме ви в следващите минути.

Снежанка Петрова живее в столичния квартал Лозенец. Според нея днес трафикът и паркирането в района не подлежат на никакъв контрол.

"Тук е винаги лудница. Като дойде с колата моя син и вика: Мамо, просто се вбесявам, защото няма къде да паркирам, тука е много населено", заяви Снежана пред камерата на телевизия Bulgaria On Air.

За да се урегулира паркирането, общината разширява зелената зона за платено паркиране с 4500 места в районите Лозенец и Средец. Мотивите на кметовете са сигнали и подписки от граждани, които са недоволни от препълнените с автомобили улици.

"Желанието на жителите на район Лозенец, особено в долната му част, е да се освободят тротоарите и зелените части от паркираните върху тях автомобили и единственият начин това да стане ефективно е чрез въвеждането на зелена зона", заяви Любомир Дреков, кмет на район Лозенец.

"Мотивът е да бъде облекчен трафикът от паркиращи коли на хора, които не живеят в квартала", аргументира се и Мария Ачкова, кмет на район Средец.

Мартин лесно е намерил място за да паркира - на тротоара. "Това е защото съм за 2 минути – за кратко паркирам", заяви той.

Други са против решението на районната администрация за разширяване на зоната за платено паркиране. 

"Аз съм против, защото за това, че съм се родил 69-та и цял живот съм живял на тази улица, всяка година ще трябва да давам пари за стикер на г-жа Фандъкова, която е дошла от Самоков  - за да удостоверява, че аз тука живея, това е дискриминация", заяви Борис Аврамов, жител на Лозенец.

Колко ще струва и колко ще спечели общината от разширяването на зелената зона в София – ще стане ясно след месец. Окончателното въвеждане на разширението ще стане през юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва спешно да се приеме закон, който ограничава едно семейство да има повече от една кола. Тогава трафикът ще намалее поне тройно. Не може всеки да си дрънка миризливия г-з за по 5 километра до работата в тенекия. Щe ходите пеша и ще се придвижвате с вилосипед, както е във всички нормални европейски градове.Ама Бай *** слязъл от магаре-то, разбираш ли и се качил на колата.
51
2
 
7
 
! Отговори
Хайде помислете де преди 6 години
Много са смешни тези, които смятат, че като си си купил кола и имаш гараж, за теб няма проблеми с паркирането. Е, ако колата ти не излиза от гаража е така, но излезе ли, си в положението на всички останали - няма къде да паркираш там, където трябва да отидеш.
50
2
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
Аз пък сам от така наречените и толкова силно мразени кореняк-софиянци, но абсолютно подкрепям написаното от Вас.
49
3
 
8
 
! Отговори
Гражданин на София преди 6 години
Аз като гражданин на София съм твърдо против синята и зелената зона. Като човек живеещ и работещ в центъра на София съм още повече против тези зони. Пак като гражданин на София искам да има ред в паркирането и общината да си изпълни задълженията в това отношение. Също така искам общината да не арзрешава ново строителство на места, където няма достатъчно паркоместа.
48
8
 
5
 
! Отговори
Etien преди 6 години
Работя в София и пътувам всеки ден. Понякога преспивам и ми се налага да паркирам, като гледам да не преча на софиянци. Но ще ви кажа мили "граждани" - вие имате градски транспорт, метро ви построиха, инфраструктурно ви угаждат и пак "селянина" ви крив. Но не поглеждате първо себе си. С по 2-3 автомобила на семейство (съдя по колегите си - всички са така). Как я мислите? А "селяните" пречели..вижте по улиците какви регистрационните номера се движат в съотношение..тогава ми се надувайте!
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе хора, вие още малко ще кажете, че общината е длъжна да ви купи и кола и да ви плаща за ремонтите й, а защо не да ви плаща и горивото за нея.Баси и наглостта.
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може *** и пульо да си купува кола при положение, че няма къде да я паркира.Като нямаш пари за гараж, няма да си купуваш и кола.И въобще не е задължение на общината да ви осигурява места за паркиране.Както и не е длъжна общината да ви дава атпартаменти за живеене.Това си е личен избор, за който всеки си плаща.Като си беден, има градски тарнспорт. Ако си богат - ще си купиш КОЛА + ГАРАЖ.А не да нарушаваш правата на майките с колички, като им преграждаш тротоара.
45
4
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Знаех си, че няма да можеш да разбереш за какво ти го написах, но карай да върви. Има доста като теб.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък това за манталитета, възпитанието и културата на българина е такава прoстотия напълно отговаряща на тези дето все плямпотят за това.
43
3
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Не виждам защо пешеходец трябва да плаща за това, че върви по тротоара, който е изключително и единствено направен за пешеходци. Това е и предназначението му. Иначе съм съгласен като пешеходец да плащам по 100 лв глоба за преминаване на червено, защото просто никога не го правя. Спазвам правилата. Опитай и ти. Простичко е.
42
3
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 6 години
И защо си се засрамил?! Трябва Фандъкова да се засрами, че не си изпълнява задълженията. По закон кмета трябва да осигури ред в паркирането на територията на цялата община, ред, с който синята и зелената зони нямат нищо общо.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко опира до манталитет.За българина е въпрос на чест и престиж да не спазва законите и да нарушава забраните.Защото на село на тикава им се вика тарикати. В смисъл - виж го тоя колко е безстрашен, хич не му пука от закона.Това е и обяснението един полуграмотен фъфлек с интелектуално развитие на дете втори клас да бъде избиран три пъти за премиер.Национални особености, както се казва.
40
4
 
4
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
За теб имам друго прдложение. За всяка твоя стъпка по тротоара да плащаш по 100 лева глоба. Да те видим какъв отворко ще си тогава. Ако се замислиш, може би ще ти просветне, че моето предложение е точно като твоето, но май не можеш да мислиш.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях много засрамен и не знаех какво да отговоря, когато един прител немец ми беше на гости миналото лято и ме попита - Абе защо в София колите са паркирани на тротоара, а пешеходците ходят по платното. При нас е обратното.
38
3
 
11
 
! Отговори
Некадърна кметица преди 6 години
Общината направи всичко възможно да намали местата за паркиране и да увеличи нуждата от тах, после Фандъкова ни излиза с номера, че трябва да си палщаме за нейната некадърност. Кой разреши презастроването на София, вкл. и върху места за паркиране? Това е проблема - общината разрешава хаотичното строителство и презастрояването, после ни кара да плащаме като умело ни внушава, че само така можело да има ред в паркирането, което е очевадна лъжа.
37
5
 
7
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 6 години
14 лв на час за влизане и престой в Зелената зона, а не някакво си смешно левче.Както и 150 лв глоба за паркиране върху тротоар. Снима се колата и снимката се изпраща в КАТ.Това е спасението. Ще видим тогава колко отворковци ще си паркират колите по тротоарите.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паркирането не само трябва да бъде платено, а трбява да бъде и доста скъпо. Толкова скъпо, че да накара дивия селянин да се прости с любимата си тенекия, с която избива комплексите си вместо да дава газ по Цариградско и да трови столичани, да дойде до център с Метрото или с друг превоз от Градския транспорт.Тогава и въздуха ще стане по-чист, и улиците по-широки и проходими, също и тротоарите, а и местата за паркиране ще стигат.
35
3
 
4
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Темата дава множество отговори на ще повече въпроси. Огромна част от коментарите според МЕН са на хора неспособни на собствена мисловна дейност. Лесно манипулируеми при това за нещо елементарно, а кво остава за истинските врътки. После Защо и как стана? Истината е една и тя важи и за мен: *** народ-слаба държава.
34
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Където се въведе синя или зелена зона, най-близките квартали, в които няма зона се препълват с коли и точно както и сега става, общината ни промива мозъците, че гржданите искали селена зона и разширява зоната. Резултатът е същия - съседните без зона квартали се препълват с коли. Защо е така е ясно - човек трябва да си паркира колата за дълго време, а това в зоната няма как да го направи - едно, че е скъпо, и второ има ограничение по време, което прави невъзможно паркирането при необходимост.
33
1
 
10
 
! Отговори
Без зони! преди 6 години
Платеното паркиране в София си е чиста проба узаконен рекет и нищо повече. Просто намериха още един начин да крадат от нас. Какво пречи общината да си въведе ред в паркирането и без да се плаща за синя или зелена зона? Нищо друго разбира се, освен, че ще крадат по-малко от нас.