Да го има или да го няма Паметника на Съветската армия?

За едни монументът разединява, за други е част от историята
Обновена: 6 сеп 2017 11:07 | 6 сеп 2017 11:00, Камелия Цветанова
265

Паметникът на Съветската армия трайно е разединил българското общество. Нашето настояване е той да бъде демонтиран и да бъде изпълнено решението на общинския съвет от 1992 г. Този паметник символизира присъствието на един окупатор. Държава, която ни е обявила война.
Още по темата

Това обяви в "България сутрин" председателят на ДСБ-София проф. Вили Лилков. Вчера той взе участие в протест пред паметника, на който присъстващите настояха за демонтирането му.

"Смисълът на обществените пространства е да събират хората, а не да ги разединяват. Памениткът е обсебил цялата Княжеска градина. Първоначалната идея е била за арка на победата, в която да се впише силуетът на Витоша. Памениткът е изтласкал живия живот по периферията на градината", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Вили Лилков трябва да се мисли по градски, защото развитието на Княжеската градина зависи и от съдбата на паметника. Той е категоричен, че двете не могат да съжителстват заедно.

Политологът доц. Мария Пиргова не се съгласи с мнението на Лилков и посочи, че ДСБ в момента е периферна партия, която не може да си намери място.

"Вчера са се събрали 50-ина души, но в България няма потенциал да се отрече антифашистката коалиция, която олицетворява този паметник. Хора, които нямат съвременна работа, могат да се занимават с това минало", настоя тя.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев тя отбеляза, че паметниците са памет, която съществува през годините. По думите ѝ в момента няма обществена енергия да се говори за това и да се връщаме назад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на тошо не ядяхме банани, а по времето на бойко ядем банана на обама
129
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако десебарите бутнат ПСА, тогава да бутнем двореца - дом на монархо-фашизма! Долу лакеите на хитлеристка Германия!
128
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или да бъде премахнат или да остане като паметник на позора и робството.
127
9
 
13
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Паметник на съветската армия в София е като паметник на Хитлер в Йерусалим или Москва. Идеята впрочем е добра- нека израелците вдигнат паметник на Хитлер в Тел Авив,за да почетат тази важна страница от своята история и ще направят същото,което сме направили ние.
126
8
 
14
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Има ли в Москва Паметник на Българската армия? Това, че някакъв пияна руска под лога в условията на окупация е построила паметник на ЧУЖДА АРМИЯ, мене с какво ме задължава?
125
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пешев.............Защо комунистите не разрушиха паметника на Батенберг?............Защото това е ГРОБНИЦА а не паметник бе умен. В България руснаци са загинали само от препиване, ПТП, самострели и разстреляните за золуми от СМЕРШ.
124
10
 
10
 
! Отговори
1949 преди 6 години
Какъв проСТфесор е този Лилков? По история или нещо дето няма нищо общо с история и културата? Много се напиня завалията! А като е проСТфесор да си учи студентите на наука, ама и студенти за него май няма! КОЙ И ЗАЩО МУ ПОЗВОЛЯВА ДА ПРЕПОДАВА ИФА СЕЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА?!?! ИЛИ ЕДНОТО ИЛИ ДРУГОТО!!!
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новините днес в Чалгаристан
122
13
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименТъкмо някакъв шейх търсеше място за джамия и щял за година да я направи.-----------------Ми ако трябва и джамия ще се направи. България има 10 % мюсюлмани. Една джамия е много по-нужна, отколкото паметник на ЧУЖДА АРМИЯ. Путин как направи най-голямата европейска джамия в Москва? Защо Путин не направи ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, а направи ДЖАМИЯ?
121
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПешевОт какво ни е освобождавала СА та да и издигаме паметник и да я титулуваме освободителка? Тя е окупаторка , а не оавободителка и паметника е изфигнат не от "признателния български народ" а от БКП, кояти е дошла на власт с помощта на руснаците.
120
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една шепичка креетени си въобразяват, че ще командват обществото с болните си амбиции, а услужливи журнааля им правят безплатна реклама. Народът ги изрита в клозета на историята, а те се влачат от телевизия в телевизия, за да напомнят че още смърдят! Ей, разберете, не ни вълнувате, ама изобщо. И коментарите по- надолу показват по супер ясен начин- обществото е ЗА паметника на съветската армия- освободителка, а вие си злобейте и беснейте в дупките!!!
119
6
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До ПешевЗащо комунистите не разрушиха паметника на Батенберг?-------------- Защо да разрушават паметника на Батемберг бе, вампир? Батемберг е бил КНЯЗ НА БЪЛГАРИЯ. Именно той е част от Българската история. Откъде накъде ще се прави паралел и сравнение между Българския княз и някаква ЧУЖДА АРМИЯ?
118
12
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Какво значение има колко руснаци били загинали, с какви подбуди са дошли, дали сме били фашисти, дали сме били съюзници на Хитлер??? Какво значение има всичко това ??? Това е паметник на ЧУЖДА АРМИЯ! Паметник на Съветската армия има място САМО в Съветския съюз или наследниците му (ако не ги е срам) !!! Нима имаме паметник на американската армия или на британската, или на германската? Кво ме боли мене за славата на Съветската армия?
117
7
 
15
 
! Отговори
Пешев преди 6 години
Какъв е проблема на новите Бъкита? За да привлекът вниманието върху заминаващата си "демокрация" нови излюпени професорчета се мъчат да унищожават паметници от близката история. Прости хора! Защо комунистите не разрушиха паметника на Батенберг? Защо днешните демократи унищожиха паметника 1300 години България? Защо дадоха пари за демонтаж, с които можеха да го реставрират? Защо не се грижиха за него, а и за други паметници в София? Кметицата и целия СОС на прокурора за политиката на безстопанств
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НаблюдателХубаво, че бяха съюзниците, че окупаторите нямаше изибщо да ги има. Стига фалшуфикации с историята!
115
5
 
8
 
! Отговори
До 130 ПРОЗТАК преди 6 години
Наистина си ***. Помисли(ако можеш)- колко альошовци са загинали в България в бой? И колко от препиване със спирт? Този "паметник" е на умрели от препиване войници, това ли заслужава България?
114
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доброволните руски роби са тези, които разделят нацията, и искат да я отклонят от цивилизационния и избор.
113
8
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Всички други проблеми на София се решиха, та периодично ни занимават с този паметник, който явно е най-фундаменталния проблем на града!!Пиргова го сложи на място този измишльок.. защо наистина трябва да ни занимават с мнението на политически трупове като Лилков и съмишлениците му от т. нар. партия ДСБ?! Един файтон хора, пардон, измишльоци..Интересно щеше ли да я има изобщо България на политическата карта на Европа, ако не са били дядовците на окупаторите, за които говори Лилков?!?
112
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не свършиха ли *** и мазниците.Оставете историята на мира.
111
0
 
6
 
! Отговори
Как говорят руские.. преди 6 години
Хорошо где нам нет !