София – няма как да не се влюбиш. Ако я видиш от мъглата!

Посрещаме ЕС с вкусни храни и напитки, но какъв ли въздух ще дишат гостите ни?
91
София – няма как да не се влюбиш. Ако я видиш от мъглата!
Снимка: Булфото

Европа идва! При нас, на крака! А ние ще я посрещнем с надежда, с прочутото българско гостоприемство, шопска салата, с присторена и нагласена липса на трафик и... мръсен въздух и мъгла.

Преди няколко дни Министерството на българското председателство на Съвета на Европейския съюз представи клиповете, с които България ще се рекламира през следващите 6 месеца. Прекрасни видеа, с хубавото мото: "България – няма как да не се влюбиш". Бихме добавили – ако можеш да я видиш от мъгла.

Още по темата

В София мъглата е чест спътник на зимата, има си и климатични особености, но за мръсния въздух никой не обича много да говори. В съседно и братско Скопие например, в последния месец здраво се вдига аларма за качеството на въздуха. Дори градският транспорт там бе обявен за безплатен от кмета на града заради лошото качество на въздуха, а освен това бе наредено улиците в града да се мият ежедневно. Тук обаче градски транспорт безплатен няма, само декларираме готовност, защото така е по-лесно. А улиците ще ги мием през април и май. То е излишно сега, пада дъжд и те сами се мият! Но за сметка на това замазваме очите с твърдото размахване на пръст към стари автомобили, защото явно те са единственият виновник за мръсния въздух.

Е, вече спокойно може да кажем, че македонците са измислили и мръсния въздух, да ни олекне, че там е по-зле и... да погледнем и нашата градинка. А в нея официалните институции, които проверяват замърсен ли е въздухът, или си мълчат (а може би се заглушават), или дават ведри данни за утринна свежест. А независимите измервателни станции показват точно обратното – сериозно замърсяване и то не само в София... Е сега на кого да вярваме в крайна сметка?

И ако утре посрещнем гостите си от Европа в такава задушаваща мъгла, какво ще им обясним? Че дишат кристално чист въздух от Витоша ли? Сигурно ще им кажем, че софиянецът вече е толкова богат, че има по няколко коли и ги кара едновременно. Ама пък като ги пуснем по празните булеварди "Брюксел" и "Цариградско шосе" (защото нали ще спираме целия трафик, барабар с автобусите, че да не притесняваме гостите) как да ни повярват?

Най-добре просто да им кажем: Драги гости, добре дошли в столицата на най-бедната страна в ЕС, където хиляди домакинства се отопляват през зимата на дърва и въглища, последните с много ниско качество. А още по-неприятното – където има квартали, където се горят гуми, парцали и пластмаса, за да се топлят през зимата. А общината е безсилна да направи нещо срещу това. Но за сметка на това пък се бори здраво с трошките по улиците. Поне на думи. Друго и да не е, поне паяци да ги вдигат има бол. Друг е въпросът, защо като глобяваме и събираме пари от едно, не можем и не искаме да глобяваме и събираме пари от друго?

Всъщност, може би вместо да ремонтираме НДК-то, трябваше да направим една красива сграда на Витоша – хем чисто нова, хем на чист въздух за гостите, хем да видят как се строи успешно в планината, хем да се влюбят в София... ако изобщо я видят отгоре от мъглата.

Пък дано ни дадат и малко акъл как да дишаме по-чист въздух. Ако стане това може пък и да поработим в тази посока. Защото утре гостите ни ще отседнат в най-хубавите хотели на София, в стаи с отлична гледка, ще погледнат през прозореца и накрая... няма да видят нищо от нея, не дай си Боже. Язък ни за усилията! И как да ни обикнат, като даже няма да ни видят. Макар че, казват, то най-хубавото било невидимо за очите...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете да ходите с коли на работа, а ползвайте градския транспорт ! ! ! Няма да има такъв смог и задръствания. Или спрете да ревете колко бил мръсен въздуха.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данчето днес се е постарала, няма смок
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що бе много е романтично, все едно си в Шанхай или Делхи.
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДИШАЙТЕ, СОФИЯНЦИ, РАДВАЙТЕ СЕ НА КРАСИВИЯ СИ ГРАД.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО БПФКак така ще ги унижожаваш, бе, фашист.Това са също софиянци като тебе, дошли са като тебе да работят и да печелят. Знаеш ли колко портмонета задигат всеки ден, така подпомагат производството им.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Мокреш се все качествени моми, не са софийски плазмо1дии.
73
1
 
1
 
! Отговори
ХАК ВИ Е. преди 6 години
Софиянци пак се уредиха.Ние в провинцията дишаме обикновен въздух от кислород, водород и азот, а софийския е с екстри : МНОЖЕСТВО ДОБАВКИ НА ЦЕННИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА, ЧЕ И ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ .ОГРАБИХТЕ БЪЛГАРИЯ, ЕЙ.
72
0
 
0
 
! Отговори
Навигатор преди 6 години
Любопитно ще е да видим дали София може да съществува ако не е столица-т.е. ако не е център на паричните потоци, вкл. корупционни................ЧОВЕЧЕ ти си ВЕЛИК-такава глупост не могат да измислят Пеевски-Борисов и Димитър Пенев накуп, даже +Искра фидосова и Джордж Буш заедно.....................ахахахахххаХАХАХАХха, Благодаря ти за настроението което ми създаде..................-Лека.......хаХАхахАХахХАахах
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местете София във Видинско.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Номер 64 е това са смислени думи,топлофикация принуди хората да се топлят като в каменната ера заради нейния узаконен рекет
69
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Не ви е виновна угодническата "власт" на Фандъкова - тя видя че се радвате на колите като дете на сладолед и допусна да внасяте бангии от всички морги на Европа. В резултат София има 2 пъти повече коли на 100 жители от Берлин повече коли на 1000 човека от Прага и Виена. Да не мислите че тамошния бедняк не иска да кара трошляк и да дими - иска ама му е скъпо. Колите в София трябва да станат наполовина и да са само ЕКО /демек малки градски колици/ Отоплението с ***/талашит и пр. да се криминализ
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях се влюбил в една софиянка преди време - красива, изискана, с маниери!Накрая се оказа, че е родом от село Мокреш, Вълчедръмско...
67
0
 
10
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Нормално, никъде другаде в Европа няма толкова голям град,с покрайнините близо 2млн., който да е разположен в котловина! Къде да отиде този въздух от тази "дупка"? Решението е да се премести столицата незабавно или поне голяма част от институциите и седалищата на фирми. В противен случай нищо добро не я чака София!
66
3
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е ***. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактМани сега разшириха Монтевидео в Овча Купел от страната на НБУ беше почти замо зелена площ сега това ще го застроят за да лапат от новата станция на метрото (2019) после ще скимтят, че бил мръсен въздуха.
64
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако общината не ползваше Топлофикация за касичка, а субсидираше отоплението, сега въздухът нямаше да се вижда. А и щеше да и излезе много по-евтино отколкото трябва сега да вложи в измислени мерки! Не всичко е пари, Фъндъкова! С колко да ви осъдим за увредено здраве? Съвсем сериозно си го мисля.
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактВ ЮК Лондон е на светлинни години от Манчестър,Бирмингам и Ливърпул. Във Франция с Париж е същото. В САЩ пак най много пари има във Вашингтон ДиСи. Турция в Истанбул е най-добре нищо, че Анкара е столица. Италия Милано,Венеция,Торино,Дженоа... Испания Барселона най-богатия град не е столица. Няма да изброявам повече.
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а може да се помисли малко за тези строежи, цялото това местене на земна маса от точка А до точка Б си замърсява сериозно.Дясната лента на симеоновско около новият "небостъргач" е цялата в кал.Това е до всеки един строеж, почти без изключения. Понеже улиците не се мият, това ще си го дишаме и на лято и догодина....
61
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименТо е ясно,че където и да е столицата,все в нея ще се намърдат същите калпазани!Въпросът е да не се концентрира всичко на едно място!Щото накрая ще остане София столица без провинция.Забележете,че държавите,където всичко е концентрирано на едно място въобще не са стока!Най-близкият пример е Гърция-1/3 живеят в Атина!
60
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9988Не си разбрал, кухчо! Вашия край иде! На БСП и на началниците ви в Русия! ЕС и България ще ги има много след вас!