София – няма как да не се влюбиш. Ако я видиш от мъглата!

Посрещаме ЕС с вкусни храни и напитки, но какъв ли въздух ще дишат гостите ни?
91
София – няма как да не се влюбиш. Ако я видиш от мъглата!
Снимка: Булфото

Европа идва! При нас, на крака! А ние ще я посрещнем с надежда, с прочутото българско гостоприемство, шопска салата, с присторена и нагласена липса на трафик и... мръсен въздух и мъгла.

Преди няколко дни Министерството на българското председателство на Съвета на Европейския съюз представи клиповете, с които България ще се рекламира през следващите 6 месеца. Прекрасни видеа, с хубавото мото: "България – няма как да не се влюбиш". Бихме добавили – ако можеш да я видиш от мъгла.

Още по темата

В София мъглата е чест спътник на зимата, има си и климатични особености, но за мръсния въздух никой не обича много да говори. В съседно и братско Скопие например, в последния месец здраво се вдига аларма за качеството на въздуха. Дори градският транспорт там бе обявен за безплатен от кмета на града заради лошото качество на въздуха, а освен това бе наредено улиците в града да се мият ежедневно. Тук обаче градски транспорт безплатен няма, само декларираме готовност, защото така е по-лесно. А улиците ще ги мием през април и май. То е излишно сега, пада дъжд и те сами се мият! Но за сметка на това замазваме очите с твърдото размахване на пръст към стари автомобили, защото явно те са единственият виновник за мръсния въздух.

Е, вече спокойно може да кажем, че македонците са измислили и мръсния въздух, да ни олекне, че там е по-зле и... да погледнем и нашата градинка. А в нея официалните институции, които проверяват замърсен ли е въздухът, или си мълчат (а може би се заглушават), или дават ведри данни за утринна свежест. А независимите измервателни станции показват точно обратното – сериозно замърсяване и то не само в София... Е сега на кого да вярваме в крайна сметка?

И ако утре посрещнем гостите си от Европа в такава задушаваща мъгла, какво ще им обясним? Че дишат кристално чист въздух от Витоша ли? Сигурно ще им кажем, че софиянецът вече е толкова богат, че има по няколко коли и ги кара едновременно. Ама пък като ги пуснем по празните булеварди "Брюксел" и "Цариградско шосе" (защото нали ще спираме целия трафик, барабар с автобусите, че да не притесняваме гостите) как да ни повярват?

Най-добре просто да им кажем: Драги гости, добре дошли в столицата на най-бедната страна в ЕС, където хиляди домакинства се отопляват през зимата на дърва и въглища, последните с много ниско качество. А още по-неприятното – където има квартали, където се горят гуми, парцали и пластмаса, за да се топлят през зимата. А общината е безсилна да направи нещо срещу това. Но за сметка на това пък се бори здраво с трошките по улиците. Поне на думи. Друго и да не е, поне паяци да ги вдигат има бол. Друг е въпросът, защо като глобяваме и събираме пари от едно, не можем и не искаме да глобяваме и събираме пари от друго?

Всъщност, може би вместо да ремонтираме НДК-то, трябваше да направим една красива сграда на Витоша – хем чисто нова, хем на чист въздух за гостите, хем да видят как се строи успешно в планината, хем да се влюбят в София... ако изобщо я видят отгоре от мъглата.

Пък дано ни дадат и малко акъл как да дишаме по-чист въздух. Ако стане това може пък и да поработим в тази посока. Защото утре гостите ни ще отседнат в най-хубавите хотели на София, в стаи с отлична гледка, ще погледнат през прозореца и накрая... няма да видят нищо от нея, не дай си Боже. Язък ни за усилията! И как да ни обикнат, като даже няма да ни видят. Макар че, казват, то най-хубавото било невидимо за очите...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Искам да добавя и още нещо във връзка с тенденциозно написаната статия.Това, че днес метеорологичната прогноза предвиждаше влошаване на времето и в резултат на това падна мъгла, в никакъв случай няма ни най-малка връзка със чистотата на въздуха! Ако не вярвайте - питайте учените метеоролози от БАН.Нека те да ви обяснят какво означава "инверсия". Поне това помня че сме го учили в часовете по география до 8-ми клас!
18
5
 
1
 
! Отговори
един друг преди 6 години
До 16: Много е простичко, трябва да си *** и ***, колкото 2.5 милиона селяци, които прииждат в последните 25 години към София. Но ти си го знаеш нали ?
17
9
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Да ви кажа честно, освен всичко друго навремето бях в САЩ, във Вашингтон, столицата.Там въздухът е много по-чист от този в София. На фона на всичко това случайно попаднах в нeгъpcкoтo гето, и там видях как горят гуми в един варел. Буквално на два метра пред очите ми! Е, там гумите миришеха наистина ужасно! Но САМО ТАМ!ЕРГО: Горенето на гуми изобщо не е проблем за въздуха на София!
16
9
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Аре стига с тая мъгла че станахте банални бе!Няма как да се върнем назад във времето - по времето на Тодор Живков, когато Кремиковци беше в разцвета си и бълваше кълбета дим с пълна сила, а нямаше никакви директиви за вредни емисии от ЕС и ТЕЦ-овете бълваха пушеци и като се качиш на Витоша София не се виждаше от пушек!Това сега нищо не е! Освен това съм бил в Бейрут, там от бензинови пари въздухът направо се виждаше, на пет метра пред теб не се вижда нищо и мирише на бензиностанция!
15
8
 
10
 
! Отговори
Бесен гражданин наСф преди 6 години
Тоя смог е от Голфовете, дето ни продават гадните капиталисти. Да направим и ние като американците - по една голяма глоба за всеи голф в движение и да представим сметката на VW. Едно време, акто карахме москвичите, такива замърсявания нямаше! По-старите да потвърдят!ПС: забравих ББ е виновен.
14
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЯ МЪГЛА НА СНИМКАТА Е ОТ ПРИРОДАТА,НЕ Е СМОГ СТИГА С ТАЯ ИСТЕРИЯ ВЕЧЕ,РАЗБРАХМЕ ЧЕ МРАЗИТЕ УПРВЛЯВАЩИТЕ НО ДРУГИ НЯМА ДА ИМА КОЛКОТО И ДА ИМ СЕ ИСКА НА МНОГО ХОРА И "ЖУРНАЛИСТИ'ЯЗЪК ВИ ЗА ПРОФЕСИЯТА ДЕТО Я СРАМИТЕ С ПОРЪЧКОВИ ПАСКВИЛИ.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да то само от комури и гуми нали,не карате 20 годишни коли без катализатори със некачествени горива
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъгли винаги е имало в София и много по-гъсти даже, но не са били с такава миризма! Даже и когато нямахме парно, помня много добре нафтовата печка вкъщи, никога навън не е мирисало така и прането по балконите не ставаше черно.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъглата е, но замърсяването на въздуха не е!
10
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъглата е Божа работа,айде стига ГЛУПОСТИ ВЕЧЕ намерихте нова дъвка да дъвчете
9
7
 
21
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
E, хайде, хайде. София, древен, красив, град. В едно изречение. Това звучи като виц.До скоро е било малко село, сега вече е голямо село. Няма как от 15-тина-20 хиляди доскоро "граждани" на София, сега 2 милиона софиянци да се пръкнат.
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще знаете това европейските столици са някъде на друга планета и при тях ни мъгли има, ни трафик, ни задръствания, ни стачки... нееее! Ама моля ви се!
7
21
 
10
 
! Отговори
13 преди 6 години
КАКВОТО И ДА ПЛЮЕТЕ- НЯМА ПОЛЗА!ДО 30.06.2018г. ще ни гледат и по-добре е - по-малко да се излагаме!НЕ виждам причина- да се срамуваме от София, била съм в 7 европейски столици, 4 от които са по- замърсени и по- непроходими от София(Париж, Белград, Букурещ,Атина).АЗ СЪМ РОДЕНА В СОФИЯ, ОБИЧАМ СИ Я И СЕ ГОРДЕЯ С ТОЗИ ДРЕВЕН И КРАСИВ ГРАД!!!ЗАМИСЛЕТЕ СЕ- дали пък НАИСТИНА НЕ Е ПО- ДОБРЕ ВСИЧКИ ДА НАМЕРИМ - НЕЩО В БЪЛГАРИЯ, С КОЕТО ДА СЕ ГОРДЕЕМ?
6
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-хубавите 6 месеца, дано тия Европейци всеки ден да с в БГ, да си дишат с нас гадния въздух, да се разхождат по разбитите ни улици, да усетят обичта на Софиянци, които ще висят в задръствания заради тях. Да видят показните убийства, разчистванията на сметки и слабата ни полиция. Не само полицаите да стачкуват, трябва всеки с ниски доходи да излезе и да ги подкрепи. Ех, искам не 6, а 60 месеца да председателстваме и всеки ден да ни идват ЕС гости, белким настане революция в тая държава.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дойдат, ако намерят летището то вярно, че вече не е чак толкова фатално техниката е напреднала, но казвали ти някой току виж проводят автомобили да ги взимат от съседните летища,ама пък тогава ще трябва да затворят така наречените магистрали.
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаааа, то понеже в Европа не са виждали мъгла, ама изобщо никога!
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче пък евтино се отопляваме - на *** и стари гуми.
2
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишете за тия дето горят гуми, ама триете коментарите, когато ние пишем за тях. Омашляци скапани.
1
1
 
51
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Може пък като подушат отровата направо да си хванат самолета и да не затваряме града заради тях :)