Опасно кръстовище в София - без светофар, без зебра

След безрезултатна кореспонденция със СО Илиан Антонов се обърна към Dnes.bg
6 юни 2019 18:00, Анисия Иванова
17

Опасно кръстовище в центъра на София - без пешеходна пътека, без светофар. Ежедневно бул. "Дондуков" при пресечката с ул. "Малкара" пресичат стотици пешеходци, което застрашава живота и здравето им. За това алармира  нашият читател Илиан Антонов.

"Обръщам се към Вас, след като многократно получавах един и същ отрицателен отговор от Столична община. Темата е "Опасно кръстовище", на което трябва да се постави пешеходна пътека", пише той в писмо, изпратено до редакцията на Dnes.bg.

"Разстоянието между двата светофара, които могат да се използват в района - на ул. "Злетово" и на ул. "Бяло море", е 310 метра. Първият е на практика, неизползван от пешеходците, тъй като се намира в зона, където почти няма жилищни сгради. Освен това той води до частен платен паркинг. Хората минават през него, със собствениците няма проблем към момента, но все пак говорим за частна зона", разказва той.

По думите му на кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Малкара" пресича целия квартал. Случва се дори автомобили да спират, за да изчакат преминаващите, което създава още по-голяма предпоставка за ПТП.

Но преди да потърси помощта на редакцията ни Антонов се опитва да потърси съдействие от своята община.

Първият сигнал към кмета на район "Оборище" подава преди година и половина и иска в района да бъде поставена  хоризонтална маркировка за пешеходна пътека тип “Зебра". Оттам прехвърлят писмото към "Комисията по транспорт и туризъм" на СО. Всеки поотделно - и общината, и Антонов, правят преброяване на пътникопотока в района.

По данните на нашия читател над 100 души пресичат на въпросното кръстовище всеки час в работните дни.

Следва кореспонденция, която обаче остава без резултат, и в крайна сметка искането е отхвърлено с мотив, че участъкът не отговаря на условията за поставяне на маркировка (чл.24, ал. 2 и 3 от Наредба 2 от 17 януари 2001 г. на МРРБ, МВР и МТИТС).

Като доказателство читателят ни изпраща 5 снимки от района, документите, които е входирал в Столична община, както и кореспонденцията, "която съм провел безрезултатно до момента със СО".

"Бих искал да ви помоля за съдействие. Все още нямам отговор на последната молба за копие от протокола с преброяването на пътникопотока. Моля също за съдействие относно поставянето на пешеходна маркировка в описания район", обобщава нашият читател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
Илиан Антонов преди 4 години
Здравейте.Да, лесно е да плюете, но е добре да видите мястото. Всекидневно над хиляда човека пресичат оживен булевард. Може ли да спрем с бюрократщината и само да помислим за живота и здравето на тези хора? Не е до мързел, а до пътникопоток. Да не говорим, че единия от двата въпросни светофара е неизползваем.И да, продължението на тротоара трябва да е пешеходна пътека. Но колко от купените книжки знаят това?
15
1
 
0
 
! Отговори
Земемер преди 4 години
Ами ако се отвори в гугъл мапс-а и може да се види, че въпросната уличка е равноотдалечена от пешеходните пътеки на 100 метра (+/- 10). За никакви 310 метра не може да се говори!
14
1
 
1
 
! Отговори
Калин преди 4 години
Ама чакайте малко. Колегите правилно казват за продължението на тротоарите, но това не е проблема тук. Светофара на ул. Бяло море е на 162 метра. В другата посока този на ул. Злетово е на 152 метра. Съжалявам, но мързелът не е проблем на общината, нито на автомобилния трафик. Кръстовището не е опасно, народа е проблема в случая.
13
4
 
0
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
ОЩЕ ПОЛОВИН МИЛИОН ИМАЛИ ГОТОВНОСТ ДА ПРИЕМАТ ШОПИТЕ. ЩЕ ГИ НАСТАНЯТ В ЛЮЛИН. ОБЕЩАВАТ ИМ ВСЕКИ ДЕН ПО ЕДИН БЕЗПЛАТЕН СУДЖУК
12
6
 
1
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Това се е случило по вина на Путин. Тогава санкции до дупка за Рассия че нямаме кръстовища!
11
2
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Гледам го на картата - то до никъде не води. Явно само живеещите на север от Дондуков - няколко кооперации си спестяват пътя. Ако искаш разходка в Заимов 100-200м не са проблем, ако е до спирки на градския - разстоянието е по-малко.Лични драми.
10
6
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 години
София е най гнусния град в Европа
9
2
 
3
 
! Отговори
До №8 преди 4 години
До До 7Често минавам оттам - в повечето случаи отдолу, но наистина младо и старо пресича оживената улица отгоре. Значи трябват две пешеходни пътеки и знаци поне.
8
0
 
2
 
! Отговори
До №7 преди 4 години
До Има и друго такова Този подлез, откакто махнаха магазините почти никой не минава, всички пресичат отгоре, още от преди 20 години е махнато едно от загражденията от страната на пазара и младо , старо и всякакво минава от там.
7
2
 
6
 
! Отговори
Има и друго такова преди 4 години
Кръстовището на пазара "Иван Вазов" на улиците "Мидия" и "Петко Ю. Тодоров" е безумно. Хем има подлез, хем за да стигнеш до спирката на автобусите 102, 74, 76 и тролей 8 по посока на квартал "Гоце Делчев" трябва да пресечеш улица "Мидия" където няма нито светофар, нито дори обикновена пешеходна пътека. Моля, вземете мерки!!! Много е опасно за пешеходците.
6
5
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Ама това е наистина фейсбук драма за Илиян Антонов, който няма с какво по-интересно да се занимава или е лобист на светофарната мафия. Не може на всеки метър светофар и зебра. Да не говорим, че като са припомнили колегите по-доле, на кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите, дори да не е изчертна "зебра".
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там има две неочертани пешеходни пътеки. Какво променя очертаването на едната или и двете пешеходни пътеки? Пешеходците са с еднакво предимство и в двата случая.
4
4
 
9
 
! Отговори
Живеещ в квартала преди 4 години
Наистина кръстовището е опасно и то най-вече заради джигитите които профучават с бясна скорост. Къде са от КАТ с камерите си??? Трябва да се вземат мерки преди да е станало най-страшното. За тези които не знаят, наистина от там пресича целият квартал на път за магазин, парк. Преди две години заради уличен ремонт на това място бяха поставили временна пешеходна пътека и беше много удобно. Подкрепям идеята, но да се направи както трябва. С повдигната пешеходна пътека и добро осветление нощем.
3
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 4 години
Т-образно кръстовище, а продължението на тротоара е пешеходна пътека според Закона за движение по пътищата и на този вид пешеходна пътека важат същите предимства, каквито има и за пешеходната пътека от тип Зебра, въпреки некомпететните опити на Валери Симеонов да промени това. Какво изменя очертаването на пътека тип Зебра?!
2
9
 
6
 
! Отговори
Grom преди 4 години
Малиии 300 метра... Сякаш влак трябва да вземе...
1
5
 
11
 
! Отговори
Минку рушвета преди 4 години
Важното е че сме стабилни и фаровете да блещят по пладне.