КАТ подгони електрическите тротинетки. Ще има санкции

Според началника на "Пътна полиция" не могат да се движат по улицата
4 сеп 2019 15:03, Петя Славова
101
КАТ подгони електрическите тротинетки. Ще има санкции
Снимка: архив, Булфото

Електрическите тротинетки нямат право да се движат по пътищата в София. Това съобщи пред БНР началникът на "Пътна полиция" в столицата комисар Любомир Костадинов. Той обясни, че пътните полицаи ще санкционират водачите.

Още по темата

"Всички тези новоизлезли електромоторчета, моторетки, тротинетки, както ги казват, нямат право по закон да се движат по пътищата. Има доста инциденти с тях. Тези, които ги управляват, съответно се водят, че управляват нерегистрирано моторно превозно средство“, каза комисар Любомир Костадинов.

Той апелира към водачите да са много внимателни. Все пак комисар Костадинов предпочете да не коментира дали е незаконно тротинетки да се управляват по тротоарите.

Костадинов уточни, че в момента Пътна полиция е засилила вниманието си към поведението на мотористите и само за последното денонощие от 50 проверени водачи на мотор, нарушаване на правилата имало от 30 водачи.

Причината за тази акция е инцидента от преди ден, когато мъж и жена, родители на три деца, загинаха при тежко ПТП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е МПС в коя категория е въпрос към шофьорите???
67
3
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
А средствата за придвижване на инвалидите ,и тях ли ще направите на мотопеди?
66
4
 
3
 
! Отговори
Трицон Цацаров преди 4 години
До Норге А Барневернет ще ти вземат ли детето ако му дадеш да кара колело и падне и си ожули колената?
65
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега Сминдух енд чесън, не съм писал аз закона. А той е категоричен, че електродвигателят не е мотор. Мотор е само двигателят с вътрешно горене. Трамваите, електрическите автомобили и тролейбусите не са МПС. И самият закон ги определя като изключения. Т.е. изисква се книжка категория еди-коя си, подлежат на регистрация и плащат ГО.
64
1
 
1
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Ето така трябва да се регистрират тротинетките според мен :категория АМмотопеди - двуколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 км/ч (но над 25 км/ч), с двигател с вътрешно горене с работен обем не по-голям от 50 см3 или с до 4 кВт максимална постоянна номинална мощност в случай на електродвигател;
63
1
 
6
 
! Отговори
Счети преди 4 години
До House M.D. Доп.Разпоредби п. 6 т.11 е посочено, че МПС е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства. Никъде не е упоменато ДВГ. В същия параграф т.10 ППС е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите, тракторите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата. Нито е велосипед, защото не се задвижва с мускулна сила.
62
3
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
До House M.D.Подобно изложение в съдебна зала би съборило всяко наказателно постановление.Каква категория МПС трябва да се класифицира според кое си качество.
61
2
 
17
 
! Отговори
Норге преди 4 години
Живея в Норвегия и тук си има ясен регламент за тротинетките. Могат да се движат по пешеходни зони и велоалеи. Водача задължително трябва да е с каска, а максималната разрешена скорост е 25 км/ч. Има полицаи, които стоят с едни малки радарчета на тринога и засичат скоростта на тротинетки и колоездачи. За колоездачите важат същите правила. И не на последно място, велоалеи има абсолютно навсякъде! Както в самия град, така и в радиус на 30 километра около него. Как ли ще ги стигнем???
60
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
...било смешно /но не е невъзможно/ електрическите велосипеди и тротинетките да бъдат приравнени на трамваите /какъвто е случаят с електрическите автомобили/.
59
3
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега, шофьор съм и тази част от закона съм имал особено причини не просто да я чета, а да я изучавам. Тротинетките са ППС, но не са МПС. Трамваи, тролеи и всички видове велосипеди са ППС, но не са МПС. МПС са само ППС с двигател с вътрешно горене. Не съм писал аз закона. В този смисъл тротинетките са вид електрически велосипед. Велосипедите не подлежат на регистрация и не плащат винетки, ГО и не минават технически преглед. А би...
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МПС по велоалеи не се карат. Тротинетката е МПС, за който още не е разбрал.
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките са опасни и носят абсолютен риск за каращият ги, особенно в лудницата на София където дори да караш кола не е безопасно. В голям град с изградена инфраструктура и алеи за колоездачи може би е по малко безопасно но в тая софийска лудница си е направо живо самоубийство да се возиш на тротинетка.
56
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките трябва да се регистрират по сега действащия Закон за движение по пътищата. Четете и се образовайте! Има си правила и правилата трябва да се спазват. Освен, че трябва да се регистрират, трябва и шофьорски книжки за тези, които ги използват, както и застраховка, технически преглед и т.н. всичко, което се изисква за използването на едно МПС.
55
6
 
8
 
! Отговори
Счети преди 4 години
По закон МПС е пътно превозно средсттво снабдено с двигател за придвижване, а въпросните електрически тротинетки са точно такива какво има да се спори по въпроса ? За да се движи МСП на пътя трябва да е регистрирано, да има валидна ГО. Спор няма. Нямат право и по тротоарите, тъй като там могат да се движат само пешеходци или велосипедисти до 12 годишна възраст.
54
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е лошо място за живеене щом посягат на тротинетките. Тя няма мотор, Тя е свръх маломощна, около 200-300 вата. Максималната и скорост е до 20 километра. Властта демонстрира алчност, късогледство, неуважение към хората, и пак алчност. Ами да обложат и тия дето се бутат с крак, и детските също, та дано се затъкнат със пари.
53
10
 
10
 
! Отговори
Митьо BMW X 6 преди 4 години
Аве ей, найш ли какви тортинетки ша ви дам. Да ми се пречкат по пътя. Пречат и са опастни. Ша раздавам шамари май на тортинеткажии, кат не ги откажат от милицията аз ша ги сваля от тортинетките с тупаници
52
7
 
8
 
! Отговори
Славян преди 4 години
Ченгето си е ченге! По закон нямали право да се движат, защото не били регистрирани. Абе Любчо, според кой точно закон,чл.,ал. трябва да се регистрират?
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките са изключително опасни. Крайно време е да се приложи закона с цялата му строгост за тротинетките, за да станат поне малко по-малко опасни.
50
5
 
6
 
! Отговори
До хаусчо преди 4 години
Дано не си шофьор. Какво е ППС и МПС е описано в Закона за движение по пътищата и тротинетките са МПС според закона.
49
4
 
9
 
! Отговори
Как е по закон преди 4 години
Според българския Закон за движение по пътищата, тротинетките са МПС (моторно превозно средство), а за използването на МПС се изискват куп неща - регистрация на МПС, платен данък, технически преглед, застраховка ГО, а от водача се изисква свидетелство за управление на МПС от съответната категория. Доколкото знам тротинетките са или от категория А1 или от категория А. В новината има грешка - на тротинетките е забранено да се движат не само в София, а навсякъде.