След поскъпването на имотите - скок и в цените на наемите

В центъра на София 3-стаен апартамент се дава за 1200 лв. на месец
19 окт 2019 07:30, Петя Славова
115
След поскъпването на имотите - скок и в цените на наемите
Снимка: архив, Булфото

След постепенното увеличение на цените на жилищата в последните години, наемите също поскъпнаха. Краят на лятото и началото на есента по традиция са най-усилното време за търсене на жилища, пише в. "Сега".

Това се обяснява с началото на академичната година, като предпочитаните квартали са в близост до университетите. Но София привлича все повече хора, които търсят по-сигурна и по-високо платена работа в столицата и това допълнително усилва натиска върху пазара. На фона на нарастването на цените на жилищата в рамките на 5 на сто, при наемите растежът на годишна база е около 10%.

Средните цени в най-търсените квартали започват от 550 лв. и стигат до над 800 лв. за двустаен и от 700 лв. до над 1200 лв. за тристаен апартамент. Въпреки раздвижването, в някои точки от града пазарът остава по-слаб. Това обикновено са по-непопулярни квартали, разположени далеч от учебни заведения и от центъра на столицата, с по-слабо развита транспортна мрежа и връзки, очертава тенденциите специалист.

Предвид сезона най-много запитвания за наем на жилище има от студенти като предпочитаните квартали са "Студентски град" и "Овча купел". Интерес има и към централните части на града, както и към квартали по линията на метрото.

Брокерите виждат, че бъдещите наематели се интересуват от обзаведени имоти, в които могат да се настанят веднага, стига обзавеждането да отговаря на изискванията им - да е ново и поддържано. "Ако собствениците не желаят да инвестират, решението да оставят имотите си единствено на настилки е по-добро, тъй като така наемателите могат да си изберат обзавеждането, смята още специалистът Йорданка Рангелова.
Бъдещите наематели отделят и голямо внимание на етажа. Както при покупката на жилище първият и последният етаж не са за предпочитане, така и при отдаването под наем голямо предимство на наемодателя, който търси дългосрочни наематели, е да предлага среден етаж в жилищната сграда. Добрата комуникация с линии на градския транспорт и метрото също е много важна.

В София най-търсени и желани за наем са двустайните апартаменти. Квартали като "Младост" и тези с утвърдени бизнес центрове, големи бизнес сгради, както и с университети наоколо очертават два типа наематели - студенти и хора, работещи в близост. По данни на столична агенция средните цени в "Студентски град" са около 560 лв. за двустаен и 740 лв. за тристаен апартамент. Там обаче има доста голямо разнообразие и могат да се намерят както по-евтини, така и доста по-скъпи жилища. Наемите там могат да надминат дори 900 лв. В "Младост" е и малко по-скъпо - за двустаен апартамент се искат средно 680 лв., а за тристаен - 840 лв, като на места се стига до 1000 лв.

Още по темата

В по-популярни квартали като центъра, "Лозенец", "Витоша", "Гео Милев", "Манастирски ливади" наемите също надхвърлят 1000 лв. за тристаен апартамент. В центъра двустайните жилища са средно около 810 рв., а тристайните се дават за 1200 лв.

От друга имотна агенция коментират, че в последните години се наблюдава възходящ пазар на имотите с цел отдаване под наем. "Смятаме, че към момента тази тенденция ще се задържи. Традиционно есенният сезон е най-силен и винаги има сериозно раздвижване в този сегмент. Покачването при цените е в рамките на около 10-12% на годишна база", коментира Иван Козаров пред изданието.

Справка в сайтове за недвижими имоти показва ,че трудно може да се намери евтин имот под наем в столицата. Все пак в някои квартали на София все още има предложения за двустайни жилища за под 500 лв. Това обикновено са някои от не толкова популярни квартали като "Люлин" и "Надежда". Там цените варират около 430-480 лв за малко жилище.

Собствениците също са готови да коригират цената по желание на наемателите си и отстъпките, които правят са в рамките на 50 лв. на месец. Агенциите прогнозират, че досегашните цени на наемите ще се запази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
34
 
! Отговори
Друга е истината преди 4 години
Нито цените на жилищата, нито наемите ще изглеждат високи,ако заплатите бяха нормални.
50
3
 
17
 
! Отговори
Поносим наем преди 4 години
и в Центъра може да намериш. Има къщи, строени преди един век, без парно. Не рядко такива имоти са обитавани от старци собственици. Няма сили да направи сериозен ремонт. Няма нито пари, нито желание да осигури ново обзавеждане за наемател. Но има баня с бойлер.Някои такива къщи с помпозни фасади, като във Виена, вътре са с дървени стълби.Наистина трябва търпение и обикаляне, защото не са малко онези, които предлагат на луксозни цени килери с 1 кушетка, 1 паянтов стол и разпадащо се гардеробче.
49
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Защо в днес.бг всяка седмица има пропаганда статия за цената на жилищата или наемите в София?2. Защо не разследвате картела и балона на пазара на недвижими имоти, нали сте медия?3. Защо не питате някой финансист, икономист и какъвто и да е специалист, за да ви каже, че ЕС влиза в рецесия по-бързо от очакваното и пазара на европейско ниво ще се срине ? 4. Защо не направите разследване за средната заплата - имаше скандал от тая седмица и се видя, че е значително по-малка от обявеното
48
2
 
16
 
! Отговори
blitz преди 4 години
blitzНов антирекорд: 250 евро квадрата за обзаведен апартамент в Слънчев бряг
47
12
 
27
 
! Отговори
Galya преди 4 години
Наемите никога не са били ниски в София .Четог тука коментарите правилно са писали хората по добре да работи в Германия .Българина много алчен и Завистлив .Заплатите не са кой знае колко високи в София .По добре в Германия отколкото в София .Дръжте си жилищата алчни Софиянци Аколко са мръсни не са ремонтирани жилищата им от 40 години .Как не ги е срам да отварят врати за наемателите .Нямат Свян.Как могат да искат високи наеми за тези мизерни жилища
46
9
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Намират се на ниска цена малки тавански помещения. Но през зимата става много студено, ако покривът не е излят от бетон, а представлява гредоред и керемиди.Някои наемат и мазета, но не те съветвам. Въздухът е лош, нощем може да се вмъкнат крадци.В хубави квартали в "Лозенец", "Изток", центъра, в тухлените жил. кооперации с гаражи, на приземния етаж има стаички за багаж 7-8-10 кв.м., с прозорец и ползване на тоалетна и душ общо с други наематели. Намират се и под 200 лв, но трябва да обикаляш.
45
15
 
15
 
! Отговори
пецата преди 4 години
хаха пак се събраха клуба на вечно чакащите за криза и спад на цените на 50% че най после да си купят 3стаен в центъра за 30 хил евро, ама вече няма да се случи никога и вашите събрани 30-40 хил евро вече са обезценени и изядени от имотната инфлация, а тя дърпа след себе си и инфлацията в сферата на услугите и стоките от втора необходимост, единствено може би сферата на стоките от първа необходимост ще остане с леко покачване
44
28
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо изобщо ни занимавате с това подобие на град гето ? Варна е най приятния и красив град в България и той трябва да стане столица с закон да се забрани заселване там на софиянци
43
10
 
8
 
! Отговори
Зависи преди 4 години
До Анонимен 55Не знам какви са наемите, съобщавани чрез обяви. Но знам на практика какво плащат някои мои колеги.Ако разполагаш с време, за да избираш и да обикаляш, може да намериш между 100 и 200 лв. Има сами жени, които например дават само една стая от апартамент с парно и търсят културно, възпитано момиче за наемателка. За много добре обзаведена стая с ползване на кухня щети иска 200 лв. Друг за същото искат 400 лв.100,120,150 лв - в къща в краен квартал.Сметките се плащат отделно.
42
2
 
30
 
! Отговори
До "от личен оп преди 4 години
Да, но за целта трябва да си разумен и културен човек.А то много такива няма.
41
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стая под наем за колко може да се намери в София, сериозно питам.
40
2
 
68
 
! Отговори
От личен опит преди 4 години
Написах тук преди време, но едва ли някой е обърнал внимание.Като обявиш наем, малко по-нисък от актуалния в момента, ще имаш възможност да избираш измежду много кандидати за квартиранти. Ще правиш така, докато попаднеш на хора, които наистина са възпитани и коректни, а освен това имат намерение да останат в София задълго.Като се убедиш, че наемателят е свестен, няма да му вдигаш наема. Той оценява това, поддържа жилището и го пази като свое.Лакомията до нищо добро не води.
39
10
 
18
 
! Отговори
Пацо Терасата преди 4 години
Абе вие луди ли сте бе? Аз повече от 200лв на квадрат не давам. Гарантирано от герб!
38
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На наемодателя дедо му е бегал с каруцата от Радомир у София. Той е трето поколение "кореняк" софиянец, с две панелки, в едната мишкува, другата е в Люлин и я отдава за 600 лв. Горд е с "огромните" си софийски доходи.
37
8
 
47
 
! Отговори
* преди 4 години
Заради това ще е следващата вълна на евакуация от БГ.Набутаха всичките работни места в София, презастроиха и загрозиха бетонното гето.А сега му надуха цените като в Германия. Еми - мерси - за еднакви наеми и други разходи, предпочитам да работя в Германия. Чао!
36
16
 
17
 
! Отговори
seira преди 4 години
ВСЕКИ МОЖЕ ДА ИСКА КАКВАТО СИ ЩЕ ЦЕНА ЗА НАЕМ НА СОБСТВЕНИЯ СИ ИМОТ.ТОВА, КОЕТО Е НЕИЗБЕЖНО Е ВДИГАНЕТО "В ПЪТИ" НА ДАНЪЦИТЕ ЗА ЖИЛИЩА, КОИТО НЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СОБСТВЕНИКА, ИЛИ ОФИЦИАЛНО НЕ СЕ ОТДАВАТ ПОД НАЕМ!В ЗАПАДНА ЕВРОПА ИМА ПРАКТИКА НА ЗАКОНОВО ОГРАНИЧАВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ИЗКУСТВЕНО "НАДУВАНЕ" НА ЦЕНИТЕ (ЗА НАЕМ И ПОКУПКО-ПРОДАЖБА).ДАЖЕ СЕ СТИГА ДО ИЗКУПУВАНЕ ПО ДЪРЖАВНИ ЦЕНИ НА ПОВЕЧЕТО ЖИЛИЩА ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ!НАЕМОДАТЕЛИТЕ ПРЕЧАТ НА БИЗНЕСА, КАТО ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА!
35
5
 
42
 
! Отговори
За преди 4 години
По- евтини апартаменти ,се обърнете към Цвъ.Може и с асансьор.
34
26
 
17
 
! Отговори
наемодател преди 4 години
До всички скъсани провинциалистчета: за вас евтини апартаменти в София НЯМА да има!
33
6
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Казано по друг начин - инфлация.
32
25
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Ей голямо мрънкане,голямо вайкане и все от разбирачи.Като не ви харесва ,хайде по родните места,неудачници с претенции.