След поскъпването на имотите - скок и в цените на наемите

В центъра на София 3-стаен апартамент се дава за 1200 лв. на месец
19 окт 2019 07:30, Петя Славова
115
След поскъпването на имотите - скок и в цените на наемите
Снимка: архив, Булфото

След постепенното увеличение на цените на жилищата в последните години, наемите също поскъпнаха. Краят на лятото и началото на есента по традиция са най-усилното време за търсене на жилища, пише в. "Сега".

Това се обяснява с началото на академичната година, като предпочитаните квартали са в близост до университетите. Но София привлича все повече хора, които търсят по-сигурна и по-високо платена работа в столицата и това допълнително усилва натиска върху пазара. На фона на нарастването на цените на жилищата в рамките на 5 на сто, при наемите растежът на годишна база е около 10%.

Средните цени в най-търсените квартали започват от 550 лв. и стигат до над 800 лв. за двустаен и от 700 лв. до над 1200 лв. за тристаен апартамент. Въпреки раздвижването, в някои точки от града пазарът остава по-слаб. Това обикновено са по-непопулярни квартали, разположени далеч от учебни заведения и от центъра на столицата, с по-слабо развита транспортна мрежа и връзки, очертава тенденциите специалист.

Предвид сезона най-много запитвания за наем на жилище има от студенти като предпочитаните квартали са "Студентски град" и "Овча купел". Интерес има и към централните части на града, както и към квартали по линията на метрото.

Брокерите виждат, че бъдещите наематели се интересуват от обзаведени имоти, в които могат да се настанят веднага, стига обзавеждането да отговаря на изискванията им - да е ново и поддържано. "Ако собствениците не желаят да инвестират, решението да оставят имотите си единствено на настилки е по-добро, тъй като така наемателите могат да си изберат обзавеждането, смята още специалистът Йорданка Рангелова.
Бъдещите наематели отделят и голямо внимание на етажа. Както при покупката на жилище първият и последният етаж не са за предпочитане, така и при отдаването под наем голямо предимство на наемодателя, който търси дългосрочни наематели, е да предлага среден етаж в жилищната сграда. Добрата комуникация с линии на градския транспорт и метрото също е много важна.

В София най-търсени и желани за наем са двустайните апартаменти. Квартали като "Младост" и тези с утвърдени бизнес центрове, големи бизнес сгради, както и с университети наоколо очертават два типа наематели - студенти и хора, работещи в близост. По данни на столична агенция средните цени в "Студентски град" са около 560 лв. за двустаен и 740 лв. за тристаен апартамент. Там обаче има доста голямо разнообразие и могат да се намерят както по-евтини, така и доста по-скъпи жилища. Наемите там могат да надминат дори 900 лв. В "Младост" е и малко по-скъпо - за двустаен апартамент се искат средно 680 лв., а за тристаен - 840 лв, като на места се стига до 1000 лв.

Още по темата

В по-популярни квартали като центъра, "Лозенец", "Витоша", "Гео Милев", "Манастирски ливади" наемите също надхвърлят 1000 лв. за тристаен апартамент. В центъра двустайните жилища са средно около 810 рв., а тристайните се дават за 1200 лв.

От друга имотна агенция коментират, че в последните години се наблюдава възходящ пазар на имотите с цел отдаване под наем. "Смятаме, че към момента тази тенденция ще се задържи. Традиционно есенният сезон е най-силен и винаги има сериозно раздвижване в този сегмент. Покачването при цените е в рамките на около 10-12% на годишна база", коментира Иван Козаров пред изданието.

Справка в сайтове за недвижими имоти показва ,че трудно може да се намери евтин имот под наем в столицата. Все пак в някои квартали на София все още има предложения за двустайни жилища за под 500 лв. Това обикновено са някои от не толкова популярни квартали като "Люлин" и "Надежда". Там цените варират около 430-480 лв за малко жилище.

Собствениците също са готови да коригират цената по желание на наемателите си и отстъпките, които правят са в рамките на 50 лв. на месец. Агенциите прогнозират, че досегашните цени на наемите ще се запази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За този "стандарт" на живот в България цените на имотите в София и наемите са престъпно високи!!!
30
28
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До Видял и препатилЕ как няма да се забавляваш, като си от Силистра и хал-хабер си нямаш от живота в София. Имотите до Докторската градина са по 5000 евро квадрата, провери, не боли
29
9
 
64
 
! Отговори
Видял и препатил преди 4 години
Мда - тук брокерската хунта яко се е активирала в пропагандата!Единият е ГошУ, който ни убеждава как цените гонели 3000 евро на квадрат, тъй че "Купувай народе, щото и 10,000 евро ще стане кв.м". Другият е "успелият" отдавач на имоти, който първо имаше 2 апартамента по 1400 евро, после станаха 4, но ги дава само на богати чужденци и много печели. Те всички богати чужденци към София са се засилили. Ходят на разходка до Фаултета и Орландовци.Много се забавлявам с вас.
28
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ти поискат депозит в размер на шест наема е нещо обичайно в Германия днес.Обидното е, че в някои случаи, когато разберат, че става въпрос за наемател от Източна Европа, се опитват да поставят същото условие, каквото вече се изисква от някои наематели от екзотичните страни - да предплатят за една година. Напълно възможно е някои нашенци също да имат "принос" за тази промяна в отношението към наемателя.
27
17
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошу Какво шмъркаш?! Защото не е качествено! Сменяй дилъра! 3000 евро кв.м София?! Ти на коя планета си? Най-скъпите са по 1200 евро кв.м макс и то баш в центъра лукс. Отделно за под 1000 евро лесно ще намериш извън идеалния център. Какви високи цени на туй гладно измиращо и емигриращо население бе, пишман капиталисте?! Кой ще ги плаща тия пари? Кой ще им плаща данъците като ги купи? И с какво? С налъмите ти ли? :)
26
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29То и тук се внася едномесечен депозит, но той понякога не е достатъчен, за да покрие неплатените сметки на наемател, който се е изнизал без предупреждение.От колеги знам, че някои хазяи поради тази причина искали депозит в размер на няколко наема, но много рядко някой кандидат-квартирант се съгласявал на това условие. Само по-заможни чужденци и то в редки случаи, се съгласявали да дадат депозит в размер на три наема.
25
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Не само че някои се отказват да дават имотите си под наем поради същата причина, но има и такива, които предпочитат да продадат жилището и да си помагат на месечните разноски, като теглят по малко пари всеки месец, защото заплатата или пенсията им е скандално ниска.С две думи, много неща са неуредени в България днес. В това число влизат и ненормално високите наеми, и невъзможността да се осигури гаранция, че имотът ти няма да бъде съсипан от некоректни наематели.
24
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Запад внасяш депозит 6 наема и ако си повредил имуществото в апартамента не ти го връщат.
23
8
 
38
 
! Отговори
Трайчо преди 4 години
Пазарната логика действа независимо от платените статии. При намаляващо население липса на растеж на доходите, липса на вяра в политиците, липса на переспектива за добър живот, тормоз на населението от страна на институцииите, непосилни и несправедливи данъци такси и глоби, липса на защита на обикновения човек от полицията и съда, липса на нормална среда за живот следствие от презастрояване и унищожаване на зелените площи, следва миграция или невъзможност за нормално възпроизводство.Та цени ли
22
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това всъщност е една от причините.Има много наематели, които изнасяйки се оставят наетото жилище в такъв вид, като че ли е имало бомбардировка.Не коментирам и многото случаи, при които наемател си тръгва без предупреждение, неплатил сметки и изнесъл част от покъщнината.Затова много хора надуват наема, за да се обезщетят предварително за евентуални варварски щети. Това пък озлобява наемателя и той не пази наетото жилище. И става дявол на магаре.
21
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мой приятел приключи с отдаването на апараменти под наем в София. Съсипваха му баните, кухнята леш, не си плащат редовно наема, търси ги по телефони, ония не вдигат, ремонтите скъпи, няма майстори.
20
12
 
8
 
! Отговори
Общината да сеНамеси преди 4 години
така, както това става в други държави.В смисъл, да се намеси така, че да не е възможно да се получава наем без да се плаща данък. Всеки е свободен да поиска какъвто ще наем за собствеността си, но ако няма кой да приеме или ако му налагат огромен данък от определена граница нагоре, тогава няма да има бомбастични искания.Разбира се, не можем и да принуждаваме хората да вършат обратното - да дават ремонтирана гарсониера за 50 лв и после наемателят да я остави в руини.
19
8
 
57
 
! Отговори
Видял и препатил преди 4 години
Толкова много пари за апартамент в софийската джунгла? И за какво? Да отидеш от Силистра в София, да се заробиш с ипотека за 20 години и да се мъчиш да я изплащаш с 2000 лв заплата месечно. Мани тая работа! Стой си в Силистра на 800 лв държавна заплата и в апартамента на татко ти, спокойствие и рахат.
18
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луксозно обзаведен апартамент в Центъра е 1400 евро.Знам, защото давам два такива.И повярвайте никога не стоят празни.
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мариела ( 5)Какво означава тази дума "зърнали"? Синоним на "видели" (но тогава изречението става безсмислено) или някакво понятие в локален диалект?
16
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е да поскъпват наемите.В София заплатите са около 3 пъти по-големи от страната.
15
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балонът се надува, надува, надува.....Някои отново пак ще изгърмят, спомняме си 2008 година :)
14
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошу 7 000 лв за тристайна панелка? Гарсониерите струваха 10 000 лв и се чакашепо 20 години, за да ти дойде реда да получиш такава!Но ако баба ти е била шумкарка, може за нея да са били в сила други правила.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неграмотно написано!
12
11
 
28
 
! Отговори
13 преди 4 години
Печалбата от текущата тенденция е за строителите и хазяите. Хората на минимални заплати не могат да си позволят да плащат такива наеми, бягат навън и Територията се обезлюдява. 95% от Територията е незаселена. Това е голям проблем, обаче *** взимащ 2-3К за работа на бюрце, не го вижда, как може да е проблем! Ще го види, има време. *** си мисли за покупките, екскурзиите, колата, какво има вътре в жилището. На практика на *** държава не му трябва, той е хипер консуматор и подлежи на изчезване.