Вандализъм: Счупиха люлката за децата със специални потребности

Само два дни малчуганите й се радваха
Обновена: 21 окт 2019 18:46 | 21 окт 2019 18:43, Камелия Цветанова
62
Вандализъм: Счупиха люлката за децата със специални потребности
Снимка: БНР

Само два дни след монтирането на люлка за деца със специални потребности в столичен парк, тя вече е повредена.

Люлката е рискова за използване след нанесената повреда, каза фотографът Анна Йончева пред БНР.
Люлката беше монтирана в парк "Света Троица" в София, след като фотографът организира благотворителна кампания "Различните деца на България" за събиране на средства.

"Люлката е в окаяно състояние. Току-що я снимах. Изпратих я отново на производителя", обясни Йончева.

"Не може една част от обществото да даряват, да искат да направят нещо хубаво и в един момент останалата част от това същото общество да руши”, възмути се тя фотографът.

Йончева разказа, че заключалката на люлката при първоначалния монтаж е била с тримилиметрова стомана, а вчера са сложили подсилена - от шестмилиметрова стомана.

"Това нещо днес сутринта е усукано. С мен имаше мъж, който се опита с ръце да го оправи - не стана. Това нещо е хванато и с някакъв инструмент е въртяно и е усукано", обясни тя.

"Вчера сложихме стикери, на които пише "Комбинирана люлка, пригодена за деца в инвалидни колички", тази сутрин част от надписа вече липсва. Първите букви са изтъргани, няма ги. Отдолу гумата, която е под платформата - това е гума, която е предвидена да издържа до сто килограмана на платформата, тя е изкривена", допълни картината Анна Йончева.

Освен това вече е имало и инцидент - паднало дете от люлката.

"Деца се струпват върху платформата без абсолютно никакъв родителски кантрол, по 20 деца на люлката“, сподели още свои впечатления от деня на монтирането на съоръжението Анна Йончева.

Според нея вината не е в децата, защото люлката е за абсолютно всички малчугани на площадката.

"Но някой трябва да им каже как да пазят това, което ползват. Пред очите ми едно дете падна под натиска на всички други. Вратичката се отваря, те се спускат по нея, въргалят се, блъскат я в земята - нито един родител около тях,“, каза още тя.

След вандализма Йончва призна, че се чуди дали изобщо ще опита отново да събере пари за люлка.

“Идеята ми беше да покажа тези деца, обществото да ги види, да научи за тях, да ги види усмихнати, щастливи. И ако във времето на проекта мога да сложа и едно съоръжение някъде, за да ги направя щастливи, ето, сложих го. Децата наистина бяха щастливи. Не мога да опиша с думи емоцията, която видях пред очите си. Как страхът, защото те не са се качвали, как техният страх, който беше в очите им, за две-три минути преминава в едно въодушевление, усмивка, страхотно изживяване и два дни по-късно... просто не знам. За мен наистина е отчайващо", сподели фотографът.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МЪКА, Боже!Много странни Орица се упражняват, вместо да се научат да живеят... Ми - тъпички са, ама какво да се прави... Като са ги праИли в пияно състояние... И малките лево-резбови "хиди*отчета" правят простотийките си, защото нищо друго не могат (толкова са простички)... какво очаквате? Утре ще измтар от глад, но преди това ще ви оберат или убият. Вероятно някой ще Ви опази...
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето се правеха устойчиви на ***.Сега са като някой да вземе някой лев. Не, че някакви амбрияжчета не чупят всичко, щото не са кърмени, за да си запазят мамките им сисите си...
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам, че я чупи този, който я е направил. Ако е така, човека трябва да е за психиатрията. Но тези, които я чупят задължително са за психото. Големи пeдe расти са! ВЕрвайте ми! ероятно са привърженици на партии! Как да не обслужиш родителките им!?
43
3
 
1
 
! Отговори
Тази люлка се чупи, преди 4 години
от този който я е правил. Сутринта слушах инициаторката да обяснява, че много бързо са събрали 4 хиляди лв. за направата на люлката!? За 4 хиляди могат да се направят 5 такива лйлки, какво има вложено, че майстора е взел 4 бона? Това е търгачество, сега негови хора я чупят, този отново да взема пари.
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слаб дизайн. Не че е правилно, че са я счупили, но - слаб дизайн.През соца люлките бяха така направени, че сме се качвали по 5-6 деца на люлка предвидена за едно дете. И к`во? Ми нищо, люлеели сме се. И люлката изкара има няма 10 години през соца и после още 10-15 демокрация, преди да я отмъкнат заради желязото.Толкова ли е сложно да я направят устойчива на 20 пъти обичайното напрежние? Е, ще иде повече материал, повече мисъл, повече труд...
41
2
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Кмета, Даскала, Попа и Кварталния полицай се обединиха в следното становище:..."Че за какво им е люлка, та те и без това са инвалиди...."
40
1
 
5
 
! Отговори
Не народ, а мърша! преди 4 години
Не сме народ, не сме народ, а *** хора, дето нищо не щат да вършат. Всичко тежко, всичко мъчно е за нас! "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас. И не знаем, не можеме, не щеме да работим за себе си със време. Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме.. Помежду си лихи, буйни, топорни, пред други сме тихи, мирни, покорни... Все нас тъпчат кой отдето завърне, що? П. Славейков
39
3
 
6
 
! Отговори
Владислав преди 4 години
Това е дело на културните и възпитание софиянчета - бъдещи водачи на агитки.Няма да отидат в библиотеката, ами се чудят каква идиотия да направят, какво да изпушат и колко кенчета Hell да изпият на ден
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално дивите селяни като видят нещо първата им работа е да го запалят,счупят,изкъртят и разрушат.Трябва да почнат да ги глобяват или да конфискуват имуществото на родителите им.Да видите как ще ходи цвят лилав във фейса и няма да може да седне на задникът си една седмица след като на татенцето му са конфискували колата или са му блокирали заплатата.И ще има здрави пейки и люлки и няма да има изкъртени автобуси нито спирки.Някои считат вандализмът за здравословен.За мен е селяния.
37
2
 
3
 
! Отговори
GHT преди 4 години
До ССЩо да не ти давам за пример?! Нито в спорта си нещо, нито в науката, нито в икономиката, гол ***!
36
2
 
11
 
! Отговори
GHT преди 4 години
До ТеоТочно до народ си е. Само българчетата се държат като изтървани макаци. Няма такива диваци никъде. Как пък само българските деца са все хиперактивни и не знам си какви още изчанчени оправдания за диващината им.
35
2
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Не сме народ, а мъpшa. Туй ще кажа и ще свърша.
34
7
 
4
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Не е до народ ... а до деца ... то си е написано - над 20 са се накачулили на люлката, и то без надзор! Просто защото може и прилича на ремарке. Родителите блеят в смартфоните и те така ... не е вандализъм, а неправилно изпълнение. Хубаво е за деца със специални нужди да има клубове с подобни забавления. Какво очаквате от малолетни, които не знаят как да ги ползват. На времето на десетина години с десетина хлапака се качихме на трактора на комшията, беше на улицата. После такъв пердах ядох :)
33
1
 
2
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Ама така става като няма казарма, почват да си ги вадят от задните части некв'ви идей? Камеиоу! Освести се ***!
32
3
 
12
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Имах скандал в,, Южния парк", с една майка, която заедно с други чалга мухли и мухлювци, си бяха пуснали децата да играят на улучния фитнес, въпреки, че има табела за деца под 12 години забранено! Нагли и без отговорни *** са това... Дали им чалг, цигари и телефонче, а децата им да мрът... *** пасмина, ***!
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука сме направо ........................ !!!!!!!!!
30
1
 
2
 
! Отговори
Допълнение преди 4 години
Цензурираната дума в поста ми е ник-а, на господин 31
29
4
 
4
 
! Отговори
Струва ми се преди 4 години
, че от етноса са искали да крадат желязо- люлката изглежда доста масивна в репортажите. Грозно е да храчите върху народа ми , заради група хора с ниско количество меланин. А за коментара на ***- сигурна съм, че не е писан от него. Да се поставят камери и дано полицаите да спънат по стълбите маааааан г ааалите , които са отнели и малкото щастие на милите дечица.
28
8
 
7
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Българският ген е прокажен и дано изчезне.
27
3
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Дрогарьо бай Йване, на Запад с всичките6 им "ганджа и ***" (пикото впрочем е продукт на руските военни) унищожени за дни детски площадки няма. Все "западните ценности" са ви виновни на ориентализма и диващината.