Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва

Фините праховите частици са били три пъти над нормата
256
Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

"През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София. Призоваваме всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите "Красна поляна" и "Слатина", съобщи Фандъкова.

До три пъти над нормата фини прахови частици са регистрирани през последното денонощие в София, съобщават от пресцентъра на Столична община.

В съобщението се уточнява, че през изминалото денонощие са били регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции.

Прогнозата е концентрацията на фини прахови частици в рамките на днешния ден да намалява.

Във връзка с регистрираните превишения и днес екипи на Столичния инспекторат продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци. Последните дни са извършени над 60 проверки.

От Столична община призовават гражданите да подават сигнали на телефон 02 987 55 55.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
37
 
! Отговори
има решение преди 4 години
Като ядете банани сушете обелките и ги горетенали искахте ГЕРБ и демокрация?На Ви!От 1 юли ще има скок на токатака че радвайте се на геррберасткото развитиеСветът навлиза в криза и ще го отнесе обикновения човек.На запад започват уволниния.вземайте от бързите кредити и търкайте талончета на късметапреди да изхарчите всички пари си купете въже с примкагласувайте пак за геррберастиочаквайте новите данъци от учителкатаи министър Горанов
22
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе,да!Тия дето са дали 800 лв.за дърва,тутакси ще минат на климатик.Йорданкеееее,калинкеееее....
21
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега помоли твоя електорат,който те избра,да не гори гуми и всякакви б.о.к.л.у.ц.и,за да се поизчисти поне малко въздуха в София.
20
1
 
27
 
! Отговори
Е преди 4 години
Цял свят се отоплява и охлажда на газ. Поради високият ни гепирастки жизнен стандарт ние го правим на ток, дръва, *** и ***, а столичните тарикати да дишат по рядко и нема да имат проблеми с фпч.
19
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джипси куин ,с какво друго да се отопляват хората?Пуснете газ навсякъде намалете цената а не да е смешно скъпо .
18
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 5 ПРИ ТЕЗИ НИСКИ ДОХОДИ И МИЗЕРНИ ПЕНСИИ ТЯ ДА НЕ ОЧАКВА ХОРАТА ДА СЕ ОТОПЛЯВАТ НА ТОК ИЛИ ПАРНО. ВСЕКИ ЗНАЕ КОЕ Е ЧИСТО И ЕКОЛОГИЧНО НО ПРОБЛЕМА Е СТОЙНОСТА КОЯТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ЗАПЛАТИ И ДА СЕ ЛИШИ ОТ НАЙ-НЕОБХОДИМОТО. ПРИКАЗКАТА СИТИЯ НА ГЛАДНИЯ НЕ ВЯРВА НАПЪЛНО ПАСВА НА ПРИЗИВИТЕ НА ГЕРБ. ОСТАВИХА НАРОДА В ТИНЯТА А ИМАТ И ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ НЕГО. ДА ТЕЗИ КОИТО ПЪЛНЯТ ХАЗНАТА И ВИ ПЛАЩАТ ВСИЧКО.
17
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още не мога да повярвам че заради хората които ги домързя да гласуват, ще трябва да търпим тази нагла лъжкиня още поне 4 години. Реве ми се
16
1
 
27
 
! Отговори
тук преди 4 години
По възможност бягайте от този курник ,защото никой не ви гарантира здравето и живота !!
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С призиви замърсяване на въздуха с фини прахови частици, което е на практика почти изцяло от отоплението, няма да се намали, а още по-малко с лъжи, че само 40% било от отоплението през зимата, когато реално почти на 100% е от отоплението.
14
4
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 7 Ааа, има , има. Корнелия и Еленка.
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебилната еврогейска пропаганда в устата на лъжливата даскалица е като ...
12
0
 
41
 
! Отговори
Питам преди 4 години
А при невъзможност с какво да се отопляваме ?
11
0
 
46
 
! Отговори
Шиши преди 4 години
Жорданке, а с болкуците от Италия какво правим ?
10
2
 
43
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Вчера вечерта замърсяването беше 10-12 пъти над нормата, но общината за "удобство" го смята за 24 часов период. Юрданке, нали колите замърсяваха и ще им вдигаш данъците, сега пък били печките, я вземете ги уточнете тези неща ;)
9
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е на какво да се отоплявам? Стари дрехи не може, гуми не може.Остана ми само да събирам дърва из западен парк, а ни обеща, че няма да ни закача ако гласуваме за нея.
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, Лъжкинята пак се появи и призовава ли, призовава ...
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали има някой, който да лъже повече от Фандъкова или да е по-некадърен от нея? Май в България няма такъв човек.
6
2
 
47
 
! Отговори
Десен Ром от ГЕРБ преди 4 години
"...Йорданка Фандъкова призова в публикация в страницата си във "Фейсбук" жителите на столицата, които се отопляват на дърва и въглища..."Сигурен съм, че ще има ефект. Тези, които се отопляват на дърва и въглища редвно четат "ФейсбукЮ" и силно се вляят от публикациите там...
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: "През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища.*Пак лъже. През зимата при три пъти превишение над нормите на фините прахови частици, замърсяването от горенето на дърва, въглища, гуми и какво ли не още е 90% и още 9% от неизмитите улици и тротоари.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова да спре да фаворизира леките коли за сметка на обществения транспорт, да спре да закрива трамвайни линии