Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва

Фините праховите частици са били три пъти над нормата
256
Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

"През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София. Призоваваме всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите "Красна поляна" и "Слатина", съобщи Фандъкова.

До три пъти над нормата фини прахови частици са регистрирани през последното денонощие в София, съобщават от пресцентъра на Столична община.

В съобщението се уточнява, че през изминалото денонощие са били регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции.

Прогнозата е концентрацията на фини прахови частици в рамките на днешния ден да намалява.

Във връзка с регистрираните превишения и днес екипи на Столичния инспекторат продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци. Последните дни са извършени над 60 проверки.

От Столична община призовават гражданите да подават сигнали на телефон 02 987 55 55.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
7
 
! Отговори
Maris преди 4 години
Погледнете картата на European Air Quality Index и вижте къде е мръсния въздух в Европа , там където са бедняците !
142
1
 
17
 
! Отговори
- преди 4 години
От Боровец надолу всичко се грее на дърва традиционно.
141
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на локално парно на дравца чудесно идилия жега топло потя се
140
0
 
22
 
! Отговори
ИНОВАТИВНИ преди 4 години
Фандъкова и нейния ментор Бойко са най-иновативните политици в ***. Разчертаха улиците и ги направиха на паркинги, колите едвам пъплят по оставените пътечки и работейки на место, пък някой други им бил виновен за лошия въздух. Да почват да го духат, та да се раздвижи и да се диша по-леко.
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те си имат акциз отдавна
138
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо никой не уточнява, че всъщност горенето на дърва не замърсява толкова, колоот въглищата? И че горенето на дрехи, парцали, гуми и пластмаси, освен че замърсяват отделят и токсични/отровни газове? Ама щото пазим електоратО, нале?*** те може да си правят каквото искат, ние ще глобяваме хората хората...гну сни гер бераски парцали
137
2
 
14
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До manКато се сложи акциз за дървата и въглищата, няма да остане дърво в София, защото ще ги изсекан да се топлят.
136
1
 
21
 
! Отговори
бай мангау преди 4 години
нема проблем , ще гориме гуми и пластмаса вместо дърва
135
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова защо направихте София 2 милиона и се готвите да я правите 3 милиона. Фандъкова защо направихте "парното" отопление над 100 лева за гигават.Фандъкова защо общинския съвет не планира, до къде да се разраства града.Фандъкова защо тук живеят 2 милиона човека, а данъци плащат 1 милион човека.Фандъкова защо данъците освен че са високи, са и непропорционално разпределени.Фандъкова Вие сте не компетентен човек за кмет. Но Ви избраха за кмет.Затова и въздуха ще е мръсен, но и Вие го дишате
134
3
 
13
 
! Отговори
До преди 4 години
анонимника, дето му пречел руския газ: чудесно, дай личен пример и мини пръв през комина, преди другите отпадъци!!!
133
2
 
20
 
! Отговори
Кубалибре преди 4 години
Сакън како, ние не горим дръве, от де пари за дърва *** како? Ония 50 лв дет ни ги даде за изборите свършиха и сега горим кот падне да му е топло на него.
132
12
 
8
 
! Отговори
Бай Пешо преди 4 години
Хората се отопляват на дърва поради бедност. Кой ги направи бедни? БСП, ДПС и още 2-3 партии. Така че от тези партии да поемат разходите за екологичното отопление на половин София и 3/4 от България.
131
22
 
11
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Никакви призовавания не вършат работа , Фандъкова ! Работа ще свърши само измитането на всеки , който гори въглища или дърва !!! В столицата може да живее само човек , който е гражданин , грижи се за града си , съвестен е и полага усилия да разкрасява около себе си !!!!!!!!!!!!!!!!! Това е - не иска ? - бегай на село ! Нямаш работа в столицата ! Поставяш ултиматум - не изпълнява в срок от един месец - хайде багажа на каруцата и да те няма !!!! Само така ще се спасят столичани и столицата !!!
130
2
 
22
 
! Отговори
Azz преди 4 години
При възможност - НЕ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ!
129
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друго си е на дръвца.
128
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво се гори в ТЕЦовете не е ясно, а *** докарани тук от Европа, не е ясно къде и как се горят?
127
2
 
34
 
! Отговори
тя преди 4 години
Най-мръсната столица в Европа , а тая само се хвали !
126
2
 
17
 
! Отговори
С малко тен преди 4 години
Е колко е тя зимата ве..., ще издържите.
125
5
 
20
 
! Отговори
13 преди 4 години
Фандъка пак се 0ср4. Това е комунистическо мислене. Вместо да им купи лазерни термометри, и да глобяват, тя говори, така си измива ръцете, поне за комунистите, после да кажат, все пак е направила нещо. Нищо не е направила. В общината работят минимум 30-40хил комуниста, могат 1000 да обикалят с дистанционни термометри и който му гори комина да го глобяват. При ГЕРБ и комунизма е така, като плащаш данък е социализъм! Когато трябва да получиш нещо е капитализъм, и ти какво направи за държавата си?!
124
1
 
20
 
! Отговори
Баш Софиянец преди 4 години
Предлагам новия девиз на София да еЧист въздух, чисти помисли!