Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва

Фините праховите частици са били три пъти над нормата
256
Фандъкова призова: При възможност - не се отоплявайте на дърва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

"През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София. Призоваваме всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите "Красна поляна" и "Слатина", съобщи Фандъкова.

До три пъти над нормата фини прахови частици са регистрирани през последното денонощие в София, съобщават от пресцентъра на Столична община.

В съобщението се уточнява, че през изминалото денонощие са били регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции.

Прогнозата е концентрацията на фини прахови частици в рамките на днешния ден да намалява.

Във връзка с регистрираните превишения и днес екипи на Столичния инспекторат продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци. Последните дни са извършени над 60 проверки.

От Столична община призовават гражданите да подават сигнали на телефон 02 987 55 55.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пелетите от кво ги правят да не би да са по чисти от дървата единствения +е че се продават на автоматично подаване за горивния процес
162
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази да подава оставка и да се маха при онези, на които плати да я изберат. Там да се надиша на "чист" въздух.
161
4
 
17
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Решението е да купите на ц.и.ганите камини с пелети и да задължите нормалните граждани /с по-високи данъци/ да минат и те я на газ, я на пелети, ама да се оборудват сами. После давайте на първите помощи за отопление всяка година, а другите да се оправят сами...
160
0
 
2
 
! Отговори
Мн. Добра студенка преди 4 години
Ми аз сига съм на Банско. Тука въздуха добре, а мене има коѝ да ме........
159
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди много години хората основно на дърва се отоплявали и не е била замърсена природата. Така че дървата не са ни проблем.
158
1
 
31
 
! Отговори
Анон преди 4 години
Тази жена защо слага дървата при въглищата? Двете нямат нищо общо като източник на замърсяване. Дървата почти не са източник на твърди частици докато въглищата са основен източник на такива. ДС не говориме, че като енергийна ефективност спрямо цена ако не броиме труда по рязането и цепенето- дървата са може би най- вфвктивния източник на топлина.... патица глупава...
157
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
странното е,поне за страничен наблюдател,как и защо "софиянци" търпят абсолютно некомпетентна особа да СЛУГУВА в така наречената "столица"?!..Нека да бъде "..Здравстуйте наша Татяна!"..ако некой си спомня тая песен..,но НЯМА КАК лице,обучавано да учи дечурлигата на езика на ***,да УПРАВЛЯВА най-голямото селище на България!!!!!Нито е учила за това,нито има ИНТЕЛЕКТА за това ../защото ако го имаше,щеше да запише ПОНЕ "Публична администрация"../..какво ви става,бе "софиянци"?!?!
156
2
 
21
 
! Отговори
Шоколад преди 4 години
Ние в Модерно предградие се отопляваме със стари дрехи.Бат Янко ни дава чувал на 4-5 лева и му го плащаме, когато можем.Фандъкова да си плещи колкото иска, нали я избрахме честно.Ако ни сложи климатик или котле на пелети, кои ще ни плаща сметките???А и как ще ни ги дадат, като къщите са ни незаконни???Да си гледа Младост и Манастирски ливади тя нали е тяхна кметица, другите се отправяме както можем.Какво да направим като в София вятъра духа предимно от запад на изток????Чао Фънди
155
0
 
27
 
! Отговори
Ku4e преди 4 години
Вчера София беше като пързалка за кънки. Защо не беше изчистена и опесъчена. Зимата ли ни изненада...
154
1
 
38
 
! Отговори
Модерното преди 4 години
Другарката призова?????Нали изхарчи 50-60 милиона за електробуси???Нали направиха синя и зелена зона????Нали от 5-6 години знайни и незнайни експерти я съветват????Защо не пренесе гетата от западна София?Защо не инвестира 5-6 пъти повече от бюджета на столична община в западна София вместо в Младост???Защо не направи някоя от новите промишлени зони в източната част на София???Прави глупост след глупост, а после съветва
153
13
 
1
 
! Отговори
мън мън преди 4 години
Само глупаците дават пари за отопление!
152
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарко Самоковска даскалице с какво да отоплявам трите си невръстни дечица. С Парно или с Климатик. Как да плащам сметките на Порнажиите и Токажиите с 700 лв. заплатка. Топлината трябва да я подържам 24 часа в денонощието. Колко ще ми струва Климатика или Парното за 31 дни непрекъснато отопление.При тези Ниски цени на Тока и Порното заплатата няма да ми стигне само за сметките. А тези деца трябва да ядат и да са облечени. Изнасям се от ***,та ти другарко няма да оставя децата си да са роби
151
1
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
отоплението на дърва е най-"екологичното"!!!!То се практикува откакто свят светува!..Виж,така наречените "***" са наистина престъпление към Природата..Но какво да прави БЕДНЯКА?..Та отоплението с "***",които са си чиста проба кал,смесена с прах от въглища,остава за сега най-евтиния начин да се топли човек../изключвам споменатите гуми,стари дрехи и др. бо..к?..луци"
150
1
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.".....Ухилената даскалка по руски език е пропуснала да уточни :..-"Например,отоплявайте се на гуми,стари дрехи и други ***,както правят нашите "избиратели"..
149
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИ - НАЙ-ДОБРЕ НЕ ДИШАЙТЕ.Така по-бързо ще умрете и няма да замърсявате въздуха. Ще останат само герберските заводи, които ще бълват чист озон от изгарянето на европейски ***.
148
0
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До свободна енергия 129 Имаше публикация че нефт и газ има за още 300 години.
147
1
 
8
 
! Отговори
Бъдещ софиянец преди 4 години
Давай на големите заплати в София......, юруш..
146
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъка много знае да говори но не дава нищо отсреща.. Не става само с лапане.. Щом не иска отопление на дърва ще трябва да предложи алтернативата..
145
4
 
12
 
! Отговори
Max преди 4 години
Проверете в интернет кои са градовете с най-мръсен въздух в света.В една от класациите София беше на 6-то място.Но това няма да го прочете тук заради свободата на словото.
144
2
 
2
 
! Отговори
45--=87 преди 4 години
144 -ти. Ама ти си пък най-компетентният. Ставай кмет, че да оправиш нещата.