1,7 млрд. бюджет за София, Фандъкова: Средствата винаги са недостатъчни

Те са насочени към два стратегически приоритета, по които ще се работи
16 яну 2020 16:00, Нели Христова
79
1,7  млрд. бюджет за София, Фандъкова: Средствата винаги са недостатъчни
Снимка: БГНЕС

В 18 часа днес ще започне публичното обсъждане на бюджета на Столична община. Към момента той е 1 млрд. и 700 млн. лева, но по думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, тази сума може да се промени.

"Тези числа ще се променят до окончателното внасяне, тъй като тече общественото обсъждане. Ние получаваме много предложения от неправителствени организации, от граждани, от социалните партньори", каза Фандъкова пред БНТ.

Още по темата
Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години, каза кметът на София. Това са инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха.

"За улиците в кварталите сме заложили 12 млн. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Приоритетите за това кои улици, кои тротоари, кои паркинги да се ремонтират се определят от районните кметове. Аз получавам от тях предложения за конкретни улици, но го отдавам на по-слабия опит, който имат, трябва ясно да им кажа, че вместо да подвеждат хората, те трябва да запретнат ръкави и да свършат работата, която имат", обяснява кметът на София.

Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване.

"Заложили сме увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. Това е много важна задача. За втора година - миналата година за първи път въведохме и миене през зимата тогава, когато времето позволи. Преди 2 дни на 14 януари, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града", каза Фандъкова.

"Известно е, че безплатният транспорт е мярка, която е заложена в механизма, заедно с въвеждане на нискоемисионни зони и възможност Столичната община да ограничава движението в такива дни на автомобили, които замърсяват повече", добави тя.

"Средствата винаги са недостатъчно", каза кметът.

"Ние сме заложили с 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година. Тези приходи идват от данъците на хората, от по-високата събираемост, което е наш ангажимент, и това са възможностите на града и на хората", добави тя.

110 млн. лв. пък са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
8
 
! Отговори
SOS преди 4 години
Като знаем какви влязоха в СОС, мъка... Даже имат един дето с два вибратора иска да бута съветската армия,
52
0
 
8
 
! Отговори
СОС преди 4 години
Тия нито изслушват хората нито им отговарят адекватно, да не говорим, че са абсолютно неинформирани за нищо в София. Говорят машинално и автоматично с грешки и безразличие, все едно разговаряш със Софийска вода.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще падне големо крадене)
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мърльовци.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некадърници.
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЖУРНАЛИСТИТЕ СА РОБИ НА герб ПОЗОР! ВИЕ СЪВЕСТ НЯМАТЕ ЛИ БЕ!!!! Не ви ли е срам от децата ви, ще им оставите да живеят в мафиотска държава!
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА СОФИЯ Е РАЗРУШЕН ОТ БОМБАРДИРОВКИ ГРАД И СЕГА ПО АСВАЛТА ИМА ПОВЕЧЕ ДУПКИ ОТКОЛКОТО ТОГАВА ОТ БОМБИТЕ. В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ ХВАЛЯТ КАК БИЛИ СТРОИЛИ МАГИСТРАЛИ. зА ДЕСЕТ ГОДИНИ СРЕДНО СА ПОСТРОИЛИ ПО-МОЛКО КИЛОМЕТРИ ОТ ПО ВРЕМЕТО НА СТАНИШЕВ. КУПИЛИ СА ПРОДАЖНАТА ЧАСДТ ОТ ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА И С ЛЪЖИ УПРАВЛЯВАТ - КУПУВАТ-УПРАВЛЯВАТ-ЛЪЖАТ-КУПУВАТ-КРАЯ СЕ НЕ ВИДИ
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЯ И ПОГЛЕД МНОГО ЩЕ И ОТИВА НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА АКО ИМА ПРАВОСЪДИЕ.
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Националните предатели турските патриоти от НФСБ и ВМРО профукаха двойно повече пари за само 8 самолета. Като са патриоти не да душат бабите по границата а да поискат да се махне двойното гражданство на турците и да имат една родина по техен избор. САМО ЧЕ ТОВА МВР-О И НФСБ са патриоти на хранилка на Анкара и Истанбул. Никога няма да решат патриотичните искания на българския народ. Сбирщинааааа. И в София се изложиха подкрепиха Фандупкаркова. долниии ПАТЕРИЦИИ И СЛАВИ СЪЩИЯ
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако съдът беше независим отдавна щеше да касира избора на кралицата на ромските гласове. Бюджета на София е по-голям от бюджета на Брюксел - е, ВИЖТЕ ГЕРБЕРИТЕ КАК УПРАВЛЯВАТ. БСП не е виновна, защото в София не е управлявала нито ден. ВИЖТЕ ДЕСНИТЕ НЕОФАШИСТИ И КОМУНЯРСКИ БОЯДЖИИ СЪСИПАХТЕ ГРАДА. Като ние избирателите на БСП гласувахме за районни кметове на Демократична България вие не гласувахте за Мая на ви сега пак схемите на ГЕРБ все им малко парите.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време комунистите със 100-200 хиляди лева бюджет, превърнаха София в модерен европейски град, а сега демократите с милиарден бюджет превръщат София в град от преди 150 години.
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей Унгария на ВИКТОР ОРБАН и столицата БУДАПЕЩА бюжета е 100 мил. ЕВРО и като останат се ДОБАВЯТ към новия и СТИГАТ. НА КОМУНИСТ.ИТЕ В ГРОБЕН ЦВЯТ НИЩО НЕ ИМ СТИГА!!!! хахаха
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
интересна нация са шопите правят се на голема работа а не могат да си изберат един свястен и честен кмет взех да си развалям мнението за тях
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ще стане, ако всеки район си използва сам парите, които събрал като данъци?
39
1
 
11
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Пишете и вие само глупости. То е повсеместна корупция в строежите, ужасно качество, но усвоени средства и т. н. Пишете такива статии като вицове, в кавички. А сте мълчаливи журналистчета. Не смеете да питате нищо.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"110 млн. лв. пък са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите."в кои квартали по точно се строят детски градини? знае се че в София детските градини не достигат и това не се променя. а пък 110млн. лева все една може да се построи
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашата Очителка по рушки....
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mи нали пак си я избрахте, ся кво ривети.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да бе дали не мисли че са достатъчни 232лв пенсия на майка ми с 40години трудов стаж на вишист не на фашист на висишит
34
0
 
15
 
! Отговори
бай Миле преди 4 години
За един от най-големите данъкоплатци на София - Младост - почти никакъв бюджет! Евалата фандъчке, евалата гр0п!