Ще поскъпне ли платеното паркиране в София?

90% от местата в синя зона са пълни
11 мар 2020 08:20, Ния Христова
65
 Ще поскъпне ли платеното паркиране в София?
Снимка: БГНЕС
Обмисля се вдигане на цената на платеното паркиране в София, като това ще стане след анализ на Центъра за градска мобилност. След него ще стане ясно с колко ще се покачи цената на престоя в синя и зелена зона. 
 
ОТ ЦГМ уточниха, че зам.-кметът по транспорт на столицата Кристиан Кръстев им е възложил да направят изследване на запълняемостта на местата за паркиране в зоните.
Още по темата
 
Шефът на ЦГМ Румяна Милова уточни, че в момента местата в синята зона са на 90% пълни. Препълването на зоните за паркиране е една от предпоставките да се обмисля вдигането на зената. 
 
"Това довежда до логиката  зоната да бъде увеличена като цена. Гражданите, които живеят в съответните зони, са основният двигател, който иска увеличаване на цената, защото самите те нямат къде да паркират", коментира Кръстев. Той смята, че по-високата такса ще накара хората по-често да използват градския транспорт. 
 
Още в края на миналия месец главният архитект на София Здравко Здравков заговори за преосмисляне на цените за синя и зелена зона. Според него в столицата трябва да се търси начин как да се редуцират автомобилите от глава на населението, а един от вариантите е вдигането на цените на платените зони за паркиране, както и създаването на нови такива. В момента цената на синята зона, която обхваща само идеалния център струва 2 лв. за час и колата може да седи в нея не повече от два последователни часа. Зелената зона е по-евтиният вариант на платеното паркиране, като един час престой в нея струва 1 лев, а колата не може да стои в зоната повече от четири последователни часа. 
 
Продължават и обществените обсъждания за въвеждане или увеличаване на местата в зелена зона. Такива текат в столичните квартали „Редута“, „Гео Милев“, „Христо Смирненски“ и „Христо Ботев“. При обсъждане в район "Изгрев" стана ясно, че живеещите там не искат въвеждане на платено паркиране. През ноември 2018 г. беше и последното разширение на зелената зона. Тогава с 5500 места беше разширено платеното паркиране в "Оборище", "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
На територията на сегашната синя зона трябва да има поне 200 общински закрити паркинги за поне 40000 коли. Къде са? Защо ги няма?
60
8
 
2
 
! Отговори
Таксиметров шофьор преди 4 години
Не двойно, тройно да поскъпне, не мога да си върша работата от нахални се ляндури!
59
1
 
8
 
! Отговори
До 61 българин преди 4 години
Как от какъв зор да поскъпне?! Мафия. Мафията винаги иска без инвестиции да има огромни печалби. В случая е същото. Още от преди 1989 година има готови проекти за подземни паркинги в централната част на София, където сега е Синята зона и които можеха да поберат сега всички коли на живущите в зоната и пак да има свободни места, но дойде мафията и въведе платена зона
58
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
И от какъв зор да поскъпне?
57
6
 
3
 
! Отговори
С преди 4 години
През месец си намирам колата надрана от люлински шофьори неможещи да паркират успоредно, щот са решили да слязат да пият кафенце по центъра. Да правят денонощна синята зона и да се приключва...Аман от храчещи и крещящи *** с коли.
56
3
 
5
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До 56Въобразявам си, че ходя на работа с градски транспорт, както е във всяка цивилизована столица. Само не казвайте, че нямаме удобен транспорт.Просто е по-яко да си пътуваш сам в колата, да си пуснеш музичка, така че да те чуват всички, да запалиш цигарка. Няма лошо, но си има цена. Ако можеш да си го позволиш - ОК.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПоправкаНе 200 лева на месец, а 2000 лева на месец винетка за паркиране в квартала.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом целта на тези общинари е да лишат хората от коли в София, да сложат непосилни такси за паркиране в цяла София. Примерно 200 лева на час за цяла София и винетки за паркиране в квартала по 200 лева на месец.
53
1
 
3
 
! Отговори
До Някой преди 4 години
ПродължениеТи като отидеш с колата си по работа някъде другаде, където има платена зона за паркиране и за където нямаш адресна регистрация, как паркираш? Живущите там също като теб ли мрънкат, че навлеци като теб им паркират в квартала? Нали не си съобразяваш, че колата стои паркирана пред домът ти и не се ползва?
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верен ли е слухът, че ГЕРБ искат 10 лева на час в синята зона, която ще разширят, 5 лева на час в зелената зона, която също ще разширят и 2 лева на час в останалата част на София? Цената на винетките за живущите за първа кола 1800 лева за синя зона, 1200 лева за зелена зона и 900 лева в останалата част на София.
51
3
 
3
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Хах, това ли ти е проблемът? Че нямаш адресна регистрация? Замислих се, че от вход с 14 апартамента, има 2 постоянно ползващи се коли и една, която от време на време се появява. Идеята ми е, че освен почасовото паркиране, трябва да поскъпне и моя стикер, пропорционално. Логично е.
50
3
 
3
 
! Отговори
До Някой преди 4 години
Стига си плакал! И аз живея на пресечка на бул. Витоша между Патриарха и Солунска. Колите на съседите ти не са единствените, които имат право да паркират с винетки пред дома ти, нещо, което би трябвало да знаеш, тъй като и ти не паркираш винаги пред входа си, а търсиш свободно място в квартала и не можеш да знаеш всички коли в квартала. Отделно, че си има правила за паркирането, които прекалено много ограничават хората без адресна регистрация в квартала, където им се налага да паркират. Ти като
49
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До 49Разходи се тогава през нощта - същите резултати. Тази сутрин бяха три коли в 7, никой все още не е тръгнал за работа. Не знам дали си наясно колко са живущите в центъра, който попада в синя зона, но са не повече от 50000. Освен това при нас е пълно с възрастни и ербиенби-та, които не ползват коли.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малшанс за живущите в Синята зона. Сменяйте двустайния с високи тавани за два тристайни в Люлин, докато всички не са се усетили.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой 46,В 8 часа сутринта с останалите три коли на улицата защото съседите ти и които живеят около теб са тръгнали на работа.Приходящи по това време няма.Аз също съм ти съсед и си ползвам колата като ходя на работа затова имаш места.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам 👍. ДАНЪК ЖИВОТ за БОГОПОМАЗАНОСТ да си бЪлгарин и 👍ТАКСА КИСЛОРОД , когато посещаваш Центъра на Китната ни Столица !!!!
45
13
 
5
 
! Отговори
Ангелкова преди 4 години
Платени паркинги има колкото искате, но *** иска всичко без пари, да прецака системата, да е на далавера, иначе няма заспиване!
44
5
 
7
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Който си мисли, че местата в синята зона са заети основно от живущи, да се разходи рано сутрин, когато са останали паркирани само техните коли. Днес от прозореца си преброих три коли сутринта (на 50 метра от Витошка съм). Проблемът не е в живущите в центъра, а в приходящите.
43
2
 
9
 
! Отговори
Загрижен гражданин преди 4 години
Да въведат и такса дишане в синята зона. Предлагам 1 лв на час. Ако не си платиш, ти спират въздуха.
42
0
 
14
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Вдигането на цената за паркиране не решава проблема с паркирането, а го задълбочава. В нормалните държави първо усвояват всяко подходящо за паркиране място и строят закрити паркинги, а платеното паркиране е последната мярка, а не първа и единствен, както е в България.