Йорданка Фандъкова: Мерките в София още не са достатъчно строги

Кметът на столицата е готов за диалог със Сдружението на заведенията
27 окт 2020 15:05, Нели Христова
141
Йорданка Фандъкова: Мерките в София още не са достатъчно строги
Снимка: БГНЕС

"Мерките в София още не са достатъчно строги. Важно е да знаем, че от всеки от нас зависи какви ще бъдат. Призовахме студентите да преминат на онлайн обучение. Вчера министърът на образованието даде такава възможност и на директорите на училища. Днес на щаба ще коментираме няколко теми - да дадем по-точни указания на директорите, защото те не са лекари. Според членовете на медицинския съвет, който сформирах, подходът за преминаване към онлайн обучение в училищата трябва да е като този при грипна епидемия - при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес. Имам много въпроси от родители на деца в предучилищна група, които искат да оставят децата си вкъщи, но нормативно това не е позволено. Възложила съм да се намери такава възможност. Не можем да се правим, че нищо не се случва в София. София е трайно в червената зона". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова преди днешното заседание на софийския оперативен щаб.

"Разговарях с проф. Николай Витанов вчера. Той обеща да приложи своя модел към данните за града и да ни дава информация  за тенденциите и перспективите пред града, за да може да взимаме по-бързо решение за нови мерки", подчерта Фандъкова.

Тя напомни, че маските на закрито са задължителни. Отправен е и апел към работодателите да организират служителите си да преминат на работа от вкъщи, където е възможно. Фандъкова е разпоредила всички общински структури да преминат на такъв режим, а общинските транспортни дружества да засилят дезинфекцията и да се намалят максимално контактите между служителите, за да не спира работата на цели системи в града.

Фандъкова е готова и на диалог със Сдружението на заведенията, но подчерта, че мерките трябва да се спазват стриктно.

"Смятам, че този двуседмичен срок, който сме дали, ще даде възможност да се предприемат и да се обмислят допълнителни мерки. Надявам се на диалог", каза Фандъкова и посочи, че за разлика от кафенета и ресторанти, където може да се спазва дистанция, в нощните клубове, такава възможност няма.

В час пик в столицата пък вече са увеличени влаковете в метрото по първата линия.

"В момента всеки ден с метрото се движат около 240 000 - 250 000 души при 340 000 - 350 000 души преди извънредното положение. От миналата седмица пускаме междинни влакове, които по принцип стоят в топъл резерв. Почти всички машинисти вече преминаха през тест - става дума за около 220 души. Има още 30-40, които ще бъдат тествани. Засилихме дезинфекцията в депото, работните помещения, включително правим и йонизация на въздуха", обясни шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен строги мерки, ограничения, контрол, тежки месеци, "антирекорди", карантини, пандемии, войни, бедствия, климатични кризи, икономически кризи и прочие ужасии, друго не се предлага :))
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво чакаш бе госпожо кмет, кой да ти въведе мерки баба ти ли? Боко шефа ви седи в бункер всички се скрихте *** герберска
16
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, много злобни хора из форумите. Болестно състояние. Оскотяли.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави Трифонов кога ще каже каква му е позицията по въпроса?
14
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се пенсионира кметицата и пожелавам да и е лекуващ лекар, учил и завършил онлайн по време на измисленста пандемия. В живота така става обикновено. Всичко се връща
13
1
 
20
 
! Отговори
Жечка преди 3 години
И аз СЪМ РУДИТЕЛ и сам за Онлайн убучение от дистанция. Така си получих и мойто вишу убразувание
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние от БСП сме против и искаме оставка.
11
2
 
3
 
! Отговори
Д ВЕ преди 3 години
До АнонименНе иЗкаме !
10
25
 
13
 
! Отговори
чл.-кор. Мина Радева преди 3 години
Колко още хора трябва да умрат преди да проумеят и най-*** ***, че единствено общонационална 60-дневна карантина може да ни спаси? Срам ме, че живея в държава, в която се дава трибуна на хора като Мангъров.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строга господарка да хваща бича и да шиба бизнеса. Бизнесът е безотговорен, парите не миришат и ще изкарва пари по време на чума.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще доставите от руските ваксини за всички българи?
7
3
 
14
 
! Отговори
Фактите ! преди 3 години
''Да угодим на всички за да сме отново , на власт'' !Алооо , надминахте бай Тошо , по тоталитарно и ПРОДЪЛЖИТЕЛНО управление !НАЛИ ''уЖ'' БЯХТЕ ПРОТИВ ТОВА ?
6
16
 
4
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания госпожо Фандъкова, адмирации и още 30 години да ни бъдете кмет. Вие сте истинска мъжка жена, или женски мъж. Нали няма да отмените гейпарада. Там всички ще бъдем с маски и по двойки на дистанция.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не изкаме мерки, не искаме маски, искаме светло социалистическо бъдеще и равенство.
4
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз СЪМ РОДИТЕЛ и сам за Онлайн обучение
3
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остафка, ковид е измама, да живее СССР.
2
2
 
10
 
! Отговори
Да преди 3 години
До АнонименПостоянно е такава !
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая не е с всичкия си.