Йорданка Фандъкова: Мерките в София още не са достатъчно строги

Кметът на столицата е готов за диалог със Сдружението на заведенията
27 окт 2020 15:05, Нели Христова
141
Йорданка Фандъкова: Мерките в София още не са достатъчно строги
Снимка: БГНЕС

"Мерките в София още не са достатъчно строги. Важно е да знаем, че от всеки от нас зависи какви ще бъдат. Призовахме студентите да преминат на онлайн обучение. Вчера министърът на образованието даде такава възможност и на директорите на училища. Днес на щаба ще коментираме няколко теми - да дадем по-точни указания на директорите, защото те не са лекари. Според членовете на медицинския съвет, който сформирах, подходът за преминаване към онлайн обучение в училищата трябва да е като този при грипна епидемия - при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес. Имам много въпроси от родители на деца в предучилищна група, които искат да оставят децата си вкъщи, но нормативно това не е позволено. Възложила съм да се намери такава възможност. Не можем да се правим, че нищо не се случва в София. София е трайно в червената зона". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова преди днешното заседание на софийския оперативен щаб.

"Разговарях с проф. Николай Витанов вчера. Той обеща да приложи своя модел към данните за града и да ни дава информация  за тенденциите и перспективите пред града, за да може да взимаме по-бързо решение за нови мерки", подчерта Фандъкова.

Тя напомни, че маските на закрито са задължителни. Отправен е и апел към работодателите да организират служителите си да преминат на работа от вкъщи, където е възможно. Фандъкова е разпоредила всички общински структури да преминат на такъв режим, а общинските транспортни дружества да засилят дезинфекцията и да се намалят максимално контактите между служителите, за да не спира работата на цели системи в града.

Фандъкова е готова и на диалог със Сдружението на заведенията, но подчерта, че мерките трябва да се спазват стриктно.

"Смятам, че този двуседмичен срок, който сме дали, ще даде възможност да се предприемат и да се обмислят допълнителни мерки. Надявам се на диалог", каза Фандъкова и посочи, че за разлика от кафенета и ресторанти, където може да се спазва дистанция, в нощните клубове, такава възможност няма.

В час пик в столицата пък вече са увеличени влаковете в метрото по първата линия.

"В момента всеки ден с метрото се движат около 240 000 - 250 000 души при 340 000 - 350 000 души преди извънредното положение. От миналата седмица пускаме междинни влакове, които по принцип стоят в топъл резерв. Почти всички машинисти вече преминаха през тест - става дума за около 220 души. Има още 30-40, които ще бъдат тествани. Засилихме дезинфекцията в депото, работните помещения, включително правим и йонизация на въздуха", обясни шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данчее,гледай да ремонтираш ''Тодор Каблешков'' и другите започнати ,че иде зима!Мерките ги остави на хората дето са назначени да ги въвеждат.
37
10
 
5
 
! Отговори
едно мъжко момиче преди 3 години
Данче - поне ти постъпваш мъжки - действай с локалния щаб! Останалите се ослушват като зайци в люцерна. Големие ученици да минават онлайн.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всичко са готови, само и само да останат на власт и да продължат с краденето
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама за какви градски мерки говорите, когато се говори за отмяна на карантината на държавно ниво. Значи на Бибитко и ген. Радев може да им се отменя карантина, но за редовия данъкоплатец и тези "мерки" му били недостатъчно строги.
34
1
 
13
 
! Отговори
чл.-кор. Мина Радева преди 3 години
Данчето да наложи мерки в районите където 100% гласуваха за нея !ако не - да си дава оставкатаНе та ли е срам бе да искаш оставката на Данчето нема да си я дава оставката си е нейна
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми почвай да го играеш Строгата господарка, Данче. Ще бъде забавно.
32
0
 
9
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Проблем :Ако се затворят барове и клубове , на кой ще се продава дрогата ?Нали това е най-печеливш бизнес в Бг !
31
0
 
14
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Не карантина , а национална стачка против престъпното и антибългарско управление на тиквата!
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мястото на крадците е в затвора !
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фандъкова, всичко чудесно, но докато не пуснете официална наредба в която е описано професиите, които могат да се изпълняват хоум офис, не виждам кой ще си разпусне служителите така! Да ке забравяме, че българина е алчен за пари и здравето на служителите му не е на 1-ви място!!!
28
1
 
7
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Какво направиха НОЩ като нямаше случаи колкото сега? Имаше ли проследяемост ??? Не нямаше, сега след дъжд качулка! Оставка и бесило за всички некадърници , начело с Борисов за когото явно карантината не важи.. дано те тръшне вирусът ****айка!
27
0
 
16
 
! Отговори
Фактите ! преди 3 години
Който управлява повече т 2 мандата , вече влиза в ПРЕСТЪПНИ СХЕМИ , затова в белите държави , няма 3 -ти мандат !ЯСНО !
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данчето да наложи мерки в районите където 100% гласуваха за нея ! ако не - да си дава оставката
25
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички се надпреварваха да хулят щаба и Мутафчийски, но когато хората започват да умират по улиците се изпокриха
24
1
 
2
 
! Отговори
do 16 преди 3 години
Неговата позиция е винаги пасивна, особено когато якудзата му го дъни във фунията.Славуцата е просто ***.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се наложат още 2 седмици затваряне на всички дискотеки, заведения, барове и прочее дупки, които са своеобразни бардаци, в които се продава дрога, разпорстраняват се венерически болести и коронавирус!
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен, ако всеки ден има по 42 трупа и няма места в болниците, нямаме избор
21
0
 
8
 
! Отговори
питане ! преди 3 години
Г-жо Ф. , какво става с тоалетните кабинки пред НДК и КРИСТАЛ , още ли НЕ работят ?Но си ''заслужават'' кинтите , кога ще има още такива луксозни не работещи тоалетни кабинки ?Защо ли , в другите държави , НЯМА МАНДАТИ НАД ДВА !
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета по-долу колко ковидиота сте се насабрали, може да вземете да си спретнете едно ковид парти направо.
19
12
 
9
 
! Отговори
голем член.-Мина преди 3 години
Колко още хора трябва да умрат преди да проумеят и най-*** ***, че единствено общонационална 60-дневна карантина може да ни спаси? Срам ме, че живея в държава, в която се дава трибуна на хора като Мангъров, а на мене като голем член ***.- не ми са дава и *** е срам от Мангъров, който мисли. Ще отида при Караянчева да ми каже коя е най-високата скала в Родопите.