Спират трамвай №5 в София за две години заради ремонт

Спиркови навеси ще бъдат монтирани по цялото трасе
10 апр 2021 15:31, Ния Христова
31
 
От днес стартира голям ремонт на трасето на емблематичния трамвай номер 5. А този уикенд метрото по третата линия няма да се движи.
 
Трамвайна линия № 5 е най-натоварената в София – в делничен ден превозва над 50 000 пътници. От днес обаче този поток от хора ще бъде поет от автобуси пуснати по линията на трамвая. 
 
Ремонтът ще се извърши в 2 етапа, като всеки етап трябва да продължи по около година. 
 
Това е и най-старата трамвайна линия в София - създадена през 1901 година. Последният основен ремонт на трасето е правен през 1988 г. Юлия Пазарджиева е инженер и силно се интересува от градското развитие на родния ѝ град. И с радост идва да види началото на този дълго чакан ремонт.
 
"От площад "Македония" до Княжево е срамота, че толкова години не се намериха средства да се изгради. Не може да се остави една стара градска част, тука 3 поколения живеят и ние не мърдаме в развитието си", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.
 
Спиркови навеси ще бъдат монтирани по цялото трасе на трамвайния участък, както и 24 камери за видеонаблюдение. От общината обещават, че след края на рекострункцията шумът от трамвай номер 5 ще е едва осезаем.
 
"Площад "Македония" ще бъде превърнат в един линеен парк и успоредно на трамвайните релси ще има пешеходни алеи, зони за отдих с пейки, с дървесна, с храстова растителност. Една много по-добра градска среда", сподели зам.-кметът на София инж. Ангел Джоргов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
до един преди 3 години
Заминавай на марс тогава, аз пък не искам магистрала насред града.
26
1
 
0
 
! Отговори
Похвално преди 3 години
Вело алеи, паркове, със сигурност ще се проточи много повече. Особено за велоалеите по които да се движат жендъри и алеята на прайдовете и лгбт движението подкрепяно с евро фондове за развите на обществото.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До qweРемонтираха я и преместиха линиите само от едната страна на Руски паметник. Отделно че непрекъснато нещо се прави, преправя и ремонтира по нея.Ако толкова иска човек, винаги може да ремонтира нещо там. Но това, да я спреш за 2 години си е чиста гербидж простотия. Така де - ако София не е в разкопки и заграждения все едно кметицата не работи. И се надявам да е само за две години, а не за пет (щото всичките им ремонти закъсняват с поне една година) и да не се скапе след 3 месеца.
24
3
 
9
 
! Отговори
qwe преди 3 години
Тази линия не я ли ремонтираха наскоро? Разбирайте последните 10 години или се бъркам?
23
3
 
9
 
! Отговори
коко джамбо преди 3 години
Пак ли са бомбардирали София или така си изглежда?
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПавловА и шумът е ужасен, но щом за трамвая ще е две години, от пл. Македония до княжево всичките участъци (бул. Македония, бул. Тотлебен и бул. Борис III) не смея и да мисля колко години ще отнеме.
21
3
 
19
 
! Отговори
Един. преди 3 години
Коч.ин.АТА наречена бул Цар Борис Трети, трябва задължително да бъде премахната и да се построи модерен и широк асфалтов път, тъй като целият булевард е изключително натоварен! Паветата, който е толкова силно романтично-исторически настроен, да си ги носи у двора! Човечеството се готви да стъпи на Марс след 3-4 години, ние павета рЕдиме. СмЕх!!!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Горна баня танкове няма от 15 години, пич.Просто с постоянното пренареждане (извършвано от абсолютно неквалифицирани работници), постоянно се източват пари.Много ми е интересно и кой приема обекта и работата, щото по БДС ,разстоянието между паветата трябва да е макс 7мм:-))))А настилката е допотопна, шумна, мръснa вредна и опасна.Но явно много ползва някойКой?!?!?
19
3
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
До Трябва задължително да се демонтират паветата и бул.Борис Трети да се асфалтира.разбихме си колите,плащаме залудо пари за ремонт.Съжалявам Павлов, но не си познал. Тия павета са от танковото поделение в Горна баня до жълтите павета на центъра на София, ако стане нещо да дойдат танковете в центъра, без да изровят асфалта. Никоя власт няма да ги махне точно тия павета :)
18
3
 
10
 
! Отговори
Павлов преди 3 години
Трябва задължително да се демонтират паветата и бул.Борис Трети да се асфалтира.разбихме си колите,плащаме залудо пари за ремонт.
17
1
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
За две години направиха продължението на околовръстното от Младост до Цариградско шосе. Около 20 км, с две ленти, мостове, канализация и т.н. за около 7 км трасе за две години ще подменят лелсите, а плез това време....
16
2
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Как цяла, пише две... какво толкова ще правят две години?
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А паветата кога ще разкарате?Колко пари са дадени за последните 10 години за постоянното пренареждане на "вечните" павета?Постоянно някакви бригади редят и пренареждатКой колко взима и точи от тая хранилка?Иначе, пишем стратегии за шума за праха за дрън дрън......
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Автобуси няма как да поемат пътниците. Ще е ад. Линията на трамвая е затворена и се стига до центъра за минути, докато автобусите ще се бутат в задръстването по Цар Борис. Цяла година ще е кошмарно!
13
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Геп Геп Геп - колко Милиарда ще Гепят ? бойковата марионетка беше избрана от Факултето с купени гласове .Опозицията да се обедини и да ги махаме от София Веднага !В София най-много крадът На Едро - Милиони Милиарди ремонти,метро,околовръстно , общински имоти в Центъра и тн тн тн
12
5
 
18
 
! Отговори
Хиподрума преди 3 години
Бангладеш пасти да яде пред Софето. Направо сме трагедия. Ориент. Ако някой ми намери град в Европа да изглежда така ще го чепрпя до живот, за столица да не говорим!!
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Ми, той Борисов вече не е първа цигулка, какво още искаш. Ако някой нещо направи сме недоволни, ако не направи нищо пак сме недоволни. Някой беше казал, че сме лош м'атериал, еми прав е!
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6 Стига, с това източване, защото нищо не си видял!Голямото източване предстои, ще имаш възможност да видиш за какво става дума!
9
7
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ИЗОБЩО НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ!!!!ПАВЕТАТА НЕ БЯХА В ТАКОВА СЪСТОЯНИЕ А СА УМИШЛЕНО РАЗКОПАНИ ЗА РЕПОРТАЖА!!!!--------------------ЕДНО ГОЛЯМО КРАДЕНЕ СЕ ЗАФОРМЯ И ЕДИН ТОРМОЗ С ГОДИНИ!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас! Представям си спирковите навеси по ЦЯЛОТО трасе! То като наземно метро ще стане, няма да ни вали дъжд, няма да ни духа вятър.