Анжела Димчева: Ако бях родена в Свищов щях да си стоя в Свищов

Хората да развиват местната икономика, поиска писателка от ГЕРБ
19 май 2021 18:45, Петя Славова
329

Напрежението сред родителите продължава да ескалира след първото класиране за детски градини и ясли, при което над 10 хиляди деца останаха без място.

Мненията се поляризираха допълнително от изказване на писател от листите на ГЕРБ, че столицата е пренаселена заради хора от провинцията.

Още по темата

За втора поредна година детето на Емилия Тодорова не е класирано в ясла. Тя е категорична - опитите това да се случи стават все по-трудни, дори невъзможни.

"Още една година вкъщи - мъжът ми да работи двойно и тройно повече или частна ясла и аз да работя двойно и тройно. Частната ясла е от 500, 600 нагоре до 1000 лв. стига, но и там места няма, цената е на една минимална заплата и отгоре", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

И докато хиляди родители като Емилия в столицата търсят вариант кой да гледа децата им, писателят Анжела Димчева, която беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните избори, нажежени мненията в социалните мрежи.

На въпроса как със заплата от 1000 лв. се плаща частна детска градина тя отговори:

"Ако аз съм в общинския съвет ще предложа една минимална заплата на родител чието дете не е класирано, това е достатъчно".

Според нея причината за големия брой некласирани деца е пренаселването на София.

"Това беше грешка на Жельо Желев - да разреши без никакви критерии София да се заселва от провинцията. Кажете ми в коя държава в света и Европа общината се грижи за всички деца и ги настанява в детски градини, няма такова нещо", смята Димчева.

И е категорична отговорността е на всеки гражданин.

"Аз съм си гледала моите две деца с разлика 6 години вкъщи, не са ходили на детска градина. Ако аз бях родена в Свищов щях да си стоя в Свищов и да развивам местната икономика. Пустеят детските градини в страната. Ако трябва няма да работят тук хората, ще им се осигури работа", добави Димчева.

"Никой не може да каже на кой да дойде в София, причината е, че тук има работа, за съжаление или за радост нямат друга алтернатива в родните си места, никой не е тръгнал от хубаво. С какво тези хора там да си гледат децата, с какво да се издържат и да се хранят като предприятия и всичко се затри, изкупи, продаде на безценица", каза Емилия Тодорова.

Анжела Димчева стои зад думите си и не смята, че трябва да се извини на някого независимо от заплахите, които е получила.

"Докато не се въведе критерий за уседналост в София, не може всеки който реши да работи да идва тук, трябва критерий за ценз и постижения", категорична е тя.

И дори предлага решение на проблема:

"Аз предлагам да се направи промяна в закона и да се осигури финансиране от държавата за децата, които не могат да влязат, а не да се използва език на омразата".

"Смятам, че като данъкоплатец ми се полага този шанс  - детето ми да бъде разиграно на тото, да видя какъв късмет има и ако случайно бъде прието, отивам да пускам фиш за спортния тотализатор, може да се случи чудо", каза още Тодорова.

И докато Емилия се надява на чудо, вярва, че не е важно къде си роден, а с какво можеш да допринесеш за развитието на града, в който живееш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
2
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Явно моето дете е богоизбрано и ема детска. НЕ. Държавата трябва да осигури за всички детска. А не да дискриминира половината деца в София. Хората са дошли тук да работят, всеки може да иде днес навсякъде. КОНКУРЕНЦИЯТА ДНЕС Е ПО МОЖЕНЕ И ЗНАЕНЕ, а не къде си роден. Всички неуспели и завистливи софиянци стават за смях когато се делят на граждани и селяни. Хайде да се делим на под и над БРЗ 2000 доход, на бели и черни, на млади и стари, на с висше и без...
257
2
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Къде да отидат младите? Не зная за университет в Полски Тръмбеш. И как едно дете на 18 ще си отане в Полски Тръмбеш да оправя икономиката, че нещо не се сещам. Това е занимание зя хора с пари, крали та се ояли башибозуци по селските общини. Не е за бедни гяволи. И аз съм *** като, ще си изпращам детето в Оксфорд и англичаните ще ме одумват. Всеки иска най-доброто за детето си, затова ги изпращат в София.
256
2
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Ако не бяха дошли стотици хиляди в София, градът щеше да е още село с 30 000 души. Нямаше да се строят нови жилища и всички бизнеси, свързани с това нямаше да ги има - от ресторантьорство до IT и дори раздутата администрация в която е тази жалка карикатура. Аз съм стара софиянка и червива с пари, нали някой трябва да иде да работи, аз няма да ида. От околните села идват по заводите, от страната идват по офисите. Така става богат и пренаселен град. Затова има на кой да се дуе тая.
255
4
 
4
 
! Отговори
истината преди 2 години
В Полски Тръмбеш места бол. Ама зор всички да сме софиянци. Е, не може.
254
3
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
София е най-хубавият град на Планетата.Тук извършихме първата анти-ковид революция. Господ е Българин.
253
2
 
9
 
! Отговори
От провинцията преди 2 години
Нека всички IT компании, онлайн фирми и се преместят във вътрешността на страната и София ще се освободи! Уважаеми Софиянци, кореняци, организирайте се и направете протест! Нека всички ваши работодатели, министри и общински съветници, които не са от София да си ходят по родните места! Идете протестирайте пред външно с искане всички, които не са от България, но живеят в София да си ходят! Все пак горе изброените също задръстват "хубавия" град.
252
3
 
5
 
! Отговори
Пияния помак преди 2 години
София е една к л о а к а. Аз си живея в планината ям, пия, наспивам се като пич. Гледам си ***, правя си вино и рикия и ми боли щепсела.
251
4
 
6
 
! Отговори
Сия преди 2 години
И до тия, които се мислят за важни софиянци. Живеете в една дупка, без инфраструктура, без грижа за малките и старите, кефите се да взимате средна БРЗ БРУТНА под две хиляди. Сафия е провинция на фона на света. Познавам много по-способни и работливи хора, дошли в този град и които с труда си допринасят за развитието му, за високите продажни цени в имотния сектор и т.н., за да може да се надуват старите софийски рентиерки.
250
2
 
1
 
! Отговори
До 263 преди 2 години
Не мисля, че някой приказва за пререждане тук. Данъците и недостиг на ДГ не ги решават обикновените хорица какви да са и как да се събират и т.н. Впрочем София в момента е един от най-големите прованси и това не е точно заради хората, които живеят в София. Виж пътищата, виж цялата кал, мръсните блокчета, изпочупените скамейки и какво ли не. Що не мръднеш леко от София към Ихтиман да видиш какво е? Или към белица и петрич(софийско)?
249
5
 
4
 
! Отговори
Сия преди 2 години
Значи едните деца имат грижа от държавата, а другите са изоставени, без помощ?! На това ли се казва равноправие и еднаква грижа за гражданите?
248
4
 
3
 
! Отговори
Сия преди 2 години
И до анонимния под мен - да, не сме равни, когато наследяваме или в бизнеса и професията, но децата са равни и това е аксиома на развитото общество. Защо моето дете плаща нищо, за да е в детска градина, а друго плаща 700 лева поради липса на места? Нима родителите му та харчат в тази национална икономика? Защо майчинството е платено две години, а на децата без градина държавата дава по 300 лева само между 3 и 6 години. Не се е намерил някой да ги осъди и да промени това
247
4
 
16
 
! Отговори
Сия преди 2 години
Чутири поколения софиянка съм. Първоначално градът е бил 30 хиляди души. Всички са дошли отнякъде, рано или късно. Каква е тая, че ще казва кой ще живее тук! Как може да си толкова тесногръд, изостанал и ограничен! Няма такова ниско ниво, такъв резил, такава плитка идея за икономиката, по-точно никаква! Позор и срам за тая женица. И тя ще ми заема обществени постове! Срам за семейството си.
246
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно не разбирам - провинциалистите скачате като гладни кучета да лаете срещу софиянци, а това е нашият роден град и е съвсем естествено за нашите деца да има места, а вашите - ще почакат. Всички бяхме равни по социализма, сега не е така. Кой е виновен, че не сте от София, ние ли?! Мразите я от дън душа - а се бутате да живеете тук. Как живеете с тая омраза, просто не разбирам. Карате си трошките с несменена регистрация, плащане данъци в прованса, но всичките претенции тук. Не става!
245
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно не разбирам - провинциалистите скачате като гладни кучета да лаете срещу софиянци, а това е нашият роден град и е съвсем естествено за нашите деца да има места, а вашите - ще почакат. Всички бяхме равни по социализма, сега не е така. Кой е виновен, че не сте от София, ние ли?! Мразите я от дън душа - а се бутате да живеете тук. Как живеете с тая омраза, просто не разбирам. Карате си трошките с несменена регистрация, плащане данъци в прованса, но всичките претенции тук. Не става!
244
5
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Аз пък ако бях роден в София щях да се изселя от тази миризлива дупка още непълнолетен
243
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 203Аз съм съгласен, че София се обезобрази, но се обезобрази именно благодарение на ГЕРБ. Те строят навсякъде, те привличат *** и пульо, те са тези, които развиха мафията така, че даже всеки дребен престъпник вече е в София. Те са отговорни за превръщането на София в кошмар. До идването на гербаджиите Между другото, главният архитект е некадърен плевенски шут и му личи. Гербаджиите довлякоха всички бездарници от провинцията, а тая патица работи за тях!!!
242
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като 80% от работодателите в сф не са от сф не виждам проблем и работниците да не са от сф. Който иска да ходи към софлето, аз лично предпочитам морето
241
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте какво, всички вие, които се оплаквате от държавата и общината... Всеки иска нещо от тях, все едно са му длъжни. Когато тръгнахте за София и си купихте апартамент в Манастирското гето, например, 'що не си направихте сметката, че там няма ни детска градина, ни училище, ни място, където да си паркирате 3-те семейни автомобила? Има си ясни правила за класиране в наличните детски градини, като не отговаряте на условията кой ви е крив?
240
3
 
10
 
! Отговори
Лидерооов преди 2 години
Тази кореняк маастия какво си мисли точно? И ако тя е отгледала децата си у тях, аз какво по-точно да направя? Там е работата, че тази бабичка когато си е гледала децата у тях е имало нещо социално в тази държава. Сега тия диви капиталисти това не ги интересува деца ала бала. Важното е да има пари за с класи. И отново въпрос към бабичката...кой те е клатил от политбюро та можеш да си позволиш да гледаш две деца в къщи? ***
239
3
 
21
 
! Отговори
Alex преди 2 години
И двете ми детски градини в момента са кръчми - Дивака на ул. Гладстон и Уго на ул. Н. Рилски. Намират се в топ център. Питам само дали комунистите ги направиха кръчми или някой друг?