София Прайд се завръща под мотото "Отново заедно" на 12 юни

Очаква се хиляди да се съберат в София
31 май 2021 15:08, Петя Славова
542
София Прайд се завръща под мотото "Отново заедно" на 12 юни
Снимка: София Прайд

На 12 юни по улиците на София отново ще премине София Прайд – традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора).

Хората се събират пред Паметника на съветската армия още от 14 часа, музикалната програма ще започне точно в 16 часа, а самото шествие ще се проведе от 19.30 до 21 часа. На събитието ще се вземат всички противоепидемични мерки.

"Прекарахме много време разделени: физически заради пандемията, но и политически заради на моменти грозна предизборна кампания, в която общността ни отново беше многократно нападана. Време е да се съберем отново заедно: всички хора, които вярват в свободата и човечността", каза Симеон Василев от организационния комитет на София Прайд.

За първи път на сцената на София Прайд ще застане певицата Деси Слава, както и българската участничка на Евровизия Виктория Георгиева. Щастливи сме да съобщим, че тази година към нас се присъединява и Руши.
"Ще се радвам да видя много щастливи лица на София Прайд. Колкото повече се радваме на живота, толкова по-малко имаме нужда да търсим различия помежду си, сподели Руши. В един мой текст се пее, че животът е хубав, дори и несъвършен. А любовта осмисля живота, така че тя винаги е повод за празник."

Изненадите в музикалната програма, която ще започне в 16 ч. не свършват дотук. От Северна Македония заедно със своя балет ще пристигне и техният представител в Евровизия – Васил Гарванлиев. Преди песенния конкурс Васил се разкри като гей и предизвика полемика в страната си.

Зад равнопоставеността на ЛГБТИ общността с музиката си ще застане отново Михаела Филева, която на 15 май представи третия си студиен албум "Ин и Ян" с песни, създадени преди и по време на пандемията.
София Прайд отново ще подкрепят Иво Димчев, Рут Колева, Мила Роберт и Прея. Трите изпълнителки са замислили и специална изненада за феновете си под формата на tribute към известна girls банда.

Темата за семейството ще бъде основна за изданието тази година – от разкриването пред родителите и близките, които са ги отгледали, до създаването на собствени семейства, които са толкова разнообразни, колкото самата общност. България остава една от шестте държави в Европейския съюз, които не са осигурили никакво правно регулиране на еднополовите семейства. Множество посолства подкрепят и тази година София Прайд. Видео обръщения на посланици ще бъдат споделяни в социалните мрежи на прайда през целия месец юни.

София Прайд се провежда всяка година от 2008 г. насам, като подкрепата му непрестанно расте: от стотина човека на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 година. Очакванията и тази година са за още по-голям брой хора.

Първият парад на гордостта в света се провежда на 28 юни 1970 година в Ню Йорк като възпоменание на Стоунлоуските бунтове, случили се точно година по-рано. Оттогава шествията стават все повече и все по-многобройни както в САЩ, така и в над 70 държави по света. Прайд шествията остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Що е то "Прайд"? Цитирам: "Прайд е название на група лъвове, които живеят заедно. Съжителството им е подобно на глутница, но социалната структура и взаимоотношенията на лъвовете са специфични. Прайдът заема определена територия, като се придвижва в различни зони из нея. Понякога между прайдовете може да възникнат конфликти за територията." И понеже няма нищо човешко в "прайда" трябва да се държат настрана иначе ние заминаваме на кино. Да си афишират в спалнята "ценностите", а не да ги показват
160
3
 
6
 
! Отговори
Хм !? преди 2 години
Гешев с какъв костюм ще бъде. А Борисов? А Цецка Цачева? Искаме да видим тези наши любимци как изглеждат на площада!
159
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитирам: "ЛГБТИ общността с музиката си ще застане отново Михаела Филева, която на 15 май представи третия си студиен албум "Ин и Ян".""Таз и тя ли стана ЛГБТИ? И като си е кръстила албума така знае ли, че Ин и Янизобразяват равновесие, взаимно допълване и съединение на двете части на цялото. Светлата част е ЯН активното-мъжкото-небесното начало. Тъмната част е ИН пасивното- женското- земното. Мъжко и женско взаимно допълващи се, а не женско-женско или мъжко -мъжко.
158
3
 
15
 
! Отговори
бапкок преди 2 години
Да не се чува! Докога ще ни натрапвате *** ценностти? Не ви щем гей парадите, защото са гадни.
157
0
 
8
 
! Отговори
БО преди 2 години
Не искам някого да засягам ама да попитам тук коментиращите които имат деца, обръща ли ли внимание с какви дрехи се носят и какви прически имат. Нито едно от децата днес не си мязат на пола. Момчетата с едни плитки на кратуните, а момичетата ходят и постригани като момчета. Така че тука имаше някой как да обясни на детето си какво е това - само ще кажа - Споко то вече повече знае от теб в нета!!!!!!!
156
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това момче на снимката да не си изяде боя? Малко мяза на Рут Колева, ако беше фотошопната.
155
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ е доволна - защитава розовия си електорат.
154
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме парад на куртизанките и жиголата...не може така, и ние сме хора и ние сме перверзни!
153
3
 
8
 
! Отговори
нахалитети разни преди 2 години
Една от популярните черти на нискочелия нахалник е да кряка, тропа, да се хили и ***, да носи крещящи дрехи и винаги да е център на внимание, което по принцип не заслужава. Крякащото същество иска да го гледат, но освен раздразнение и досада не предизвиква никакви други емоции. Та така са и тия ЛГРВМБЗДСАТ - досадни и нахални.
152
2
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
По стара еврейска традиция светът трябва да заприлича на нищо,за да се окажат прави равините пsiхопати. Така евреинът педофил Алън Гинзбърг намира днес продължители свои сънародници като Роберт или Рут Колева,за да се борят срещу българското семейство. На евреите им трябва Царство България без българско население. Спомнете си какво направи оная еврейска куришка Симон Вайл с френските и въобще европейските семейства,налагайки аборта като велико дело. Евреите нямат сърца.Евреите са генетично увред
151
3
 
4
 
! Отговори
*** преди 2 години
Лелеее а в Дойче зеле какви статии има по темата ужасссс, направо страшна пропаганда
150
2
 
0
 
! Отговори
бил прост,така ли преди 2 години
До Анонимен 165А ти с цялата си сложност я докара до другия бряг!Айде няма нужда от лесното ти детство пълно с уравнения!
149
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джендърските НПОта трябва да развеят калпака как харчат милионите на Америка за България.
148
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що да не се завърнат? Вече имат и политическо лоби в лицето на ДБ. ЩЕ им издействат спокойствие и по някое и друго право в допълнение към всичко.
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до дядо мраз """. А сега си представете,че целия ви живот ,трудът по отглеждане,възпитание и обучение на децата ви се провали заради ЛГБТИ ,децата ви тръгнат подир тях========= Ти си 27/7 с тях и ги възпитаваш - как така изведнъж ще тръгнат подир тях? Допъскаш, че някое от децата ти може да има склонност към гейство ли?
146
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз какво да обясня на малката си дъщеря като ме попита кои са тия и за какво се борят?------------- Кажи и, че си прос и не знаеш, не си учил толкова, имал си тежко детство. Това е достатъчно. Като те пита за диференциални уравнение и производни, какво и отговаряш?
145
0
 
5
 
! Отговори
нормален преди 2 години
До: номер 161 Да, ние нормалните свободно си показваме хетеросексуалните отношения по улиците! Когато със жена ми още бяхме гаджета, сервитьорките в заведенията се обръщаха да ни зяпат даже! Една за малко да падне, щото не видя прага на пода и се спъна в него! Това ако беше по времето на сталинизма, милиционерите сигурно щяха веднага да ни оженят! А синът ми още в 4-ти клас ми каза че знае какви са гейовете: "Мъже, които обичат други мъже." - каза ми с лека насмешка.
144
2
 
9
 
! Отговори
анономен преди 2 години
Ей това ще е празник за привържениците на Не България и Майчето )))))))))))))))))))). А ония от Шоуто ще се в мега делириум))))))))))
143
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз какво да обясня на малката си дъщеря като ме попита кои са тия и за какво се борят?Не разбирам защо е тази показност, натрапчивост, агресия? Да се гаврят с телата си и да си траят, никой не ги преследва! Ние, нормалните показваме ли хетеросексуалните си отношения по улиците?
142
0
 
6
 
! Отговори
Евродупетат Йозеф преди 2 години
Много сполучлив транс уомън на снимка! Евала!