Д-р Начков за скандала с трансплантациите: Проблемът е в лекарите

"Това, което е трудно, е да осигуриш обществено доверие"
7 юни 2021 12:24, Ния Христова
46
 
Порочни практики бяха разкрити след разразилия се скандал с болница "Лозенец" във връзка с изнесените данни от здравния министър Стойчо Кацаров за незаконни трансплантации и източване на НЗОК. Как работи системата за трансплантации у нас? Какво трябва да се промени и как може да се прекъсне търговията с органи?
 
"Ние съумяхме да изградим една система за трансплантации в България, която да отговаря на европейските критерии - да е нормална, човешка, да е обърната към хората. Това, което е най-трудно в трансплантациите, е доверието. Хирургическата част на нещата е ясна. Може да бъде извършена", каза бившият и пръв директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Янко Начков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той допълни, че първите трансплантации са направени през средата или втората половина на миналия век, дори в България.
 
"Това, което е трудно, е да осигуриш обществено доверие. Да можеш да се изправиш през опечалените близки и да им кажеш: "Вие загубихте близък, но този човек може да спаси друг човешки живот". Това е прекрасно, но за да се случи обществото трябва да ни има доверие. Системата за трансплантации у нас не е открила нещо ново. Ние сме изкопирали това, което е прието в развитите европейски страни", коментира Начков.
Още по темата
 
И изтъкна, че принципите са няколко.
 
"Първият принцип е безвъзмездното даряване на органи. Никой не би трябвало да може да продаде бъбрека, черния си дроб, части от тъканите си, за да получи пари. Това е причината българският закон за трансплантация да дефинира, че донори на органи могат да бъдат само най-близки роднини. Те са изчерпателно изброени в закона", добави бившият директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите.
 
Той е категоричен, че проблемът не е в пациентите, а в лекарите, които са склонни да извършат нещо, което е незаконно.
 
"Системата им пречи и така трябва да бъде. Административната технология, за да бъде осъществена трансплантация от жив донор е доста сложна. Тя винаги е планова интервенция. Тя се планира с месеци, изследва се реципиентът, донорът. Преди години, преди да започнем да правим сериозна система за трансплантации, една голяма част от българските граждани, които имаха нужда от бъбречна трансплантация, се трансплантираха в Индия и Пакистан. У нас всяко лечебно заведение, което извърши трансплантация, е длъжно да осигури наблюдението на пациента до края на живота му. Подобна е законодателната рамка и в Германия", обясни д-р Янко Начков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ми че у кой да е вината ,естествено на лекарите!? Те и затова си направиха и реформата на здравеопазването -да се краде безконтролно и в големи размери пари!
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и за ВИП гербера не знаели и го държали на стълбите? хахаха
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р (?) Начков.... Вие доктор ли сте, фелшер, кака, дето мие коридорите...?Какво някакво Нещо сте? Или сте едно НИЩО?
21
0
 
1
 
! Отговори
Маамут преди 2 години
Еш па тиъ. Оти са успаате бе?На мене са ми плащале дъ ва казвъм да са не плашете! Нема КОВИДЕ! И аку не сакате да одите на дофтур нема а ва ванцинирвът! И ша живеета до 300 годин!И ша гласувате за кой ви казувъм! Те така те!
20
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
ОСССТТТТАФФККККККККЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ!
19
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ич да нема никфи дофтуре! Сал язе и тиа дека ми плаштат!Абе виа кфо сакате бе!
18
1
 
10
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Искаме всички да бъдат уволнени по веригата , като сте започнали ... защо ДАНС и Службите не са хванали тези случаи ? АМи логиката тогава казва, че щом няма полза от тях трябва да бъдат премахнати ...
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При премиер мутродемократ е така. 12 години мутри стигат
16
2
 
9
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Истината е тъжна!В РБ е мафиотска държава!Законите не се спазват!Властва корупцията.Съдебната система не работи!Причини:премиер комунист,главен прокурор-полуграмотен милиционер,назначен,а не избран/няма други кандидати/.ВСС е съставен от милиционери и дечица на комунисти.
15
1
 
11
 
! Отговори
Не им се връзвайте преди 2 години
Забелязвате ли как се управлява обществено мнение? Предъвкват проблеми за трансплантации на чужди граждани - може да е неморално, но е печелившо и мен като Българин не ме касае пряко. НО МЕ касае как може някой БГ гражданин да предреди друг за трансплантация с политическо обаждане!!!!!!! Това е на живот и смърт, ЗАЩО спряха да го дискутират.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е бил ДАНС, главния прокурор, конпи? Конпи да вземе всички пари на Спасов. Оставка на безделниците и затвор за прикриване на престъпление срещу човечеството.
13
2
 
5
 
! Отговори
айдее преди 2 години
Пазача на болницата изгоря. Ама защо ги е пуснал въобще тея вътре? Безнаказаността на виновните по високите етажи на управлението продължава.
12
3
 
4
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ПРОБЛЕМЪТ Е В ЗАКОНА ЗА ДОКАЗВАНЕ НА РОДНИНСКА ВРЪЗКА!!! ТОЛКОВА.
11
1
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
РОДНИНСКИ ВРЪЗКИ ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЗВАТ ЧРЕЗ ДНК ПРОБИ, А НЕ ЧРЕЗ КОРУМПИРАНИ НОТАРИУСИ!!! ПРОМЕНЕТЕ ЗАКОНА ИНАЧЕ И ВИЕ МОЖЕ ДА СТАНЕТЕ СЪГЛАСНИ ДОНОРИ!!!
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ти къде дрема бре, Начков? Допреди десетина години простосмъртен не можеше да стъпи в Правителствена болница, и сега не е по-различно, но срещу много пари не е нужно да ходиш до Пакистан. Мутро-комунистите сте навсякъде - и като "лекари", и като ВИП-пациенти.
9
4
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
СЛЕД КАТО ИМА НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РОДСТВЕНА ВРЪЗКА - КАКВА ВИНА ИМАТ ЛЕКАРИТЕ????? ТЪРСЕТЕ В ПОДКУПНИТЕ НОТАРИУСИ!!!!!! ТАМ Е КОРУПЦИЯТА!!!
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Службите и бившият здравен министър са знаели за незаконните трансплантации.Незаконните трансплантации, за които съобщи през изминалата седмица служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, са извършвани със знанието на властите, които нищо не са направили. До такъв извод стига проверка на "Капитал".
7
17
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Аз да попитам, след като са представени всички необходими нотариално заверени документи, болницата да не е ДАНС, че да разбере, има ли сред тях фалшифицирани?
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберските престъпници превърнаха България в Индия и Пакистан.
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така лекарите ще са виновни Аз пък си мислех че медицинските сестри и санитарките трябва да се уволнят. Както уволниха шофьора и чистачката заради онези двамата дето починаха на стълбите пред болницата. Някой да е чул за уволнени доктори и шефове на болници. Ако има такива нека пишат.