Ликовете на български герои - на графити в столичен квартал

Започна изрисуването на образа на Райна Княгиня на една от сградите
27 авг 2021 20:50,
13
Ликовете на български герои - на графити в столичен квартал

Графити с образите на български герои да се появят по фасадите на трафопостовете в столичния квартал "Банишора". Идеята е на младия Александър Александров. За подкрепа той е поканил професионални художници и съседи. Днес започна изрисуването на една от сградите с ликовете на Райна Княгиня и Борис Дрангов, съобщи Bulgaria ON AIR.

Александър е израснал в квартал "Банишора". Надрасканите фасади от фенове на футболни отбори според него превръщат квартала в гето.

"Първоначално беше просто едно начинание, което касаеше това да превърна блока ми и околните такива в едно малко по-красиво място за живеене, тъй като бяха заприличали на гето", каза той.

След редица изрисувани фасади в квартала ще бъдат изрисувани и двата трафопоста между трамвайните линии на бул. "Мария Луиза", които до скоро бяха покрити с нецензурни графити. Скоро на тях ще се появят българският трибагреник, ликът на Райна Княгиня, както и този на българския офицер Борис Дрангов. Припомнянето на историята, според Александър, е важно за самосъзнанието на българина.

"В евроатлантическия сектор, в който се намираме, се пропагандират малко по-различни ценности и започва да се губи връзката с родното, с културата, с езика, с историята и на мен ми се струва много необходимо", допълни Александър.

Негови съседи подкрепят инициативата като поставят знамена в близост до рисунките.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на хората. Мислят.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко цвят в сивата София
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми харесва уличното изкуство в повечето случай.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ненормална работа, това е поредната ненаказана подигравка с народните ни герои и будители.
5
1
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Нямат на идея, става на въпрос, имам си на представа. Върху идея си нямат, под или зад идея вероятно поемват донякъде. Жалък, презрян аналфабет, научи българския език, преди да пишеш на него! Предпочитам "фалшив" патриотизъм пред неграмотното чуждопоклонничество на хипстърчета, които си "нямат на идея" как да си напишат името!
4
3
 
8
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Криворазбран патреотизъм. Мине се време и изникват ракиени патреоти. Мястото на българските герои е в историята и овековечени в паметници. Всичко друго е подигравка с тяхната памет. Включително това с татуировки и тениски. Те не са тик-ток звезди. Умряли са за да я има България, а не да красят трафопости и панели.
3
4
 
7
 
! Отговори
111 преди 2 години
Няма по-гнусно нещо от графитите. Дори и да са образите на наши герои. Това е "изкуството" на бедняците от гетата. Хора, които никога не са виждали нищо хубаво и си нямат на идея какво е това красота.
2
4
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЧУХ ЧЕ В БЛАГОЕВГРАД В КВАРТАЛ СТРУМСКО СА ИЗОБРАЗЕНИ ЛИЦАТА НА БЪЛГАРСКИ ГЕРОИ В РАЗМЕР 5М НА 5МЕТРА-АКО Е ВЯРНО БРАВО.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да поискат разрешение от всички собственици и общината. Да не стане като ония момчета от Добрич ли, забравих къде точно. Върнал се от чужбина,видял джунглата около блока и изчистил с приятел.За награда дошла полиция по сигнал на някакъв самсурник,защото приключили 10 мин.след 14 ч. и му нарушили спокойствието.Някои са свикнали да живеят в *** и на хубаво не се чувстват комфортно.