СОС реши: Площад ще носи името "Героите на Украйна"

Друг площад без име вече ще се казва "Борис Немцов"
585
СОС реши: Площад ще носи името "Героите на Украйна"

Столичният общински съвет (СОС) взе решение площад в София да носи името "Героите на Украйна", а друг – на руския опозиционер Борис Немцов.

Общинските съветници подкрепиха решението за площада "Героите на Украйна" с 32 гласа "за", 16 – "против" и двама въздържали се. Вносители на доклада са общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски и Борислав Бориславов.

Още по темата
Според доклада става въпрос за именуване на безименно пространство от двете страни на бул. "Драган Цанков", разположено между паркинга на парк-хотел “Москва” и бул. "Драган Цанков” и от югозападната страна - пространството между бул. "Драган Цанков”, ул. “Никола Мирчев”, ул. "Незабравка" и оградата на посолството на Руската федерация в България.

Другият доклад за именуване на озеленено пространство в район "Изгрев" с името площад "Борис Немцов", също бе одобрен от СОС.

Споровете "за" и "против" подобни символични действия на съпричастност към украинските граждани продължиха близо два часа.

Малина Едрева от ГЕРБ-СДС настоя, че с настоящото предложение София става част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на общински обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и застава редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс, Копенхаген, Лисабон, Лондон, Осло, Прага, Рига, Тирана, Торонто, където подобно решение се обсъжда или вече е взето.

Тя подчерта, че става въпрос за ценностен избор и подчерта, че възможността на една страна да се самоопредели в европейската си перспектива, е била отнета от друга абсолютно безпрецедентно.

Общинските съветници от „БСП за България“ обаче настояха, че този символизъм „не е целесъобразен“ за България.

"Против" бяха и общинските съветници от "Патриоти за София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъм Руското пасольство се чува ,,ой-ой-мамочка,,.
426
2
 
22
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 години
Тук в БГ останаха по-малко български неща отколкото в квартал населен с българи в чужбина ...
425
0
 
9
 
! Отговори
до 486 преди 2 години
Не разбрах каква е връзката?
424
1
 
8
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
>>>Накратко-османската власт не е потурчвала всички наред - потурчила е само неконтролируемите общности наследници на "ранното християнство". За контрол над "ортодоксалните" /православни/ християни се е грижела гръцката патриаршия, която е имала договореност с османската власт. Днешните босненци са чисти българи по род, мохамедани по псевдорелигиозна доктрина - арабска зараза ислям. Издава ги българския фолклор, макар и да носят фесове и шалвари.
423
1
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
>>>>След падането на Балканите под османска власт, договорката между православните клирици и османската власт се налага, но тя не важи за "БОГОМИЛИТЕ" - те са неуправляеми, и се налага да бъдат помохамеданчени с огън и меч. Който "БОГОМИЛ" не е искал новата доктрина на мохамед, бил е заклан, или набучен на кол. Така са се появили псевдорелигиозни общности, съставени от българи по род - "помаци" в България и "бошняци" в Босна. (Следва>>>>)
422
0
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
>>> В България са горени живи на клади и клани почти в цялото Средновековие от провизантийската настроена църковна и светска власт. Още по това време, преди идването на османлиите, големи групи българи "чисти" християни се изселват в земите на днешна Босна (Следва>>>>>)
421
0
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
>>>> Османлиите обаче са имали проблеми с един древен клон на християнството - "ИСТИНСКОТО", "РАННО", "Ч!ИСТО" ХРИСТИЯНСТВО, което на гръцки се нарича "КАТАРИ", и в превод на български "ЧИСТИ". В историческата литература тези християни се наричат често "БОГОМИЛИ". Богомилите са били преследвани от римокатолиците и ортодоксалните християни безмилостно - във Франция всички "КАТАРИ" са били изклани до крак още в средновековието. (Продължение >>>>)
420
0
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
За младите тук ще разкажа за съдбата на българите наричани босненци. В османската империя грижата за ортодоксалните християни се е упражнявала от гръцката патриаршия. Негласна договорка между османлии и гърци е държала в мир двурелигиозната османска империя - гръцките папаси са държали в покорство ортодоксалните /православните/ християни (продължение>>>>)
419
1
 
2
 
! Отговори
484 брато от коя преди 2 години
секта си?
418
2
 
1
 
! Отговори
Хубава новина преди 2 години
др0гаре.
417
1
 
7
 
! Отговори
до 477 преди 2 години
Америка е в основата, за да стане независимо от петрола на Русия и вече стана, имат си достатъчно на територията за да няма поскъпване на горивата и даже Тесла да е с по-малко продажби.
416
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко това е много обидно особено предателската роля на медиите. Дано им сложат украинци за директори. Американските НПОта изиграха блестящо ролята си за формиране на безпаметно безродово общество което украинските нацисти лесно ще манипулират за американските интереси.
415
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изгониха милиони българи за тея 30г. и продължават с предателски решения и дела. Същевременно върви украинизация а целта е налагане на американските интереси.
414
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори Русофобите са от части потресени от тези предателски решения и не се радват а гузно мълчат.
413
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора не виждате ли че тече украинизация на европейските народи. Слепи ли сте. То не са знамена не са имена. Америка е в основата.
412
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин, ние сме на картата на света по волята на негово императорско величие руския император Александър втори наречен цар Освободител. Какви народи са се срражавали под неговите знамена е въпрос на втори и трети план. Ако не беше неговата императорска воля нямаше да я има България на картата на света.
411
1
 
1
 
! Отговори
до 474 преди 2 години
Кой са тези братя
410
2
 
3
 
! Отговори
Maке84 преди 2 години
И вие братя тръгнахте към дното
409
2
 
3
 
! Отговори
до 472 преди 2 години
Явно са останали софиянци в София обаче.
408
2
 
23
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
"Столичния общински съвет (СОС) взе решение площад в София да носи името "Героите на Украйна", а друг - на руския опозиционер Борис Немцов" ............. ...........Прочетох заглавието и тръпки ме побиха ...Някой знае ли колко Българи останахме на Балканите?