Алея, не площад пред Руското посолство може да носи името "Героите на Украйна"

Тя ще стане част от инициативата за подкрепа на Украйна
7 апр 2022 07:10, Петя Славова
442

Столичният общински съвет предстои да реши дали алея пред Руското посолство в София ще носи името "Героите на Украйна". Причината за промяната са частни имоти в пространството, съобщава Bulgaria ON AIR.

С новата алея София ще стане част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна.

Първоначалната идея бе да се обособи площад от двете страни на бул. "Драган Цанков", но по-късно се взима решение заради частна собственост да се обособи алея и да бъде именувана "Героите на Украйна".

"Ако правят едно предложение за първоначален обхват на преименуването, после го смаляваме. Тоест те дори не са седнали да помислят всъщност кое може да бъде преименувано и кое не да не може да бъде. Това вече е наистина сериозен проблем и говори за тоталната липса на професионализъм и за мое огромно съжаление по-скоро говори за опит на всяка една от страните, отляво и отдясно, да получи политическа изгода", коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Причината да не бъде преименувана частта от бул. "Драган Цанков" не е само заради частна собственост в определеното място. Юридическата уредба не позволява промяна на улици и булеварди.  

"Това е нормативен акт, който ние няма как да нарушим. И второ, винаги, когато става въпрос за преименуване, много внимателно трябва да подхождаме спрямо живущите, тъй като трябва веднага да бъдат сменени лични карти, адреси и това създава голямо неудобство", посочи общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева.

 Ако бъде приет докладът за обособяването на алеята в "Героите на Украйна", представителите на БСП обещаха - ще го обжалват.

"Провокацията е налице, кръщавайки се един тротоар, правейки се на алея. Има налице и една обида към украинци и украинското посолство, тъй като първоначалната идея, която имаха беше булевард, после стана площад, а накрая алея и след утрешната сесия много е възможно да бъде кошче за боклук или пейка", отсече Иван Виделов.

Освен алеята пред руското посолство предстои обособяването и на площад с името на руския държавник Борис Немцов. Това е градината зад Метростанция "Жолио Кюри" в район "Игрев".

"С именуването на пространство с името на Борис Немцов е знак за респект към всички руснаци, които се борят да бъдат свободни и не ги е страх от това да го заявят, защото там наистина е страшно е страшно да се заяви", заяви общинският съветник от "Демократична България" Борислав Бориславов.

Украинското посолство призова преди няколко дни да бъдат преименувани и улиците на руските консулства във Варна и Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Улица Зелена ливада в Овча купел да я прекръстят Волдомир Зеленски !
262
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ударихте дъното....................ей................украинските фашисти не са никакви герои!!!
261
4
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Боже,и това доживяхме...Възраждане на нацизма,и България става пронацистка държава,ужас.
260
11
 
0
 
! Отговори
Н преди 2 години
Ние българите към руснаците и СССР/Русия, като отношение, сме като македонците към сърбите и Югославия, много розови сънища и здрави чукундурски глави.
259
1
 
15
 
! Отговори
решителен преди 2 години
"глобалната инициатива" се казва глобална пропаг^нда от всички еничари на 21век
258
0
 
8
 
! Отговори
съпричастен преди 2 години
Я5аси кво дълго име тогава трябва да сложим на улицита пред американското, английското, френското и други подобни посолства???
257
1
 
21
 
! Отговори
истина преди 2 години
Предлагам да изберем как да се казва улицата пред американското посолство - Ирак, Югославия, Либия, Афганистан или може би Сирия.
256
1
 
21
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Алеята на укринските бандюги трябва да е до краварските алеи-Слава на Ирак ,Слава на Виетнам,Слава на Сирия ,Слава на Либия,Слава на Югославия ,Слава на Хирошима и т.н.Вечна слава на краварите ,които хвърлиха над 2000 тона бомби над София и още 140 населени места , а Боко Тиквата им издигна паметник.Пфу ,краварски протежета управляват хубавата ни родина вече 30 години.
255
3
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 2 години
Абе кви са тия исторически работи бее? Мойте пра, пра, пра дядовци - Българи кат са биле тогава, не е имало Русци. Кат излязох от коремчето на мама и се огледах, навсякъде само РусПаметници, но нямаше Укри.... Сега и Рус и Укри паметници. А дека са паметниците на нашите юнаци? Бях в София и не видех ни един паметник от Първото, Второто и Третото Български Царство... Само има паметници от времето на Стефка Се" Ре" Сутрин Рано - СССР, по площадите със Знаменце!
254
0
 
9
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Абе то няма още и 50 дни от тая операция , ние вече и площад с име имаме. Герой ???? Какви герой - за какво , на кого - от другата страна на стрелбищрто не са ли герой или само едните са?
253
10
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Браво.. а кога ще свалим паметниците на окупатора Альоша.
252
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е жива провокация на хистерясали общинари.
251
1
 
10
 
! Отговори
извод преди 2 години
ще ви пораснат ли рога като преименувате? в съзнанието на българина русия ще си остане пак великата рус
250
2
 
18
 
! Отговори
отчаян съм преди 2 години
Що за малоумие да си сменяш имената на улиците само, за да угодиш на американците, украинците и тем подобна ***? Къде ни е националното достойнство, къде е непримиримият, борбен, твърдоглав български характер? Явно чалгата и повсеместната простотия ни превърнаха безмозъчни мижитурки.
249
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българия става антибългарска!
248
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като си сменихме преди 30 г сума ти улици цъфнахме та вързахме!
247
3
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Тъпо е това"Героите на Украйна":)Аз бих предложил тази алея да носи името Роналд Рейгън,човекът който разглоби СССР на чаркове:):):)
246
0
 
29
 
! Отговори
Аман! преди 2 години
Столичани нямаме ли право на глас тук? Явно никаква друга работа си няма Столична община - всичко в града е наред, та се занимава с глупости.
245
0
 
27
 
! Отговори
хмм преди 2 години
''И даже да приемат тази прoстотия, дали табелките с "Героите на Украйна" няма да бъдат свалени и смачкани още първия ден, а ?'' Още първия час, или трябва да слагат охрана да ги пази, хихи.
244
0
 
25
 
! Отговори
Направо преди 2 години
Азов го кръстете, какво ще си играем на дребно... Тези са истинските ''герои''. Или в краен случай Z еленски.