Столични миряни втори ден се редят пред мощите на св. Георги Победоносец

Частица от дясната ръка на светеца пристигна в София в сряда
27 апр 2023 14:27, Йоана Цонева
20

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Втори ден дълга опашка от вярващи се вие пред храма "Света София" в столицата, за да се поклонят пред част от мощите на св. Георги Победоносец.

Частица от дясната ръка на светеца пристигна в София в сряда от гръцкия град Нигрита, край Серес, където се съхраняват в храма "Св. великомъченик Георги Победоносец", построен специално в негова чест и памет.

Посрещането на частица от мощите на св. Георги Победоносец е от голямо значение за България, защото получаваме благословението на светеца, който е покровител на много населени места у нас - градове и села, както и на много семейства, каза Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Още по темата
Епископ Поликарп участва в литийното шествие, с което беше пренесена светинята в старинния столичен храм "Света София" в сряда. Той беше изпълнен с много вярващи, а днес опашките продължават.

Поклонението пред мощите на свети великомъченик Георги ще продължи в различни църкви у нас до 7 май.

На 26 и 27 април светинята ще е изложена за поклонение в черквата "Света София"; на 28 - 30 април - в храма "Св. Атанасий" в Горни Лозен; на 1 - 3 май - в Църногорски манастир "Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци; на 4 - 5 май - в храма "Св. Петка" в Брезник; на 5 - 7 май - в храма "Св. великомъченик Георги" в Перник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
фил преди 1 година
До Мирянин+""Вежда се кой пости.Поповете са с най-големите шкембета.Зачервени бузки като млади моми.От постенето ще да е.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонименпреди 15 часа 4 10Миряни?!WTF!!! ..........Хахахахаха..... Ползванео на чуждици вероятно е признак на много ум. Не забелясвам такъв всписователя. Сигурно не знае как да се изрази на български.....горкия.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10преди 13 часа 4 0Нали Бог е Любов? Защо трябва да се страхуваме от него?........... Стеах от Бога - НЕ! Но страх от Божия гняв - да! А иначе смисъла е: човек да не се мисли за Господ и да има мисъл за възмездието, което следва човешката лошотия. Туй за тез, дето и тези простички неща не могът да си разтълкуват.......жалко.....
12
2
 
2
 
! Отговори
Нафърфорий преди 1 година
Страх от Бога имам. Само че Свети Георги е човек, при това умрял, а мястото на човешките останки е в земята, а на мумиите в мавзолея пази Боже!
11
0
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Нали Бог е Любов? Защо трябва да се страхуваме от него?
10
5
 
4
 
! Отговори
НН преди 1 година
Като чета коментарите се чудя как очаквате да стане по-добър животът в България като даже страх от Бог нямате?!
9
5
 
5
 
! Отговори
Нафърфорий преди 1 година
Цирк!
8
0
 
3
 
! Отговори
Мирянин преди 1 година
Във всеки православен храм се служи Света Божествена литургия най-малко веднъж в седмицата, в деня на Христовото възкресение - неделя, на Светите Господски празници и през други дни в годината и разбира се миряните могат да пристъпват към Светото причастие винаги, когато са подготвени с пост и изповед. Мирянин означава "човек, който живее в света, т.е. в мира (на старославянски език)" за разлика от монасите и свещенослужителите, които живеят в манастир или служат в храма.
7
6
 
8
 
! Отговори
Дедо Йов преди 1 година
Хора без работа!
6
0
 
3
 
! Отговори
Мирянин преди 1 година
Мирянин (ка) е православен чин - той или тя е кръстен(а) православен (на) християнин (ка), който (която) спазва постите, редовно посещава храма и участва в богослужението, като се причестява със Светите Дарове по време на Светата литургия най-малко четири пъти в годината - на Великден, на празника на Светите върховни първоапостоли Петър и Павел (29 юни), на Успение Богородично (15 август) и на Рождество Христово (Коледа, 25 декември).
5
2
 
6
 
! Отговори
Православен преди 1 година
Опашката отвън пред църквата е над 200 човека, както добре се вижда на снимките, 10 часа х 200 човека са над 2000 души само за 1 ден, общо над 5000 за три дни! УТРЕ сутринта от 9 ч. има Света литургия с молебен към Св. Георги, след което чудотворните мощи отиват в с. Горни Лозен, където ще бъдат тържествено посрещнати в 16,30 ч и ще останат за поклонение до събота 29 април. Свети Георги Победоносче, моли Бога за нас!
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато човек е глупав ни бог ни друг човек могат да му помогнат. Да се тълпите около църкви и джамии работа НР върши!!
3
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миряни?!WTF!!! По-точно е да се каже тълпи мЪлоумници се събират за жертвоприношение .
2
6
 
2
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Белким ни помогне да победим чуждото влияние у нас.
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее България далеч от американския шит !