Денят на София: Sofia Summer Fest ще е с безплатен вход

Публиката има нужда от изкуство, срамен е бюджетът за култура
28 авг 2023 11:05, Анисия Иванова
7

Богата културна програма предстои през септември на Sofia Summer Fest, като на 17 септември - Денят на София, публиката ще може да посети всички събития от програмата безплатно. Това стана ясно от думите на продуцента и програмен директор на фестивала Борислав Чучков в предаването "България сутрин".

"Явно успяваме да постигнем една устойчивост, създаваме една много културна публика, на която аз искам да благодаря, защото, ако не бяха те, сигурно щяхме да сме се отказали вече. Имаме силата и енергията да организираме фестивал, една открита сцена за артистите, които могат да се изявяват там", каза той.

Чучков припомни, че инициативата е започнала след Ковид пандемията с идеята да се осигури сцена за артистите, които дълго време не са могли да се изявяват.

Гостът е на мнение, че фестивалът има своята "лоялна публика", която се доверява на вкуса на организаторите и въпреки че не знае каква е програмата, идва на фестивала.

"Ние сме четирима, които го организираме и освен програмата, става въпрос за едно място, което е приятно. За съжаление, у нас изкуството се свързва с миришещи тоалетни", коментира Чучков пред Bulgaria ON AIR и призова "повечето директори на театри" да обърнат внимание на този проблем.

"Трябва цялостното събитие и усещане да бъде приятно. Стараем се във всяко едно отношение цялото изживяваме да е много приятно – като се започва с вратата, минава се през тоалетната, минава се през хубавия стол, който ти е удобен и приятен", допълни той.

По думите на Чучков публиката у нас има нужда от изкуство и го подкрепя искрено, но в същото време културата се нуждае от финансиране.

"Срамен е бюджетът за култура, не е проблемът кой е министърът на културата. Смешни са нивата на финансиране на културата в България, дори и в момента управляващите намалиха бюджета, вместо да го увеличат. Проблемът е наистина в пари, защото култура се прави с пари и трябва да се правят събития, на които да има един човек, ако трябва", каза режисьорът.

По отношение на програмата на фестивала той посочи, че предстои концерт на Васил Найденов, за който билетите вече почти са изчерпани, а на 15 септември е предвиден концерт на групата "Легендите".

Една от изненадите на тазгодишното издание ще бъде клоунът Паоло Нани. "Това е много особен клоун, който прави нещо много особено, нещо много извисено и много красиво. Това е един от най големите съществуващи клоуни в света", отбеляза гостът.

Освен театралните постановки "Мръсни приказки" и "Жена ми се казва Борис", ще се проведе и "Цвете за Гошо" - традиционна проява, която се организира от Васко Кръпката в памет на Георги Минчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Здравеняк с макаров преди 7 месеца
Всяка година е срамен бюджета за култура. При другарката Людмила Живкова бяха златните времена за развитието на културата и изкуството в България.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да одат да копат и после музика и танци. Двама човека неможеш да намериш за работа, всеки в тая държава пее и свири и чака да го посетят.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
гей. обратен гей.
4
0
 
4
 
! Отговори
Шегобиец преди 7 месеца
Представете си колко ниска е посещаемостта? И как никой не иска да ходи?
3
1
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 7 месеца
Най-добре е всички , които сме от поколения софиянци по бащина или майчина линия да ни залепите некролозите и публично да ни арестувате , за да можете селяните да задоволяват е долните си страсти и алчността си .
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Освен театралните постановки "Мръсни приказки" и "Жена ми се казва Борис", ще се проведе и "Цвете за Гошо" - традиционна проява, която се организира от Васко Кръпката в памет на Георги Минчев.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Супер. :)