Отговорът на Москва: Затварят руската църква в София?

Това ще се случи след експулсирането на трима свещеници
22 сеп 2023 11:40, Александър Попов
614
Отговорът на Москва: Затварят руската църква в София?
Снимка: БГНЕС

Руската църква в София ще затвори вратите си, след експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители.

„Тази стара руска църква, която дълги години е била място за споделено поклонение на руснаци и българи, сега ще бъде затворена“, заявиха от МВнР на Русия.

На 21 септември свещеници от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат балканската страна до 24 часа, тъй като се предполага, че представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма, се казва в изявление на говорителя на Външното министерство на Русия Мария Захарова.

Още по темата

Според нея този изключително неприятелски акт на българските власти противоречал на логиката.

„Хората, които са посветили живота си да служат на Бог в името на единството между руския и българския народ, основано на обща религия и християнски ценности, бяха транспортирани като престъпници в превозно средство с решетки на прозорците обратно в църквата от българската имиграционна служба, за да си опаковат багажа. Те ще бъдат депортирани като нарушители. Те просто ще бъдат оставени на сръбската граница да се оправят сами“, казва Захарова.

„Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още веднъж подчертава, че сегашното ръководство на България явно е тръгнало по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между нашите държави, но и на културните и човешки връзки между нашите народи. Сегашната им цел изглежда е прекъсване на отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки между руския и българския народ“, посочва говорителката на МВнР на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
446
3
 
3
 
! Отговори
ХоХо преди 8 месеца
Да затвориш храм е светотатство. Да затвориш православен храм в центъра на София е уродливл. Това , което комунистическият режим не посмя да направи , го направиха днешите управляващи баклуци !
445
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей... Чо+ВЕК ти пълен с вечна енергия, ако видиш бъдещето си предварително, значи нямаш бъдеще, та поразгледай се наоколо и ако не ме намериш, погледни в миналото и ме потърси. Който не признава втория закон на термодинамиката Хаоса - Ентропията за всевалиден е лъжец и измамник. Само Разума може да създава от Ентропията (Хаоса) Формите.
444
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няколко думи първо за мен Българина. "АЗ"ът на Богът на Ариите проговори и каза: "Не искам да бъда САМ". Едно време, кохгато нямаше сенсори за виждане на формите, когато не съществуваше логика, за тяхното математезиране, когато нямаше памет, за изваждане в сегашно време на спомените, когато липсваха чувства, за любов към мен, съществувах само "АЗ" - Българина. Извън мен имаше Мрак, а вътре една искрица запали Светлината в Тъмата. Това бях "АЗ" - Българина.
443
2
 
4
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 8 месеца
И руският патриарх е призован да служи на Бог,но и той възхвалява путин и "справедливата"им война в Украйна,а изгонените свещеници са негови подчинени и е напълно логично да са подобни на него.С благословията на гру,във вражеска страна, могат да бъдат изпращани само личности служещи на руското разузнаване и извършващи дейност против национална й сигурност.Такива "свещеници"нямат място в България,както и в ЕС.
442
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В това твърдение на Луций Ариан има логика. Върховното божество - създател на индийците носи името Брама, а Бромий е един от епитетите на Дионис. Той е почитан първо от тракийското племе Бриги, а в индиските пурани(предание) се говори за идването на Бригус. Това са бойци колесничари(каквито са и Траките), които местното население на Индия счита за божества.. Потомците на бригус са наречени баргава/балгава, а знаечението на това племенно име е - СИЯЙНИТЕ, СВЕТЛИТЕ...
441
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ТРАКИЙСКИТЕ КОРЕНИ НА БУДА - Признавам, че заглавието буди недоверие. Та дори и децата знаят, че Буда е индиец. Дали обаче наистина е така? Старите автори Ариан, Хигиний, Плиний и др. разказват за тракийския поход на Дионис към Индия. На тракиеца се преписва създаването на индийската цивилизация. Луций Ариан добавя един еинтересен факт, а именно това, че Дионис е този, който създава индийската религия, като поставя себе си начело на пантеона.
440
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Хайде сега да затворят и руския културен дом на Шипка
439
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На мястото, където са открити плочките с древната писменост, български и австрийски архиеолози разкриха останки от най-голямата постройка в Югоисточна Европа от времето на раннобронзовата епоха. В Карановската могила край Нова Загора от 1 юли 2002г. беше тазкрита с размери 27х8,3 м. "Голямата сграда е играла централна роля в Тракия - твърди проф Николов - но не може да се определи за какво е служила.
438
5
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 8 месеца
РПЦ се оглавява от агент на ФСБ какъвто е и товариш Путин. Това не е църква, а подривна организация. Няма нищо лошо да няма руски свещеници в България, а и в Русия. За тяхно добро си е.
437
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А тази дето събира свещите в църкватаъ, не я ли изгониха и нея ?? Щото тя е най-голямата заплаха за националната сигурност. Бойкикев и Гнома няма да спят спокойно иначе. Както и цяла България!
436
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Д-р Стефан Гаид е експерт в областта на =лингвистиката, криптографията и трансцедентиращия анализ. Д-р Стефан Гаид посочва, че плочиците са автентични както по произход, така и по датировка. Съмнения за образци по протописменост върху тях са били нееднократно загатвани, но до този момент писмеността е била задоволително идентифицирана и декодирана, отбелязва ученият.
435
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Самият Карановски печат е открит през 50-те години на миналия век от известния български учен Васил Миков. Находката е намерена при разкопки в тракийски дом в могилата край село Караново. Езиковедът Георгиев е правил опити да разчете знаците върху него. Те са много интересни, за езиковедите, каза Татяна Кънчева. Според нея българските археолози с интерес очакват изнесеното от д-р Стефан Гаид от Калифорния в книгата му за тракийското писмо.
434
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия писмени плочки намерени в България са наречени Карановско писмо по името на местността, където са открити. Предшестват писмеността на Шумер и Египед с около две хилядолетия, твърди д-р Стефан Гаид. Археолози обаче твърдвт, че у нас в България има и по-древни писмени находки. "В нашия исторически музей съхраняваме плочкисъс знаци върху тях , които могат да се тълкуват като съществуване на писменост. Експонатите ни са от новокаменната епоха, т. е по-стари са от Карановският печат и Градешница!
433
4
 
0
 
! Отговори
666 преди 8 месеца
сс /русия/ давал/а/, да , на сърбия даде македония, на гърция даде беломорска тракия, на румъния добруджа, а на нас , е от нас ги взе
432
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Теорията, че шумерите и египтените са открили първи писмеността, е разбита на пух и прах. Н те, а траките са племето, което е оставило най-древната открита досега азбука в света, Сензационната теза бе огласена от д-р Стефан Гаид от Института по трансцедентна наука в Лонг Бийч, Калифорния. Българин по произход, той е сред най-уважаваните учени извън океана. В сакрални плочици от петото и четвърто хилядолетие преди Христа, намерени в България, е декодирано древно тракийско писмо.
431
6
 
1
 
! Отговори
Старец преди 8 месеца
И да знаеш Путине: Добрите хора и добрият народ са склонни към прошка. Те могат да простят един,два,пет та дори и сто пъти. Но обърне ли гръб добрият човек, връщане назад няма.Стига вече маймунджилъци.
430
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тракийският печат и плочка, намерени по нашите Български земи, са най-старите писмени паметници по света!
429
4
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 8 месеца
Само така, вън!
428
2
 
10
 
! Отговори
дядо поп 007 преди 8 месеца
Е то без агенти за какво да работи църквата?
427
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пророних срамежливо една сълза :)