След дъжд качулка: Съдът реши да спре демонтажа на ПСА

Няма акт, няма и договори
Обновена: 19 дек 2023 17:08 | 19 дек 2023 17:07, Нели Христова
152
След дъжд качулка: Съдът реши да спре демонтажа на ПСА
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Административният съд спря демонтажа на Паметника на Съветската армия. Поводът са липсата на административен акт, както и договори, от които да стане ясно какво ще се случи с махнатите фигури.

Ето и цялото съобщение на съда:

По искане на ПП Възраждане Административен съд София град разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент „Паметник на Съветската армия", извършващи се в Княжеската градина в гр. София, които не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона.

Като мотиви съдът посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава.

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на гр. София в тридневен срок от издаването му.

Разпореждането подлежи на незабавно изпълнение от органите на полицията.

Съдът отхвърли искането на сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия" за конституирането му като заинтересована страна по делото.

По искане на сдружение „ИЗПРАВИ СЕ БГ" Административен съд София град разпореди да бъдат безусловно прекратени действията извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на област – София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на "Паметника на Съветската армия".

Според съда фактическите действия по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на "Паметника на Съветската армия" не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на чл. 250, ал. 1 от АПК.

Съдът остави без уважение искането на сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия", представлявано от Кубер Сапарев, за конституирането му като заинтересова страна по делото.

Разпореждането може да се обжалва в тридневен срок от издаването му по реда на глава ХІІІ от АПК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
121, претендираш, че притежаваш ограмотеност oбаче не смесвай това капище с марксизъм и други такива. Това стърчащо доскоро нещо и подобните му из страната са възхвала на стлалинизма, все още не ликвидиран в страната ни, а даже и започнал да се изявява отново и с нова сила. Червена армия, съветска армия са за камуфлаж. Сталинизъм са. За възхвала на Сталин са.
117
1
 
0
 
! Отговори
АМ преди 4 месеца
>Съветски паметник>РусофилиТова е пример за глупостта на безмозъчните наивници. Този паметник няма нищо общо с Путин и империалистическия му капиталистически режим. Този паметник е построен от Червената Армия, от Пролетариата, а не от някакви безмозъчни капиталистически застъпници като вас.Прочетете малко история и Марксистки материали, за да разберете повече за Марксизма и Червената Армия, и да се ограмотите.
116
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Което доказва престъпния характер и действия на управляващите и техните лъжи с пяна на уста, като тея на Шишанка Делянка Прасчова. Също доказва мафиотския начин на действия. Престъпниците и мафията трябва да са в затвора, а не да управляват държава ! Оставка и съд за престъпленията !
115
5
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
съдът изчака да се унищожи паметника и едва тогава излезе със решение коетое гавра с народа които го е разрушил сега да го издигне отново
114
15
 
7
 
! Отговори
Лилипутин преди 4 месеца
Кой е питал народа и кой е давал пари от народа бе,кремълски питек
113
20
 
10
 
! Отговори
Комуновирус преди 4 месеца
Доказахме,че съдът е червен
112
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До пасарела 99. Не само, че народа е питан, ами и хората доброволно са дарявали средства. ПСА е изграден с дарения от народа.
111
9
 
5
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 4 месеца
По-добре да сложим Свиленски и Станишев(с автомат) ,а отстрани Корнелия с Рафи на ръце.
110
11
 
8
 
! Отговори
Лилипутин преди 4 месеца
Не е ли най-добре да изчезнат няколко парчета
109
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега на пиедестала ще сложим боко Тиквата. Ама Кирчу ще му завиди и току виж Пеевски сложи ред в спора. И тримата и тримата герои на Доньо Донев, та койко мине да ги цели с яйца и домати.
108
18
 
9
 
! Отговори
споко преди 4 месеца
ако го върнат ние ще го доунищожим
107
15
 
8
 
! Отговори
Лилипутин преди 4 месеца
Ще го върнат на кукув ден. Нищо не се връща, а най- добре да искат административен документ за поставянето му през 1954.
106
2
 
18
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Само едно не ми е ясно - защо съдът се мота толкова? Изчака да нарежат окончателно фигурите и тогава се произнесе. Още миналата седмица стана ясно, че няма издаден акт за събарянето. Но пък може и да е по-добре - полунарязаните фигури щяха да са голяма подигравка. Сега е хубаво прокуратурата да види кое, как и защо е станало, какво е участието на областна управителка, какви наказания са предвидени в закона за такива случаи. Е тези неща.
105
18
 
5
 
! Отговори
Швейк преди 4 месеца
Копейките са в екстаз, но *** не съществува вече!
104
14
 
5
 
! Отговори
Дон Кикот преди 4 месеца
Копейката е искал да сложат неговата статуя на мястото на мочата и за това е цялата работа.
103
17
 
28
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Хунтата показа, че за нея закони не съществуват. Рушат паметници така, както го правеше и украинската хунта преди да започне Русия да им бие канчетата. Целта на "посолството" е ясна. Да ни вкара и нас във война. Народе? До кога ще спиш?
102
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметник на Съветската армия е паметника. Монумент на Освободителната червена армия е паметника + градинката+алеите и тн.
101
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кюлотите отлетяха!
100
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
После пак ще виете от новия Народен съд. Разписахте се, няма връщане
99
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То какво ли е законно в България в последните 34 години?!