София я чака криза с боклука, заводът за отпадъци не изпълнявал целта си

Кметът Васил Терзиев разпореди вътрешен одит
Обновена: 2 яну 2024 13:41 | 2 яну 2024 13:30, Анисия Иванова
55
София я чака криза с боклука, заводът за отпадъци не изпълнявал целта си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Столичният завод за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки. Това предупреждава новото ръководство на завода по една от течащите проверки.

Според новото ръководство на завода за третиране на отпадъците в София съоръжението произвежда два пъти по-малко RDF гориво, което се добива от преработката на твърдите битови отпадъци, което е с лошо качество, съобщи БНР. Няма търсене на продукта заради лошото качество. Клетките за отпадъци в депото се запълват по-бързо от планираното, което може да доведе до криза с боклука до 2-3 години.  

През декември новото управление на завода въведе мерки, които са повишили с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с целия ноември на миналата година.

Във фейсбук профила си бившият кмет на София Йорданка Фандъкова заяви, че всеки опит да се внушава, че заводът за преработка на отпадъците на София не работи или пък се блокира неговата работа, ще е умишлен саботаж.

"Аз оставих работещ завод за отпадъци на София – с всички инсталации, с модерно депо за години напред, с подобрено качество на RDF-горивото, с изпълняваща се модернизация на съоръжения и резервираност“.

Кметът на столицата Васил Терзиев разпореди вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние на завода. Одитът ще приключи в началото на януари и изводите в него ще бъдат публично представени. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не, просто едни и същи бездарници от години дават на техни хора да се занимават с *** и онези само си купуват нови коли и и моти. Не може в цяла Европа използването на боккллука да генерира печалби, само в България да се налива от пусто в празно. Ами вземете за пример Австрия - завода за преработка е в центъра на Виена и това е една затворена сграда, в която ако не знаете какво се върши вътре, няма и да разберете. В Швейцария от гумите правят полимерни настилки. В България не - има крадене!
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това не може да бъде ,новия кмет че съблече костюма и че хване лопатата. ,нищо работа
45
1
 
13
 
! Отговори
Васко Ухото преди 3 месеца
Така е...сложихме ДС детенцето за кмет и кризите в София започнаха...
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
терзива-ОСТАВКАААААА
43
0
 
10
 
! Отговори
Румбата Вълка преди 3 месеца
И Домуса държът *** в София
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От горене на отпадъците на другите европейски държави, не остава време да си обработим нашите. Всички знаем, че тук се гори целият б.оклук на Европа. Марица....
41
3
 
12
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Ама Тиквата и Фандъка прибраха милионите.
40
5
 
3
 
! Отговори
На загуба съм преди 3 месеца
От близо 30 000 лева с една кола. Просто защото България е Заддунайски Ке не ф!
39
1
 
3
 
! Отговори
Тя София има криза преди 3 месеца
С *** а още от 44та.
38
1
 
3
 
! Отговори
На Позитано 20 преди 3 месеца
Отдавна има криза с бок лу ка Мухахаха
37
0
 
6
 
! Отговори
По цял свят преди 3 месеца
Мафията държи *** Ама поне немат кризи с ***.
36
2
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Подготвя се приватизацията на завода.Като го вземе наше момче от ДС,всичко ще се оправи.Вервайте.
35
3
 
15
 
! Отговори
нафърфорий преди 3 месеца
Абе, колко от вас помнят обещанието на Тикватъ Винету да построи два свръх модерни завода за преработка и рециклиране на битови отпадъци??? Та, де са обещаните заводи??? Май на златни кюлчета у некоя швейцарска банка!?
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То новият началник на завода се оказва че е по-предишния. Той не го е оправил това преди ама сега вече ще го оправи...... Преди смяната ръководството твърдеше че имат договори за горивото и че е много търсено и недостига... Сега излиза че уж не е така и вече имаме 30 % увеличение на ефективността. Дали да им вярваме?
33
4
 
4
 
! Отговори
силно учудЕна преди 3 месеца
Е малко ли е софийското равно поле, да мятат там?!
32
0
 
6
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 3 месеца
Аз от *** си вадя хляба!
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В опит да се реши проблемът, част от боkлуkа беше вкаран в общинския съвет, но количеството е прекалено голямо и прелива.
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бас хващам, че няма да остане още дълго общинска собственост завода за преработка на отпадаци. Много скоро ще е частен и софийска община ще плаща милиони на година за да извозва отпадаците си там.
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пеевски е хвърлил око на тоя завод. Сега ще обявят че е пред фалит и ще го продадът за жълти стотинки.
28
2
 
9
 
! Отговори
ами, преди 3 месеца
Новото ръководство на завода нали затова е избрано, да предодолява кризи.Иначе е ново ама като старото -по Божинката.Щом има нов кмет,ново ръководство на завода да не се помаиват а да предприемат мерки това да не се случи и да не прехвърлят вина на предходните нали затова толкова искаха да властват в столицата.