София я чака криза с боклука, заводът за отпадъци не изпълнявал целта си

Кметът Васил Терзиев разпореди вътрешен одит
Обновена: 2 яну 2024 13:41 | 2 яну 2024 13:30, Анисия Иванова
55
София я чака криза с боклука, заводът за отпадъци не изпълнявал целта си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Столичният завод за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки. Това предупреждава новото ръководство на завода по една от течащите проверки.

Според новото ръководство на завода за третиране на отпадъците в София съоръжението произвежда два пъти по-малко RDF гориво, което се добива от преработката на твърдите битови отпадъци, което е с лошо качество, съобщи БНР. Няма търсене на продукта заради лошото качество. Клетките за отпадъци в депото се запълват по-бързо от планираното, което може да доведе до криза с боклука до 2-3 години.  

През декември новото управление на завода въведе мерки, които са повишили с 35% оползотворяването на RDF в сравнение с целия ноември на миналата година.

Във фейсбук профила си бившият кмет на София Йорданка Фандъкова заяви, че всеки опит да се внушава, че заводът за преработка на отпадъците на София не работи или пък се блокира неговата работа, ще е умишлен саботаж.

"Аз оставих работещ завод за отпадъци на София – с всички инсталации, с модерно депо за години напред, с подобрено качество на RDF-горивото, с изпълняваща се модернизация на съоръжения и резервираност“.

Кметът на столицата Васил Терзиев разпореди вътрешен одит, който да изследва цялостното състояние на завода. Одитът ще приключи в началото на януари и изводите в него ще бъдат публично представени. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Целта е завода да се приватизира. Това да притежаваш единствения завод за преработка на отпадаци в най-големия град в държавата си е направо златна мина. Има много хора, които са му хвърлили око отдавна. Но проблема е че е общинска собственост. Сега ще обявят, че не се управлява правилно, че е на загуба и се търси инвеститор който да го купи и да инвстира в него. Инъче завода си работи перфектно.
26
6
 
5
 
! Отговори
факт преди 4 месеца
такива дезинформации се разпространяват от копейкин , импексова , мая общата и ванчето дето още не може да преживее че не стана кмет .
25
3
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 4 месеца
До АнонименКато кажеш новият кмет и думата наследство в едно изречение не му правиш услуга пич.Всички знаем ТОЙ от кое наследство е.......
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чудно наследство получи новия кмет, трудно е да се справи с това. В Сицилия мафията се занимава с *** и много често са потънали в сметища, тук едва ли е по-различно.
23
4
 
10
 
! Отговори
Факт 2 преди 4 месеца
Забравих да допълня, на всяка втора пейка.Укри пият и говорят на някакъв мелес език, и то боеспособни демек в добра възраст за фронта докато женичките им разхождат малките чавета и се карат с майките по детските площадки че са бежанци и първо тяхното дете трябва да се спусне по пързалката която е дарение от някогашната столична община но вече е тотално обезобразена от модерните поколения ***....закривйте я та *** е.
22
6
 
5
 
! Отговори
Алов преди 4 месеца
Редно е да се подаде отставка на новия кмент не се справя
21
4
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 месеца
Кофите преливат, дърветата не са премахнати още от първият сняг, дупките са зейнали навсякъде ама центъра ни е екологично чист и има страхотна демонична украса от статуята на Св.София до велвезулите на Антихриста но пък махнаха Паметника на Орлов мост *** като половината парк в момента е потънал в мизерия и заграден....тръгвайки по улиците се натъкваш на миризма на п.ня със мухъл и хипстъри със крафт биричка и тротинетката.Гнус и потрес...сега като дойдат арабелите ще е още по интересно.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ахх бленуваната промяна е тук! Терзиев президент!
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
При Терзиев и коледната 'украса' в града бе като в Прага и Будапещ (само че по време на ВСВ)
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
терзива-ОСТАВКАААААА
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бихте ли обяснили защо думата *** се цензурира като дори самата новина казае тази дума?
16
2
 
13
 
! Отговори
Хубаво е! преди 4 месеца
Сега и мис Бони като се разсърди хептен ще я втасаме. То град не се управлявал с 100-каратови усмивки и лозунги: Хубаво е! Ми кое е хубаво? Засега нищо, ама става и по-нехубаво.
15
5
 
10
 
! Отговори
хахахаха преди 4 месеца
Криза с ***, двуметрови преси от сняг по булевардите след един лек снежец... определено се усеща промяната! А как беше коледното осветление в София? Беше ли на ниво?
14
4
 
15
 
! Отговори
Хах преди 4 месеца
Ама много са умни това софиянците ей, голем кмет им спуснаха уж да го изберат, ха-ха! Ще пращаме ли пак софийския *** из страната или да???
13
9
 
4
 
! Отговори
столичан преди 4 месеца
Няма как да се оправи положението със сметосъбирането, докато такса смет е на това символично ниво. Редно е да бъде индексирана поне с нивото на инфлацията, както и да се увеличи и данъка за имотите. Няма как все държавата да плаща сметките на столичната община, защото скоро и в провинцията ще искат да им се плащат сметките от държавата.
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре, че дойде Терзиев, все повече доволни от него засичам.
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
10
1
 
13
 
! Отговори
хахаха преди 4 месеца
Прави се ВЪНШЕН одит, тоя вътрешния е ясен за какво служи - да оправдаем бездарието си!
9
0
 
18
 
! Отговори
Заводът за отпадъци? преди 4 месеца
В смисъл? Тя самата София е един огромен завод за отпадъци, както битови така и политически.
8
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искахте промяна, имате я. Потъвайте сега в б*клуци като гласувахте за поредния евтин демагог от ''Харвард''.