Шофьорите изнервени, без градски транспорт в София в четвъртък

Исканията им за увеличение на заплатите не са чути
16 яну 2024 10:08, Нели Христова
49

Служителите в столичния градски транспорт са готови на протести. Исканията им още от края на миналата година не са чути. Те настояват за 30% увеличение на заплатите.

"Търпението на колегите от градския транспорт привърши още преди Коледа. Бяхме обявили, че ще правим протест и по коледните празници, но успяхме да преценим, че не е хубаво да натоварваме гражданите и гостите на столицата по време на празниците, но вече след тях няма как да удържим напрежението в транспортните дружества както в София, така и в страната. Затова в четвъртък първо излизаме на протест в София, а после и в други градове на страната", заяви инж. Александър Шопов от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ в студиото на "България сутрин".

По негови думи гражданите на София трябва да бъдат подготвени, че ще останат без градски транспорт по време на протестите.

"Колегите са много изнервени, нямат вече никакво търпение. Няма нищо, което да се е случило от разговорите ни преди Коледа. Имаше едно постановление на Министерския съвет, което покри част от разходите на "Метрополитен" за охрана, но те са абсолютно недостатъчни за увеличение на заплатите", допълни инж. Шопов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че ниските заплати са довели и до недостиг на кадри в сферата, като освен шофьори, липсват механици, инженери, и обслужващ персонал, което води до твърде много извънреден труд.

"В случай, че няма желаещи да започнат работа в градския транспорт, е очевидно, че нещо не е наред и те са заплатите и условията на труд", категоричен е инж. Шопов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
20
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 3 месеца
В Париж почти всички шофьори са црняци,както и касиерите....автгобусите стари и захабени все мои набори.В южната част има уж електрически автобуси с двойните въртящи колела при завиване се завърта цялия рейс дето за Бг тролетариата е екзотика.Билетите са хартиени магнитни.Не си купувайте с месеци по рано щото се демагнетизирват и стават безполезни...е има и начин да ги намагнетизирате с магнитче и стават като нови :D Метрото е пълен леш,спят наркота,клошове и продавачи на крек
21
23
 
8
 
! Отговори
евроатлантист преди 3 месеца
Нека шофьорите да проявят разбиране и да позатегнат коланите. Все пак нашата първа цел е еврозоната, приемането на еврото и влизането в Шенген. За което всички трябва да положим усилия и да проявим разбиране, ако трябва да затегнем и коланите. Така че разбиране и търпение трябва, и работа, а не стачки.
20
4
 
21
 
! Отговори
Може и без тях преди 3 месеца
Ще караме на споделено пътуване. Комшията ме обслужва, доволна съм и той също е доволен.
19
1
 
28
 
! Отговори
Чудно преди 3 месеца
Как не се намери поне една държавна институция или фирма да каже: Тези пари са ни много. Дайте от тях на някои други.
18
14
 
29
 
! Отговори
MM100 преди 3 месеца
До АнонименИ кво тоолко прай тва ИТ,ч есе сравнявате навсякъде с тия прошляци проскубани бе. Научил 50 комади за 20г. стаж и голямата работа. Айде спрете се да ми ги хвлите тия,че получавам газове от тях!
17
2
 
17
 
! Отговори
Помня преди 3 месеца
До Анонимен 1 Ватманите и шофьорите търсят заплати както при Живков. В провинцията масово заплати от 200-220 лева , а в софийския градски транспорт по 500 лева и жителство.Сега искат като някога 5 000 лева.Сега е много по тежко заради 5 пъти по голям трафик.
16
16
 
21
 
! Отговори
Те преди 3 месеца
Новият кмет няма 100 дни а тези искат пари?!мутрите ги командват.
15
21
 
19
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Герб стой зад тези провокации....
14
17
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 14 Като толкова са прости, защо не хванеш да ги заместиш образования. Да караш 6 дни по 20 часа и да спиш 4 часа и да преврозваш пъници!!!
13
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обикновено най просстите хора почват първи да искат заплати, защото не обвързват заплащането си с труда който извършват - не им стига акъла за това. Те искат повече пари просто защото иначе "не им стигат".
12
22
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се уволнят всички шофьори излязли да стачкуват. И без това има много желащи за техните места. Особенно от малките градове. 3 бона заплата за шефьор на рейс си е идеялна за някой от Видин или Враца.
11
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наскоро бях в Брюксел - там в градския транспорт карат черни и араби! Защо и тук не можем да пуснем хора, които искат да работят на нормални пари, ами се връзваме на шантажа на мързеливците, които искат да вземат по 4к за да връткат геврека?
10
3
 
30
 
! Отговори
Шоп преди 3 месеца
Тъкмо нема некви рейсове да ми се мотат пред голфа!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
500000 часа овъртайм на година прави по 1370 часа средно на ден. При положение , че градски транспорт има само в големите градове....малко множко ми се вижда.
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За това ли вчера беше пусната статия, че Лили Иванова си уволнила шофьора, като и поискал увеличение на заплатата. Т.е. гледай какво правят известните и ние като тях. Който иска увеличение е свободен да си го търси ама някъде другаде. Все някои ще се поддадат и ще клекнат и ще се навият да работят за без пари!!!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Да допълня...Има...доле-горе ток, вода, телефон, най-вече талавизур, магазинти работят, има банани...тоест това да изглеждаме че има няква държава..всичко останало е пълна леш.
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да земат валериан щом са се изнервили
5
1
 
38
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
Че то имали нещо в държавата което да е наред ?
4
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То при тази инфлация на никой не стигат парите.Не само шофьорите ами всички трябва да протестират.
3
2
 
27
 
! Отговори
ДЖОНИ УОКЪР преди 3 месеца
ХОДЕТЕ КАТО МЕН,РАЗ-ДВА,РАЗ-ДВА!!...