Гробищният парк в София станал ад - мръсен и занемарен

От общинското предприятие зоват софиянци да помогнат в облагородяването
49
Гробищният парк в София станал ад - мръсен и занемарен
Снимка: БГНЕС

Мястото за вечен покой е превърнато в ад. Това каза пред журналисти временно изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие “Гробищни паркове” Румен Димитров. Той представи състоянието и визията на Столичната община за развитието на гробищните паркове.

Тук сме, за да покажем проблема на обществото, да дадем нашата заявка, че сме тук да решим този проблем и да сложим основите на едно ново начало, каза Димитров. По думите му никъде в Европа няма такова отношение към близките, които вече не са сред нас. Директорът обясни, че предвиждат акция и се обръщат към гражданите с молба в следващите дни да дойдат и да помогнат заедно да се погрижат за мястото, като Столична община ще даде целия свои ресурс, като механизация и материали то да бъде почистено и облагородено.

Това, което заварихме, е липса на всякаква организация, в това число и липса на всякакви документи, които биха били организирали по-добре мястото, каза Димитров. Той обясни, че персонал и хора има, но структурно са подложени на наредби, които предвиждат 20 души, които да поддържат 2900 декара паркове. Ангажиментът на предприятието е да поддържа само алеите и да почиства кошчетата, без да се грижи за гробните места и пътеките около тях, обясни още директорът. Според него с тези 20 души това е непосилно без обществото. Оттук нататък институциите и гражданите трябва да вървят ръка за ръка, призова Димитров.

Трябва да има нормативни промени, заяви директорът и посочи, че предстои те да бъдат обсъдени на кръгла маса. Димитров разказа, че за пет декара парцел са били нужни петима души, които са го почистили за шест дни. От въпросния парцел изхвърлихме 25 камиона с по три тона боклук, хипотетично това са пет тира с боклук, каза още директорът и допълни, че сами не могат да се справят.

Общинският съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев посочи, че не могат да кажат, че общинската фирма не работи, затова ще я сменим с частна. Първо трябва да се направи проверка дали тя работи и ако тя няма капацитета и уменията, трябва да се търси друг изход. Ако общинското предприятие е проводникът на схемите, ще е още по-добре, защото само от нас ще зависи да се спре с подобен тип проблеми, заяви Бонев. /БТА, Николета Василева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: гробища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
По отношението към преди 2 месеца
поминалите се познава какво е гражданското общество. В България няма такова! Търсят се ново форми за назначаване на калинки напр. . . . наредби, които предвиждат 20 души, които да поддържат 2900 декара паркове. . . . . Идете във Виена на централното гробище любима дестинация за разходка на виенчани. Идете в Холандия, Полша или Швейцария за да видите как с минимален персонал се управляват огромни гробищни паркове!
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отвратително е на гробищата. Но кога ли е било по-добре. Само да напомня, в десетки малки градове, по времето на развития СОЦ, старите гробишща бяха разрушени, всичко изгребано и заличено. София не беше засегната.
36
1
 
3
 
! Отговори
Нагла дезинформация! преди 2 месеца
До Ужас Но, така е като повтаряте като папагали недобросъвестни, недоказани твърдения!Прочетете окончателния доклад на Световната здравна организация за пандемията и за ваше изумление ще установите, че България е една от страните справили се най-добре със самата пандемия и последиците от нея, въпреки яростната съпротива на определени политически и псевдо НПО!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
.... Спонтанно го запитах не го ли е срам от белите коси на вдовицата? Изсумтя и ни подмина, все едно че ни няма. Нали сме жени, какво да му направим? Пак лъснахме рамката.Този нахалник пред очите ни беше запалил свещичка на съседен, също пресен гроб, около който не беше насипал мозайка като нас и затова беше изкалял обувките си. И той видя как старателно лъскахме дървената рамка и след като се отдалечихме, най-спокойно беше отишъл да я ползва като стъргало. И до днес го виждаме по Задушниците.
34
0
 
5
 
! Отговори
До Петър /8/ преди 2 месеца
Хубаво си го написал, но докато ти се грижиш, друг върши cвuнщuнu. Почина един от най-близките ми хора. Помагах на 75-годишната му вдовица да поддържа пресния гроб. Насипахме около него мозайка, за да не газим кал, поръчахме временна, но стабилна дървена рамка около него, която поддържахме идеално чиста. Приключихме, отидохме да си измием ръцете и на връщане що да видим? Един добре облечен чичо си стърже калта от обувките точно по тази дървена рамка, която ние току що бяхме лъснали!Спонтанно го
33
4
 
2
 
! Отговори
Брад Мит преди 2 месеца
Браво на новия кмет . Гробовете трябва да се почистят за да започнат да се погребват - ОЩЕ и ОЩЕ и ОЩЕ ОЩЕ МНОГО МНОГО . Това е политика на чуждопоклонните шибеци в парламента . Програмата на таини американски общества има за цел населението по света да намалее . За това се диктува еднополюсно управление на планетата. Тези *** милиардери на яхти искат да се отърват от нас обикновенните хора . Това е в момента световната политика . Затова кмете чисти и разширявай гробищата .
32
0
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
София - отделна държава.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а къде отиват парите от таксата да те заровят????Преди няколко години платих 1400 лв за 2 места сега ми искат още 1300.И никаква подръжка !!!
30
4
 
4
 
! Отговори
До Териториален 28 преди 2 месеца
..Ами ходи си в китното спретнато родно южно село тогава и спри да замърсяваш столицата с присъствието и с мьеченето си!!
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В текста е казано - 20 човека поддържат гробищните паркове в София, чиято площ е общо 2900 дка. За повече щатни бройки няма пари. Но преди обяд тук качиха материал, от който разбрахме, че щем нещем трябва в продължение на 9 месеца да плащаме от държавната хазна по 2000 лв на всеки, който е работил ТРИ дена във Франция и после се е върнал, за да си мързелува тук в продължение на една година. Нека да съпоставят фактите и да си направят изводи.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е само в Сф - елате и вижте гробищния парк в ''най-добрия град за живеене'' край морето... Чувството да погребваш близък човек (починал от рак, в следствие и на излагането на денонощно обгазяване от близката рафинерия) в бунище е ужасно и не го пожелавам на никого..
27
3
 
6
 
! Отговори
Териториален преди 2 месеца
То всичко в София е така .... За живот стават Пловдив, Бургас и Стара Загора...... Южните градове,чисти и спретнати, който не е ходил да се разходи !
26
0
 
13
 
! Отговори
ГолемиПоразии правят преди 2 месеца
бхаратците. Наблюдават кои гробове са по-често посещавани и добре поддържани. Правят там някакъв зулум - счупват нещо, разклащат плочата, изгребват част от бялата мозайка, с която са посипани доста от гробните места. После дебнат кога ще дойде някой на този гроб, особено на Задушница и дотичват да си предлагат услугите да оправят поразията. Откажеш ли, следващият път заварваш още по-голяма пакост. Съгласиш ли се, отърваване няма - искат все повече и повече пари, защото все се случва някаква беля
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-големи замърсители са онези,които оставят храна по гробовете и така събират цели стада безпризорни кучета.Това е езически обичай, но свещениците не успяват да се преборят с него,колкото и да разясняват. Затова съветвам всеки, който спазва правилото "Слагам храна тук, за да се намери и пред покойника на Оня свят": По-добре купи някакви опаковани поотделно сухи пасти или кроасани и раздай на няколко човека, които минават наблизо. Така е сигурно, че човекът няма да ги хвърли след няколко крачки
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До YUV - Цели гробници и огромни надгробни плочи, по-високи от човешки ръст слагат върху гробовете по-заможните представители на екзотичния етнос. Много от тях са направили и цели навеси над гроба и на задушниците пристигат наистина с цели бохчи храна и прибори, после слагат софра и пируват. Не знам дали не е някакъв техен обичай. Веднъж видях дори да правят салати върху самия гроб. Прав си, че трябва да има някакви правила.
23
0
 
4
 
! Отговори
Гробищните паркове преди 2 месеца
в София са няколко и всички са доста големи. Близките на покойните се делят на две категории - такива, които редовно посещават гробовете и се грижат за тях и такива, които отдавна са или починали, или заминали, или позабравили за покойните. Да се има предвид това, че ако гробът е откупен за вечни времена, макар никой да не го посещава, гробищната администрация може да разполага с него чак след като минат 100 (сто) години след последното погребение, извършено на конкретното гробно място.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ БОРЕШЕ ДЕМОКРАФСКАТА КРИЗА С ПРОКАРВАНЕ НА ОТВРАЩЕНИЕ КЪМ ГРОБИЩАТА И УМИРАНЕТО.
21
2
 
10
 
! Отговори
НАЛИ СЛЕД КАТО преди 2 месеца
БУТНАХА ПАМЕТНИКА ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА СЕ ОПРАВИ ?
20
1
 
8
 
! Отговори
еее преди 2 месеца
граждани да чистят нещом за което се плащат заплати на отговорни хора, аре вееееееее
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За съжаление и тук всичко се превърна в търговия. Гробно място хиляди лв., надгробна плоча пак хиляди, погребение също хиляди, вече нито да си жив, нито умрял. По тъмничките само обикалят и притесняват хората, човек не смее да отиде сам, защото те се движат на тумби. Няма спокойствие дори и на това място.