Заслужава ли си в този момент инвестицията в имот?

Снежана Стойчева сподели актуална информация за цените в столицата
74
Заслужава ли си в този момент инвестицията в имот?

В началото на 2024 г. пазарът на недвижимите имоти остава динамичен. В тази връзка в страната ще се проведе поредица от 8 бизнес форума, които ще очертаят бъдещето на имотния сектор.

"Това е девета поредна година и 17-и форум в София. Продължение е на Годишните награди на  Imoti.net - с новото име Real Estate Business Forum & Awards. Срещата беше с тема стандарти на бъдещето в средата на живот. Във втория панел бяха доста интересни темите - информация за развитието на София, къде ще се изгражда инфраструктура", посочи пред Bulgaria ON AIR Снежана Стойчева - мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net

Южните райони остават най-търсени, но се засилва интересът към северните райони в София. Най-много продажба през миналата година са се случили в "Младост" и в центъра. Предпочитаните имоти са двустайни и тристайни. В централните райони най-продаваеми са тристайните, в широкия център - двустайните.

Най-предпочитана е тухлата, но панелът почти не отстъпва, тъй като е по-евтин.

В централните райони средните цени за миналата година са около 2650 евро, в южните - 2200 евро, в източните - 1989 евро, в широкия център са почти 2000 евро, в западните райони - 1600 евро, в северните райони - 1500 евро.

"Ако директната инвестиция в недвижими имоти е най-сигурна по отношение на доход-риск, то няма неподходящ момент. Ако инвестицията е да закупим имот, защото искаме да живеем в по-добри условия, моментът винаги е подходящ. Ако говорим за инвестиция на спестявания също е най-подходящ моментът. Ако очакваме доход от наем, това в известна степен е добре, но все още наемите не могат да върнат бързо инвестираните средства. Ако инвестираме, за да купим имот, който да продадем след 2-3 години, не е много добре", обясни Стойчева.

В някои райони на София от 2006 г. насам има увеличение на цените с 200%, стана ясно още от думите ѝ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пазарът на имото става динамичен. Апартаментите започнаха да се разхождат по улиците и да търсят купувачи! А там пусто. Няма никой. Само около едни кошове за отпадъци стоят клoшари и бъркат по кoшовете и търсят пари, за да си купят динамичен имот!
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бай г . ан ьо и той чул, че хората инвестират. Ама понеже няма финасова култура и хал хабер си няма в какво и как да инвестира, се юрна да купува имоти. Понеже продавачите са му сложили енда примамка с думата " унвестиция" и той скача да инвестира да не остане по-назад. И в един момент 30% от жилищата празни, т.е. на никого не са нужни, но инвестиралия чака да се вдигнат цените, че да се почувства като успял инвеститор.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ми требат циментови апартаменти! Къде в Италия мога да си купя "Пещера"?
49
1
 
6
 
! Отговори
от предния преди 2 месеца
Знам, защото по случайност имам и аз имот в Испания и Лондон (апартаменти). Много кофти системата там, собствениците на земя лапат яко без да си мръднат пръстта и лордовете отказват да променят уредбата, защото и те са от тях.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На места като Валенсия, Лондон, Барселона като купиш апартамент с него не върви земята. Демек купуваш lease за примерно 140 години, след изтичането на които, ако не бъде закупен допълнително такъв, имота става собственост на freeholder-a - собственика на земята и на строежа.Така стоят нещата със собствеността там. За 43 000 евро може да са купили нещо с малко останали години или със поделена собственост или лъжат
47
8
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Може ли линк за апартамент във Виена на софийски цени? Купувам веднага и ви давам 1% комисиона. Само не мис равнявайте нещо в 10ти район с апартамент в Лозенец...
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България много се гепи и има много пари в сивата икономика. Поради тази причина се получават такива чудеса в икономиката, когато на Запад банките фалираха и се обединяваха за да не фалират, родните банки декларираха милиарди печалба. Също и имотите в Виена и Валенсия ще са по-евтини в сравнение с София, защото винаги ще има нещо за препиране и най-лесния начин е чрез недживим имот.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера си купих, пардон изкопах една дупка, а там .... гледам.... една "Пещера" .... и да ви кажа направо се почувставах, че съм "Пещерен човек" Радост! Огън Паля. Барбекю! Спане! Всичко за без пари е вътре. Даже и девойки дойдоха да пеят стари Пещерни песни!
44
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом центърът на жизнените ви интереси е във Валенсия, купувайте там! Тогава цените в София изобщо няма да ви интересуват, както мен изобщо не ме интересуват цените в Манила например.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Новите материали, които идват са екологични! Цемента и изолационните материали ше бъдат заменени от екологични строителни Конопени продукти. Даже и плочките по улиците от цементови ще бъдат заменени с конопени ....
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А в Търговише кви са цените ? А във Видин ? Вдигат ли са яко ? Колко струват там ? Има ли продажби ? А на кокорчо къщата как си вдигна цената седем пъти за няколко месеца ??? Как на някой къщите им тъй бързо поскъпват ???
41
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами купувайте във Валенсия, щом ви устройва! В София цените са такива, ако ви се вижда скъпо не купувайте. Никой не ви насилва.
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никога не съм купувал и никога няма да купя цементов апартамент и цементова къща, всред други цементови блокове и цементови къщи, дето и едно стръкче зелено не расте! Моите имоти са дървени къщи, в който като си легнеш вечерно време все едно си си легнал и дишаш в гората, всред природата.
39
3
 
4
 
! Отговори
Момбаса преди 2 месеца
Само факти 1. санираните панелки над 60 години в големите градове в провинцията ще поскъпват.2. в софия новото строителство ще върви надолу, има пренасищане. 3. старите панелки ще поскъпват защото устояха на Рихтер VII , а новото не е тествано в реални условия. 4.новото строителство ако е правено както трябва с качествени материали и с качествени работници ще постъпва , останалото - не. 5. НИ и ЗЗ са най добрата инвестиция в България за следващите 1000 години.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както казваше бай Тошо: "Скоро Лондонски ченчаджии ще искат да сменят 2 апартамента в Мейфейър за 1 в Люлин! Майтап, така ви го казвам, некакъв анегдот." Майтапа настрана ама цените натам отиват...
37
3
 
7
 
! Отговори
Ник преди 2 месеца
До 34 мише а бабата от кое село е дошла що несе върнеш по твоя краи
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се занимавайте с тухли и киреч, ами поживейте, че като ви гледам какви овце сте, скоро ще ви вкарат в скотобойната.
35
4
 
25
 
! Отговори
КАКВИ ГЛУПОСТИ преди 2 месеца
ВЪВ ВАЛЕНСИЯ СЕ КУПУВА ГОООЛЯМ АПАРАТАМЕНТ ЗА 100 000 ЕВРО. АЙДЕ МАРШ У ЛЕВО С ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ В ***
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въййй !! Ми те без пари ве !! Да купим два че да не свършат . Направо да ,,инвестираме,, Да вземем петхиляди имота и да станем монополисти на пазара на наемите . Ши сме като Майкрософт и ши богатеем като Бил Ге.й
33
18
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Абсолютно си заслужава, обаче в София. Място на топ локация - поскъпват най-устойчиво и се търсят от заможни семейства или перачи. Панелка - също става, защото се търсят от селинджърите, които прииждат от прованса.