Заслужава ли си в този момент инвестицията в имот?

Снежана Стойчева сподели актуална информация за цените в столицата
74
Заслужава ли си в този момент инвестицията в имот?

В началото на 2024 г. пазарът на недвижимите имоти остава динамичен. В тази връзка в страната ще се проведе поредица от 8 бизнес форума, които ще очертаят бъдещето на имотния сектор.

"Това е девета поредна година и 17-и форум в София. Продължение е на Годишните награди на  Imoti.net - с новото име Real Estate Business Forum & Awards. Срещата беше с тема стандарти на бъдещето в средата на живот. Във втория панел бяха доста интересни темите - информация за развитието на София, къде ще се изгражда инфраструктура", посочи пред Bulgaria ON AIR Снежана Стойчева - мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net

Южните райони остават най-търсени, но се засилва интересът към северните райони в София. Най-много продажба през миналата година са се случили в "Младост" и в центъра. Предпочитаните имоти са двустайни и тристайни. В централните райони най-продаваеми са тристайните, в широкия център - двустайните.

Най-предпочитана е тухлата, но панелът почти не отстъпва, тъй като е по-евтин.

В централните райони средните цени за миналата година са около 2650 евро, в южните - 2200 евро, в източните - 1989 евро, в широкия център са почти 2000 евро, в западните райони - 1600 евро, в северните райони - 1500 евро.

"Ако директната инвестиция в недвижими имоти е най-сигурна по отношение на доход-риск, то няма неподходящ момент. Ако инвестицията е да закупим имот, защото искаме да живеем в по-добри условия, моментът винаги е подходящ. Ако говорим за инвестиция на спестявания също е най-подходящ моментът. Ако очакваме доход от наем, това в известна степен е добре, но все още наемите не могат да върнат бързо инвестираните средства. Ако инвестираме, за да купим имот, който да продадем след 2-3 години, не е много добре", обясни Стойчева.

В някои райони на София от 2006 г. насам има увеличение на цените с 200%, стана ясно още от думите ѝ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде госпожа , аз ще купя , но преди това ще се подпишете с банкова гаранция , че ако в рамките на една година паднат цените , ще ми върнете разликата с лихвите за годината .Имаме ли сделка ?
31
1
 
20
 
! Отговори
До Новата журналисти преди 2 месеца
По лошо!И двете медии са собственост на едно и също дружество!
30
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Странно във Валенсия мой близки си взеха 102 квадрата за 43 000 евро
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
брокерите работят за по-високи цени, защото работят на процент, само не знам защо купувачът трябва да плаща комисионна, след като брокера работи в полза на себе си и кпродавача/наемодателя
28
2
 
21
 
! Отговори
До Новата журналисти преди 2 месеца
Мда, непрофесионално е, за да е пълен анализа, трябва да покани и другата страна - демек купувача.
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
само ако "нотариуса" урежда сделката, само тогава е изгодно
26
2
 
30
 
! Отговори
Новата журналистика преди 2 месеца
Журналист прави анализ на пазара на имоти с продавач на имоти (Снежана Стойчева - мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net).
25
2
 
25
 
! Отговори
бос Порточанов преди 2 месеца
Заслужава си напълно. Тристаен апартамент в София гони 500 хил. лв. Кво му плащаш?
24
2
 
43
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Госпожата е брокер.От брокер друго няма да се чуе.В смисъл,че цените винаги ще са нагоре и сега е подходящия момент за покупка.Обаче цените се определят от банките.От Уникредит излязоха с доклад,че имотния пазар е в състояние на балон.Който има поне малко акъл в главата,ще слуша банкерите ,а не брокерите.
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре ,че прочетох статията , за да знам че в централните райони трябва да дам 2650 евро на квадрат , без малко да се набутам и да дам 3000 евро .
22
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента не е за купуване. Спрете да купувате да видите какво ще стане с цените
21
4
 
36
 
! Отговори
Алчен балонджия преди 2 месеца
Ситуацията е следната: скъсан балонджия чака да паднат цените, че да си купи и той нещо на далавера. Алчен, арогантен и мега *** брокер потрива ръце на комуникативно и тихо място. Строителите бълват ниско качествени постройки, които се продават за мега лукс. Пишман инвеститори теглят кредити или си наливат сивите пари във въпросните постройки, или за стари панели +2К евро/м2 за общи части. Банките раздават евтини пари и гледат сеир. И всичко това от АЛЧНОСТ. Какво ще стане - предстои да видим
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продавам тристен топ локация , до спираката на метрото и мигрантския център
19
1
 
29
 
! Отговори
честита баба Марта преди 2 месеца
1-ви Април е чааак другия месец!
18
2
 
14
 
! Отговори
Мафията с Имоти преди 2 месеца
Значи Имотната мафия прихващат хора с честоти и им правят живота ад докато не ги направят луди и им вземат имат имота, в тези ОПГ-та участват полицаи, мутри, съдии и прокурори! За да нямате проблем не живейте сами и не теглете огромни кредити! Вирусно е!
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямаше никакъв смисъл да си губя времето в четенето на тази безмислена статия
16
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имота е имот, когато си вземеш терен и вдигнеш къща с колкото гаража си поискаш и с колкото стаи си поискаш .Другото е компромис и набутване . На морето в момента има апартаменти по 20 000 евро и никой не купува .
15
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къща пари не връща
14
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи казваш , че в целия свят цените падат , дори вчера писаха за Германия , че са паднали с 20 % , обаче в България е направо супер положението и е най подходящото време човек да се набута . Чети бе госпожо , изкарай един курс при проф .Красимир Петров и при доц.Сарийски , може и да ти светне ламБата
13
3
 
15
 
! Отговори
Баба Гошка преди 2 месеца
До Икономист. Ще им внесат няколко милиона брадати булки от Австрия, които ще се нанесат безплатно в апартаментите на плащачите. И ще им внесат още няколко украински вдовици да ги чифтосат и размножат у вас. Ако не достигат вдовиците, гответе се вие за брадата булка (подмивка, вазелинн, амбиент и т.н.) ,