Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?

Животът в чужбина не ви освобождава от задълженията към Родината, заяви Кулеба
23 апр 2024 17:00, Нели Христова
350
Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?
Снимка: БГНЕС

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, тъй като армията се бори да удържи фронтовата линия, отчасти поради задълбочаващия се недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Този месец Киев въведе ново законодателство, с което се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години, което е част от усилията на армията да увеличи редиците си.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", каза той.

Той не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Този ход вероятно ще задължи украинските мъже, които искат да се върнат от чужбина, да преминат през различни административни процедури, които досега бяха достъпни в чужбина.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".

През последните месеци превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински сили постоянно отстъпват позиции на руските сили, които неотдавна превзеха източния град Авдийвка, а сега превземат и околните села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от Страната
Очакват се дъждове, но и по-топло време на празниците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така като гледам,в Украйна май е останало само " военното ръководство"! С един Незаконен вече " Президент"! С някакъв " военен пълнеж" от кариеристи и така на татъка! А руснаците са си Още там от преди 2 години,че и доста по Навътре вече в Украйна! От " Великото контранастъпление", резултат никакъв! И Ко прайм ся?!
205
1
 
25
 
! Отговори
Юлиян до 223 преди 3 седмици
Пак няма да стане."Демократичният"Запад трябва окончателно да си плюе на "демократичните ценности" за да ги върне насила в Украйна за преминаване през "могилизация".Само насила,иначе никой няма да се върне.Те затова ли избягаха,та да се връщат сега обратно в "месомелачката".
204
1
 
14
 
! Отговори
Да бягат далеч преди 3 седмици
Да си помислят къде по-далеч да се изнасят украинците. Например при брата Галев в Южна Африка. Оттам никого не връщат.
203
1
 
35
 
! Отговори
Говедовъд преди 3 седмици
Ей,това за едни 61 млрд. ще затрие сума ти народ!Ненаситно зелено евр...че!
202
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въпреки открито диктаторския характер на режима на Зеленски, ще бъде много трудно да се събере армия от принудително мобилизирани хора.
201
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като свършат тези от чужбина, кървавият клоун започва с жените и децата.
200
2
 
29
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 седмици
Тези новини леко се разминават с твърдението на Зелер, че досега са загинали само 30 хиляди украински бойци. 30 хиляди на фона на милиони нищо не е. Защо им трябват мъжете от чужбина? Възможно ли е Зелер да е изпечен лъжец и да лъже?
199
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Харков ще бъде разрушен. Зеленски създава жив щит от цивилните. Bloomberg пише, че засилените бомбардировки на Русия срещу втория по големина град в Украйна са начин да се стимулира евакуацията на цивилното население.
198
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами съвсем нормално е човек да си помислиш,че те тези Хохли,не са " избягали", за да се връщат когато и да е!-:) И каква стана тя сега! Империалиста Америка Осигури " нови оръжия" за Хохлите,ама има един " проблем"! Нема кой да ги " ползва" срещу руснаците! -:) Смях ***. Йка!!-:)
197
3
 
12
 
! Отговори
Юлиян преди 3 седмици
И аз вчера чаках на аерогарата в Пазарджик самолета за Трънчовица.Беше същото.Украинци,украинци,ще се избият кой пръв да хване самолета за Ню Йорк.Такъв "патриотичен подем" не бях виждал.Даже си поплаках тихичко в ъгъла от умиление.
196
7
 
17
 
! Отговори
Напълно правилно! преди 3 седмици
до Анонимен - напълно правилно, Русия е агресор, и Путин е агресор. Така трябва да се действа с укронацистите - с агресия. А който не му харесва, да взима автомата и да заминава да се бие срещу агресора, а не само да се плюнчи и да се пляка в коментарите.
195
2
 
18
 
! Отговори
вчера пътувах за преди 3 седмици
Каспичан, и гледам едни опашки пред гишетата за билети едни младежи се бутат като изоглави, викам си, ще опущим влака, какви са тия дето се бутат, а то били украинци които си купуваха билети да се прибират, чак да не повярваш.
194
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те навсякъде са регистрирани-там беше сиренцето :) Сега те викат "Заповядай-повиквателна!/Ама не искам бе!/НЕ ИСКАШ?!?Нарушение на закона за защита на зеленния-екстрадираме те,по искане на твоята родина!-И ФИЛМА СВЪРШВА ЗА НЕЩЩАСТНИКА! :) И ще го направят-никой друг не му се ходи,дори наемниците,видяха какво е там :)Това не е Сирия или Либия..руснаците удрят здраво с пералните :)
193
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много лесно ще стане даже,нямате си представа даже :) EU сваля статута на "бежанци" от ггаддините,спира всякакво обслужване по администрации,затварят центровете,спира помощите за мъжете-субсидията за хотелите,изхвърлят ги от работа и насъскват службите на държавите от EU.Няма вече заведения,няма Слънчака!Кола с у-номер,полицията го спира"Ела за справка"-и се събужда на фронта!Трябват им хора,наццягите свършиха,а други не искат да ядат лопатите и пералните на руснаците :)
192
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бегалите сигурно са отговорили на Колибата, че ей сега се връщат само малко да почака...
191
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е,гати насърчението-ако не се върнеш, влизаш в затвора! Евроатлантически ценности - морковче на пръчка! Те ако искаха, нямаше да избягат или пък щяха да се върнат без покана! Така де! Ще ги насърчават. Ами ако не стане ще дойдат французи, поляци, българи -все юнаци. Вместо да си гунят времето с копейкаджии по форумите - при Зеленски с пушка и Пейтриът под ръка ще громят руския ботуш!
190
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как ще ги върнат ?
189
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
истината още от началото е капитулация ама щом искат да е по трудния начин, сега ще са и роби на запада
188
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зеленски, ние сме истински приятели на Украйна и ще изловим избягалите украинци и ще ги предадем за победата. Има врагове на Украйна, които ще бъдат против помощта за Украйна от избягали украинци, които са от средите на партии ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС. Те бяха досега укриватели и ятаци на дезертьорите от Украинските въоръжени сили. Ще ги осъдим за предателството на евроатлантизма и работата им за врага Путин.
187
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо спират 18-24г, след като по закон вземат само над 25г? Циркове.