Защо проект за велоалея предизвика протест срещу Столичната община?

Живущи в центъра се обединиха срещу ремонти и изграждане на велоалеи
29 апр 2024 21:36, Красимир Ангелов
62

Нов протест в София заради планираната от Столичната община реорганизация на движението. Живущите в центъра се обединяват срещу ремонтите и изграждането на нова велоалея. Тези, чиито домове са в района около улица "Фритьоф Нансен", изразиха недоволството си и срещу въвеждане на двупосочно движение.

Бус лента, велоалея и по-широки тротоари е предложението на общината между бул. "Патриарх Евтимий", улица "Фритьоф Нансен" и бул. "Витоша". Не така обаче виждат идеята хората живеещи на централната улица. Причината - проектът щял да отнеме от паркоместата в района.

"Ако Фритьоф Нансен стане двупосочен ще се отровим от мръсни газове. Молим да се преразгледат тези планове", казва Крум Миланов.

Още по темата
"Сега с това, което предлагаме, ще се увеличат паркоместата. Ще превърнем паркинга до Стадион "Васил Левски" в синя зона", казва кметът на район Средец Трайчо Трайков.

Гражданското недоволство обедини общинските съветници от ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН.

"Това не може да продължава така. В началото на Страстната седмица сме. Съпреживяваме мъките на спасителя, но група хора самообявили се за спасители на този град искат да направят хиляди хора да ходят по мъките", заяви общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков.

"Настояваме кметът Терзиев незабавно да спре всякакви строителни дейности свързани с тази зона, до изясняване на случая", категоричен бе Иван Таков от БСП.

А общинският съветник Борис Бонев видя политическо лицемерие.

"Категорично не е вярно, че велоалеята и бус лентата са от някакви стари документи, неминали през експертни становища. Те са потвърждавани в абсолютно всеки един стратегически документ на Столичната община от 2012 до 2021 година", заяви Бонев.

Сега решението е в ръцете на кметът на София Васил Терзиев.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от София
Великденско настроение край "зеления трамвай в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
0
 
! Отговори
Слава на Спаси София преди 2 седмици
Крайно време е да се изгонят софиянци от София. Движат се на тълпи, ползват коли, замърсяват града, вдигат шум, а градът, градът трябва да се спасява,слава на "Спаси София"!Да го обезлюдим, да остане 10% от населението,така както е и във Венеция където живеят под 20 000 души. Венеция е чудесен град-да стане и София такава
46
0
 
2
 
! Отговори
циркова игра преди 2 седмици
До ГошоВелоалеи по кварталните малки улици ще свършат чудесна работа, но няма да се забележат.Тук идеята е някой да докаже на привържениците си, колко е непоколебим и деен, та да го подкрепят отново и отново.А това,че няма потребност от тях и ,че ще блокират града-въобще не го интересува.
45
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Е тая велоалея по Аспарух не може ли да я направят Защо непременно трябва да е на Патриарха И въобще защо тия алеи ги правят точно по главните улици Примерно Дондуков Малко ли са успоредните улици и улички там Умишлено се създават критични и конфликтни точки
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво общо има Страстната седмица с цялата тази история, само Прошко си знае. Дупката в главата на гербавите, няма дъно!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До няма лошоНе, нямат, те са обратни, мислят само за *** си и не им пука за мнозинството хетеро. Вместо да освободят местата под НДК от мутрите, те се оляха тотално, защото комплекса им е, че са невидими. Искат да ги чуват и всички да се съобразяват с тях. Преди 3 години разлепваха листовки с глупавият им проект и хората ги отсвириха, но сега взеха властта...лъжат долно, един съсед няма да ги подкрапи.
42
1
 
6
 
! Отговори
Лупи преди 2 седмици
За съжаление това се случва из цяла София. Напълно умишлено се махат парко места по всевъзможни начини. Идеята е да се ползва градски транспорт, велосипеди, тротинетки, ролкови кънки и там кой каквото има. Така въздуха ще е по чист, ще е по тихо и Спаси София ще са доволни.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Време беше някой да спре олиготата в СОС, с парите на автомобилистите се правят двойни-тройни задръствания, а БГпедалковците могат да карат извън града колкото си искат. Никой не им пречи, като за без пари - толкова. Ако започнат да плащат пътен данък, ГО и преглед, тогава нека претендират. Комунизма свърши.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цяла София е един огромен паркинг в момента! Първо: Да се издава позволение за строеж само на паркинги!!! Второ,да се забрани движението на коли без катализатори и с по ниска категория от евро5. Трето да се наблегне на строежа на велоалеи и на развитието на градския транспорт!
39
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Велоалеи трябва да има и точка! И за младежта и за възрастните е важно да има евтина алтернатива !Карането на колело е и здраве! Много хора работещи в центъра биха се придвижвали с велосипед за работа! Автомобилите трябва да се вкарат в паркинги извън градскоте улици!
38
6
 
6
 
! Отговори
3M преди 2 седмици
Автомобилите извън центъра !
37
8
 
10
 
! Отговори
БеГе Из мет FuckOFF преди 2 седмици
Слушайте внимателно!За хора живеещи по центъра колата трябва да е *** лукс от 2000 лв нагоре трябва да им струва паркирането на месец!!!!Ако искат!!!!И без това са коп елета на комунисти окрали имотите на хората 44та!
36
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като не им харесва да живеят в центъра край велоалеи - чемодан, вокзал, кв. Надежда! Или пък село Горно Нанадолнище!
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хората в нормалните държави имат велоалеи с километри. Извън градовете (е, и в градовете). Направете поне алей извън града, където човек да кара колело спокойно, без да кривуличи наляво-надясно и да не знае къде ще го отнесат.
34
1
 
11
 
! Отговори
Боклуци преди 2 седмици
Съпреживявали мъките на спасителя. Който и политик да ми го каже, не му вярвам. Лицемери. Всички. Без изключение, независимо от коя партия. Сещат се за Бог 2 пъти в годината, но били вярващи. Не мога да ги понасям.
33
4
 
13
 
! Отговори
Ха преди 2 седмици
Не моем разберем кво се бутате в тоа център и таа софия като не работите. 24/7 по улиците джукеси тръгнали по молчетата с жипчетата на тъпкачите. Аз разбирам да работите нещо и да искате да сте близо до работното си място. В противен случай си е абсолютна шизофрения. Айде стягайте се днеска за голямото изнасяне. Пряко по бтв от "мангистралата" как висите 2-3 часа в таратайките си по пътя към село/гърцията/одрин и т.н. Трябва да дойдат танковете. Много ненужен биологичен материал.
32
5
 
15
 
! Отговори
Готин преди 2 седмици
София има един ОГРОМЕН ПРОБЛЛЕМ. Неговото име е Борис Бонев.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е поредната глупост, но по-важното едни кинти за ненужни проекти да пълнят правилните джобове.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-малко велоалеи и по-малко коли ползвайте ГТ!
29
13
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 2 седмици
Идеята е супер, подкрепям кмета 100%! Повече велосипедни алеи и градски транспорт и по-малко коли ще направят София по-приветлив и удобен за живеене град!
28
7
 
13
 
! Отговори
тротко преди 2 седмици
хората с коли плащат не малки данъци, с които тези пишман кметчета ще само оцветят лентата на същата улица и ще я нарекат бус/велоалея. Тези с тротките и колелата какво плащат, че да се движат по оцветеното????