5 грешки при качване на мускулна маса

Съветите на фитнес треньора Страхил Иванов
15 юли 2016 17:07, Криси Табачка
6
5 грешки при качване на мускулна маса
Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес ще говорим за храненето с цел покачване на мускулна маса. Когато говорим за растеж на мускулите, най-вероятно първото нещо, което ви идва наум са фитнес тренировките с тежести. Но истината е, че храненето е също толкова важно – а дори и повече! Ако не му обърнете достатъчно внимание, никога няма да качите килограми.

При работата си с клиенти съм забелязал кои са най-често срещаните грешки, които хората допускат, когато се опитват да натрупат маса. В тази статия искам да ги споделя с вас – затова запретнете ръкави и вадете лист и химикалка, защото ако продължите да допускате тези грешки, никога няма да постигнете добри резултати.

Грешка 1: Не ядете достатъчно храна!

За да растат вашите мускули, трябва да дадете на тялото си градивните елементи, които да подкрепят този растеж. Не ме интересува как тренирате в залата – ако не приемате достатъчно калории, никога няма да качите маса. Моята препоръка е да изчислите какъв е вашият калориен оптимум и да добавите още 250 до 500 kcal.

Грешка 2: Не ядете достатъчно мазнини!

Може и да ви изненадах тук, но истината е, че мазнините са много важни. Да, мазнините имат лоша слава, но те не са вредни за вас, стига да хапвате от правилните видове и в правилните количества. Знаете ли, например, че наситените мазнини спомагат за транспортирането на холестерола в тестисите, където той се използва за производството на тестостерон? Холестеролът е основна съставка на тестостерона, а тестостеронът е от ключово значение за растежа на мускулите.

Ако ограничите приема на мазнини твърде много, не само застрашавате резултатите си във фитнеса, но и вашата потентност в спалнята. Имайте предвид, че ненаситените мазнини или т. нар. „добри мазнини“ също са много важни за цялостното ви здраве. В идеалния случай, около 15-20% от калориите ви за деня трябва да идват от ненаситени мазнини като зехтин, сьомга, ядки, авокадо, а други 5-10% от общите калории – от яйца и кокосово масло. Не забравяйте – когато говорим за мазнини, не искате нито прекалено много, нито прекалено малко. Трябва да уцелите точния баланс!

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Проф. А. Шварценегер преди 7 години
До професор НефрологПич, ако ти си професор жал ми е за пациентите/студентите ти. Или напиши какво означава 'качването извън естествения начин на мускулна маса' или се скрий някъде и не пиши глупости за неща, от които си нямаш хабер.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНапротив! Трябва да си много ограничен за да го кажеш това.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основната грешка е липсата на интелект. Празни кратуни са бодибилдърите.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво ви е мускулна маса? Поредното надуване. Бъдете здрави, силни и издръжливи, а не позьори!!!
2
1
 
4
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
Blagodarq mnogo dobra Informaziq
1
8
 
9
 
! Отговори
професор Нефролог преди 7 години
Качването на мускулна маса унищожава поврежда реналната филтрационна функция на бъбреците необратимо.Повтарям качването извън естествения начин на мускулна маса поврежда и съсипва необратимо реналната фунция на бъбреците!Точка 2:Бъбречни трансплантации цена на 1 бъбрек -580 000 лв и доживотна терапия на имуносупресанти 20 000 лв на г.или сигурна смърт за 95% от пациентите.По 'леките' хемодиализа 10 г след това по 50 000 лв на година за Плазмафеза

Спонсорирани публикации