За и против фрешовете. Толкова ли са полезни наистина?

Съветите на фитнес треньора Страхил Иванов
Обновена: 19 авг 2016 15:30 | 19 авг 2016 15:25, Криси Табачка
6
За и против фрешовете. Толкова ли са полезни наистина?
Страхил Иванов. Снимка: личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Може би си мислите, че плодовият сок и фрешовете са здравословен старт на деня или удобен начин да включите повече плодове в хранителния си режим. Въпреки че има някои ползи за здравето, 100%-вият сок има и недостатъци, които е добре да имате предвид, преди да изпиете следващата си чаша.

Приемът на плодове е от съществено значение за оптималното здраве. Няма съмнение, че те са полезни за здравето на сърцето и срещу редица заболявания, както и предоставят важни хранителни вещества – витамини, минерали, антиоксиданти и други. Препоръчително е да приемате една и половина до две порции плодове на ден за жените и 2 порции за мъжете, като една чаша 100% плодов сок може да се брои за една порция плодове.

Една от често изтъкваните ползи на плодовите сокове е високото съдържание на Витамин C. Препоръчителният дневен прием на витамин C за мъжете е 90 милиграма, а за жените е 75 милиграма дневно. В ¾ чаша портокалов сок се съдържат 93 милиграма витамин C, докато същото в количество сок от грейпфрут има 70 милиграма.

Но фрешовете не са толкова полезни, колкото ни се представя...

Наред с тези ползи обаче, не трябва да забравяме, че фрешовете и соковете като всяко друго нещо имат и нежелани ефекти. Един от главните минуси на прясноизцедените сокове е, че при извличане на всяка капка течност (например, от един портокал или ябълка) се отстранява голяма част от пулпата, кората и семките. А това са тези части на плода, които съдържат най-много фибри и други полезни съставки, важни за храносмилателната система.

Фибрите благоприятстват развитието на полезни бактерии в червата – жизненоважни за предотвратяване на запек и намаляване на риска от рак на дебелото черво. Счита се, че балансът на микрофлората играе важна роля в поддържането на имунната система, както и в предотвратяването на автоимунни заболявания.

Също така соковете от плодове като портокали и лимони могат да раздразнят чувствителната лигавица на стомашно-чревния тракт, защото съдържат големи количества лимонена киселина. Това може да доведе до болка, гадене и разстройство.

Друг проблем, причинен от изцеждането на плодовете е, че хранителните вещества като антиоксиданти и фитонутриенти губят качествата си в момента, в който бъдат изложени на светлина и въздух поради процеса на окисление (сетете се как ябълките потъмняват, след като ги нарежете). Наличността на хранителните вещества продължават да намаляват, ако сокът се съхранява в хладилник. Според едно научно изследване, до една четвърт от съдържанието на витамин C се губи в нарязани парчета киви, ананас, манго, ягода, диня и пъпеш в продължение на шест дни, през които плодовете са били съхранявани в хладилник.

Продължението на материала вижте в Tialoto.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: фрешовеСтрахил Иванов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vseki Normalen ***" znae sh Nqma nishto polezno v tqx Dnes" stiga SPAm es
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моите извинения но не ми е ясно този треньор ,как е минал анатомията като предмет и въобще дали е успял да вземе изпита.Не мога да го упрекна и лекари и спортни треньори мразят този изпит.Но все пак е има значение, затова са го сложили в подготвителната програма навсякъде.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Треньор които не разбира от работата си се нарича фитнес треньор.Само това разбрах от цялата работа.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И поради изложените по-горе причини, пийте само протеин на прах. Той е много полезен, за разлика от плодовете, зеленчуците и другите вредни храни.
1
0
 
8
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Ко, ко каза ?

Спонсорирани публикации