"Пеле" вече е дума, означава "някой необикновен"“ на португалски

Името на трикратния носител на Световната купа стана прилагателно име
27 апр 2023 14:45, Елка Василева
4
"Пеле" вече е дума, означава "някой необикновен"“ на португалски
Снимка: архив, БГНЕС

"Пеле" вече е дума, която описва "някой необикновен", тъй като името на трикратния носител на Световната купа беше включено като ново прилагателно в португалското издание на речника на Михаелис.

Още по темата
По-рано този месец Фондация Пеле и Sportv стартираха кампанията "Пеле в речника", за да отдадат почит и да признаят наследството му в други области, освен спорта.

След като достигна повече от 100 000 подписа, името на бившия играч, който почина през декември, вече е записано в речника.

"pe.le(R) adj m+f sm+f Това или някой, който е уникален, който или който по силата на своето качество, стойност или превъзходство не може да бъде равен на нищо или никого, точно като Pele(R)", се казва в речниковия запис, който беше представен на събитието Summit Sports в Пакаембу.

"Псевдонимът на Едсън Арантес до Насименто (1940-2022), смятан за най-великия спортист на всички времена; изключителен, несравним, уникален. Примери: Той е Пеле на баскетбола, тя е Пеле на тениса, тя е Пеле на бразилската драматургия, той е Пеле на медицината".

Семейството на Пеле получи плакет с участието и Михаелис вече го включи в дигиталното си издание. Определението ще бъде включено и в следващата печатна версия.

"Кампанията на Пеле в речника е една от най-оригиналните, в които сме участвали... Името му в речника е много важна част от неговото наследство, което ще запази Пеле жив завинаги", каза Джо Фрага, изпълнителен директор на Фондация Пеле.

(БТА, Боян Денчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
6
 
! Отговори
Още от речника преди 1 година
Кирчо - Измамник
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчев - бустер.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в България Лена означава парапет.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а бойко е синоним на честен човек