Тютюнопроизводителите протестират

Засилено полицейско присъствие в Дулово, Гоцеделчевско, Първомай
16 юни 2010 12:08,
174
Тютюнопроизводителите протестират
Снимка: Булфото

Над 450 тютюнопроизводители протестират в центъра на Дулово. На място са и кметовете на общините Исперих, Кубрат, Завет, Разград, Тервел, Тутракан, Сливо поле, Главиница, Сивото.

Кметът на Дулово Гюнер Рамис заяви, че подкрепя тютюнопроизводителите в техните искания. При него е постъпило заявление с искане само за мирен протест, като не е упоменато провеждането на гладна стачка.

По думите му проблемът трябва да се реши, тъй като става дума за нещо, което тютюнопроизводителите са изработили реално.

Според кмета на Дулово в предишните години не е имало такъв проблем. Гюнер Рамис коментира още, че кризата не е само българска – тя е и европейска, и световна, ето защо правителството трябва да има една социалноотговорна политика.

Над 18% е безработицата в района на община Дулово, допълни още градоначалникът. В района няма промишлени предприятия, така че хората разчитат предимно на селското стопанство и животновъдството, но и в този сектор изпитват трудност в реализацията на продукцията и в изкупните цени.

ДПС подкрепят исканията на хората, тъй като това са граждани на България и не може да се говори за етнос и религия, каза още Гюнер Рамис.

Засилено е полицейско присъствие в Дулово. Протестиращите тютюнопроизводители са издигнали знамето на България, както и плакати с исканията си.

Продължават да прииждат тютюнопроизводители и на протеста край Първомай. Хората силно се надяват на място да пристигнат министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и министърът на финансите Симеон Дянков.

По думите им по-голямата част от 116 млн. лв., които ще им бъдат изплатени, ще се върнат обратно в бюджета на държавата, тъй като с тях ще си изплатят осигуровките и лихвите по кредитите и други задължения, които са се натрупали във времето.

Протестиращите казват, че гладът и мизерията са ги изкарали на днешния протест.

Приключи протестът на тютюнопроизводителите и в Гоцедечевско. В днешния протест са участвали около 600 души. Мирният протест е преминал под засилено полицейско присъствие.

На утрешния протест, който отново ще се състой на площада в Хаджидимово, се очаква да присъстват повече тютюнопроизводители.

Те се заканват, че утрешният протест отново ще бъде в рамките на два часа и ако няма резултат, ще се премине към активни протестни действия, като се предвижда да бъдат блокирани пътища.

„Ние сме готови на всичко, защото нямаме пари. Трябва нещо да работим и да печелим, за да можем да живеем. Настроението сред тютюнопроизводителите не е добро за управляващите”, каза тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
kiki преди 13 години
Mars v Anadolu ama ne mojete da si zatvorite ustata kato gledate turskite seriali v kakiv o vas na mizeriya.svyat jiveyat horata a ne kat
148
0
 
0
 
! Отговори
ha-ha-ha преди 13 години
Zatvorete si covkite i si jiveyte v mizernite apartamenti.
147
0
 
1
 
! Отговори
bircan преди 13 години
ot 1din kg tutun se proizvejda 50 kutii sigari = na50 kutii aksiza e 24evro az dadoh na 1ton tUTUN =1000*50=50 000 LEVA NA BILGARIY
146
1
 
0
 
! Отговори
Idiot преди 13 години
Тоше,я бегом в ПЪРВИ КЛАС!И ти ставаш само за тУтУн, май!
145
0
 
3
 
! Отговори
тодор преди 13 години
вие са сетихте че ви свършиха мизерните пари на робският ви труднали ви изкъпиха тютюна на 3 лв.на кг. а цигарите са 4.50колко год.са подиграват с тютюнопроизводителите на ли сте за тях простолюдиеДа видим калко дни шум за нищоще дойде Боико ще ви свали звезди и вие ще се откажите и пари пак няма да видите вие и вашето семеиство ще гладува с 150 лв .на месец а те ще трупат дебелите си банкови сметки ........вие ялилисте това което те ядат на ден никога и нама да видите
144
1
 
6
 
! Отговори
тютюнопроизводители преди 13 години
какви субсидии искайте от хайдутина гюнай сефер и от хайдутина а.доган ДПС подкрепят исканията на хората, гюнай сефер има 800 млн авро а.доган има 4млрд авро тези хайдути как ги спечелиха дпс ви ограби внимайте този път да не ви вземат шалварите
143
0
 
1
 
! Отговори
м преди 13 години
ЕС забрани субсидиите за тютюнзащо ЕС не доиде да го оплещим на нивата още в 8 ч. като напече слънцето-да не си и прокалне и майчиното мляко нали не са видяли нива.та да виде работа- коище си клати............и ще плямпа безпокритие
142
1
 
4
 
! Отговори
Idiot преди 13 години
От тази година ЕС ЗАБРАНИ субсидии за тУтУн.Обаче ББ, понеже е "много готин" ще ги субсидира отново. Това са парите, които няма да се изхарчат за нашите деца!!!Няма да идат в болниците, няма да запълнят дупките по улиците и всичко, за което се сетите с няма!Да почват да садят боб, картофи или какво си намислят.Да се сдружават, да си наемат консултанти, които да ги съветват и т.н.Ама не! Те си искат държавата-майка да ги кърми до безкрай!
141
2
 
4
 
! Отговори
м преди 13 години
Да ги спукат от протести! С вас съм макар и морално.Всички да излизат на протест и то от всички области на производство.
140
2
 
2
 
! Отговори
TUTUN преди 13 години
ELATE DA RABOTITE 1 SEDMICA PRI NAS I VIE STE STANETE CERNI.... HORATA IZLQZOHA NA NIVATA V APRIL I ZATUY SA CERNI
139
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ey da vi popitam koy ot vas e stanal na rabota v 4 casa nikoy nali vie hem ne znaete kak se otglejda tutuna hem govorite glupusti nikoy ot vas nqma da izdirji na takava rabota, zastoto vie ste sviknali na dirjavna rabota /nay lekata rabota/
138
0
 
2
 
! Отговори
sako преди 13 години
zawto se zanimavate s tutunoproizvoditelite kogato ot niwo ne razbirate tezii pari sa speceleni s cesten trut
137
1
 
10
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 13 години
АЗ ПЪК ИСКАМ ДА ОТГЛЕЖДАМ КРИВОКРАКИ КОСТЕНУРКИ И ДЪРЖАВАТА ДА МИ ГАРАНТИРА С ПАРИ ,СИГУРНАТА ПЕЧАЛБА ИНАЧЕ УМИРАМ И ЩЕ СЕ ОПЛАЧА В СТРАСБУРГ А МОЖЕ И НА ДПС И ТОГАВА ЩЕ МИ ПЛАЩАТЕ ВСИЧКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ В БГ...
136
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да се обърнат към крадците от дпс.там и са парите
135
1
 
5
 
! Отговори
мина преди 13 години
Преди малко четох за Цачева и така разбрах че съм права за приватизацията така няма за какво да се дърлите . Те си правят далаверите а ние сме глупаците.
134
2
 
2
 
! Отговори
norm преди 13 години
Държава,икономиката на която зависи от тотюнопроизводството,я отпиши.Аз поне не желая да живея в такава държава,защото утре може някой да реши,че за тези нещастни хорица е по-изгодно да отглеждат кола,и нея ли трябва да дотираме.Въпросът е принципен,а не политически конюктурен.На 109,който смята че половината от бюджета се формира от тютюнопроизводството,няма да отговоря.От мен толкова.
133
7
 
4
 
! Отговори
нема па преди 13 години
Е баш тия стачкуващи няма да ги подкрепя посмъртно.Също няма да подкрепя и козметичките ако решат да протестират.
132
2
 
2
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 13 години
BALGARINA E SEIRDJIQ I si zaslujava opravlenieto si zashtoto e edin zavisliv i zloben a ne kato garcite obedineni sa vsi4ki ot ideqta kato se sta4kuva v bg im se smeqt
131
9
 
7
 
! Отговори
ГЕРБаджия преди 13 години
Едно време, като нямаше субсидии?....... да не са умирали от глад?
130
7
 
4
 
! Отговори
Фмирисан чибук преди 13 години
Пак ли бе , айде спрете се най-сетне.